Annons
Annons

Världens mest skjutna rapstjärna om döden, USA:s hälsoproblem, Swedish House Mafia och hur man säljer droger (och hörlurar). Cafés Patrik Hedlund har fått en pratstund med 50 Cent.

* * *

50 Cent är i Sverige för att lansera sin nya hörlurskollektion. Orimligt nog träffar jag honom i lunchrummet till en Expert-butik i  Stockholmsförorten Bromma. Mina tjugo minuter har på grund av förseningar hyvlats ner till elva, så det är bara att dra iväg frågorna.

Du kränger hörlurar, mediterar, läser Depak Chopra och har även lanserat din egen energidryck. Tror du dina fans saknar gangsterversionen av 50 cent?
– Jag vet inte vad de är fans av om de tänker så. Om man gillar musiken så väntar man väl med att lyssna på hur den nya musiken låter? Man måste förstå att en person kan ändra sig och göra olika saker. Hur värdefull är ett fan som bara vill se en viss stil av konst, som vill hålla dig i en låda och inte tillåter dig att göra olika saker?

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Fair enough. Nu konkurrerar du med Dr Dre och hans hörlurar. Varför är dina bättre?
– Ja, Dre och massa andra hörlurs-företag. Jag tror att nyckelprodukten för SMS Audio är den trådlösa luren som kan synkas. Du kan vara 15 meter från källan och synka fyra lurar till en källa.

Du är väldigt positiv. Vad är ditt trick?
– Jag gör det jag älskar. När man har hittat sin passion och inser att man kan klara sig ekonomiskt på den passionen så är man glad.

När du sålde knark var du en helt annan 50 cent?
– Ja absolut. Då handlade jag i desperation. Jag gjorde vad jag gjorde bara för att överleva. Jag kunde alltså inte få någon inkomst – på laglig väg. Då gör man det som finns framför en och vad som är tillgängligt.

Du säger att du aldrig har tagit droger. Hur kunde du sälja något som du inte vet något om?
– Man kan ge ut prover, man måste inte nödvändigtvis prova det för att veta att det är bra. Haha! Men om jag hade varit i en situation då där min son var säker, så hade jag aldrig gjort de misstagen jag gjorde.

Har du sett tv-serien The wire?
– Ja.

Ger den en autentisk bild av hur droghandeln ser ut?
– Ja. Fast den utspelar ju sig Baltimore och inte i New York där jag huserade. Anledningen till att den känns så äkta är för att de la ner så mycket tid på karaktärernas utveckling. Vissa karaktärer gjorde inte så mycket, som Marlo till exempel, men efterhand förstod man, genom hur han uppträdde, att det var han som var bossen.

Ditt liv var som i The wire, men är nu som i tv-serien Entourage?
– Haha, Nej! Entourage är mer glamourös.

Varför är det så mycket beefs mellan rappare?
– I hiphop-kulturen kommer det alltid att finnas något som kallas att battla. När Biggie och Tupacs tjafs utvecklade sig och gav sig ut på gatan, så blev det en beef. Det är vad en beef är. Folk använder felaktigt terminologin som de använder i sina privata liv när de bråkar med varandra. När en rappare säger en sak och den andra svarar genom att dissa tillbaka, så bråkar de inte på beef-nivå. Det är när man börjar se incidenter av våld mellan de två rapparnas läger som det är en beef. Det som du tänker på gör rappare för att få framgång.

Så det är ett trick?
– Ja.

Har du använt dig av det tricket?
– Nej, men jag har blivit använd på det sättet eftersom mitt debutalbum är det största någonsin i hiphop. Artister som ingen bryr sig om säger saker till mig för att irritera och när jag svarar så får de publicitet – och plötsligt blir de killen som folk lägger märke till. Men det är helt tydligt att de inte har några projekt som gör dem likvärdiga med mig.

Ångrar du att du har svarat dem?
– Nej. Men nuförtiden hindrar jag mig från att svara vissa artister. Men ärligt talat, för att hålla kulturen levande så måste man battla och ge sig in i mixen. Det är därför man ser att även Lil Wayne och Jay Z har problem med varandra. Även när man har nått riktigt bra positioner så tjafsar man.

För ett tag sedan twittrade du att du inte visste hur länge du kommer leva och därför ville landsätta ett välgörenhetsprojekt. Tänker du ofta på döden?
– Nej inte alls. Jag skrev det där bara för att jag ville göra det projektet eftersom det verkligen kommer bli mitt arv. Många tolkade det som att jag trodde att jag skulle dö. Jag måste göra saker som senare kommer ge avtryck. Saker som när man ser tillbaka betyder mer än ett visst album eller en viss låt.

Du signade nyligen dj:n Pauly D till ditt skivbolag. Skulle du vilja samarbeta med till exempel Tiësto eller Swedish House Mafia?
– Ja, jag gillar deras musik. Det kommer en tid för det. Men jag tror inte att jag behöver anpassa mig kreativt för dem – de kan komma till mig när de känner sig redo.

Du dricker inte alkohol för att det får dig att känna dig paranoid. Vad är det värsta du gör mot din kropp?

– Jag kör snabbmat då och då. Men jag ser till att det inte leder till en liten kula. Det är det som händer med barnen i USA – för de motionerar inte tillräckligt. Det är ett stort problem.

Patrik Hedlund

SMS Audio Sync by 50 (3 495 kronor) är toppmodellen ur 50 Cents nya hörlursserie.

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar