Annons

Allsvenskans regerande skyttekung talar ut om näthat, tsunamin som nästan tog hans liv och hur man kapar lagkompisarnas Facebookstatusar. Intervju av Fredrik Backman. Tidigare publicerad i Café 5/2011.

* * * * *

Skytteligavinnare förra året och en av Sveriges hetaste spelare i år – men det var rätt nära att allt tog slut i Thailand 2004, eller hur?
– Ja, vi var där med familjen när tsunamin slog in. Den drog rätt över vår bungalow. Vi lyckades ta oss upp till ytan och rädda oss, men det var helt ärligt ett rent under att vi överlevde allihop. Jag är bara glad att vi kom därifrån.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Hur förändrade tsunamin dig?
– En hel del. Jag vet hur fort det kan gå och att man måste hålla fast i de saker i livet som faktiskt betyder något. I dag mår jag inte dåligt över det, jag är bara glad att vi kom därifrån.

2008 hade du en annan skräckepisod, när du föll på träningen och landade på ryggen.
– Ja, jag låg på sjukhus i nästan två veckor och hade ingen känsel över huvud taget i vänsterbenet. Det är ju lite jobbigt när man är en vänsterfotad fotbollsspelare.

Du landslagsdebuterade i vintras. Hur fick du beskedet?
– Alltså, grejen var att Mackan (Allbäck, spelaransvarig i lands­laget – reds anm) tydligen försökt ringa mig men inte fått svar. Så jag stod i hallen och höll på att klä på ungarna när det ringde en journalist och bara: ”Hur känns det att vara uttagen i landslaget?”

Vad svarade du?
– Jag var upptagen, så jag tyckte att det var jävligt onödigt att ringa och störa mig med ett sånt skämt just då. Jag sa bara att jag har inte tid med det här nu, och la på. Sen ringde han tillbaka och då fattade jag väl till slut.

Du bodde i lägenheten under Dulee Johnson när du spelade i AIK. Hur stökigt var det?
– Ja… alltså. Jag ska nog inte prata så mycket om det.

Men ni var väl kompisar?
– Vi umgicks en del under en period. Kollade fotboll och käkade ihop och så där. Men jag vet inte om det är så smart att prata mer om honom. Det hände lite grejer och så skar det sig mellan oss. Vi umgicks inte så mycket efter det, kan man väl säga. Fast jag bryr mig inte för fem öre i dag. Jag respekterar honom. Som fotbollsspelare.

Holländska Heerenveen var intresserade av dig, men du valde Helsingborg. Varför?
– För att jag gillar att spela fotboll. Handlade det bara om pengar så hade jag dragit direkt. Men jag vill inte sitta och tjäna pengar i ett avbytarbås. Jag vill vara på planen.

Flyttar svenska spelare generellt utomlands för tidigt?
– En del som dragit de senaste åren borde inte ha gjort det. Men det är väl olika från person till person hur man resonerar. Jag vet att om jag är tillräckligt bra här så kommer fler chanser. Och gör det inte det så har jag det bra här också.

Får man bonus när man vinner skytteligan?
– Jag får inte diskutera detaljerna i mitt kontrakt, men… nej, det fanns ingen sån bonus för mig.

Zlatan sa att han skulle köpa en lila Lamborghini med regnumret ”Toy” när han blev utlandsproffs. Vad köper du?
– Haha, ingen aning. Det blir nog ingen bil i alla fall. Jag kan tänka mig att det blir grejer till mina barn, som vanligt.

Du har inga dyra laster?
– Elektronik och prylar. Datorer, tv-apparater och telefoner. Där går det lite för mycket pengar ibland. Jag älskar prylar.

Vad var det senaste du köpte?
– En lite för dyr speldator. Jag spelar ingenting när jag är hemma, men när vi åker iväg med laget så lirar vi en hel del mot varandra.

Vilka spel går varmast?
– Call of duty, Starcraft… Ja du hör ju. Bara nördspel. Jag tycker att fotbollsspel är sjukt tråkiga.

Men du har kollat dina egna värden i FIFA-spelen i alla fall?
– Haha, inte ens det. Men jag vet att många andra spelare kollar.

Du är rätt aktiv på Facebook. Sist vi kollade hade du 757 vänner.
– Ja, och typ 1 000 förfrågningar. Jag måste ta tag i det där snart.

Blir det några Facerapes i HIF:s omklädningsrum?
– Hela tiden, och det är inga snälla grejer. Exakt vad får stanna i laget. Vi har väl vissa gränser, men det mesta är okej, haha.

Det sägs att du förlorar mycket pengar på kortspel i spelarbussen?
– Nu på slutet har jag faktiskt vunnit! Så det där är inte helt sant. Men visst, det var en period där när jag förlorade rätt mycket. Jag är bättre på fotboll än på kort.

Det cirkulerar många rykten om dig på nätet. En hel Flashback-tråd bland annat. Stör det dig?
– Alltså, det finns en viss person i mitt liv som skriver en hel del saker på sin blogg, inte alltid världens smartaste saker. Då blir det lätt för folk att spekulera och börja dra sina egna slutsatser, trots att väldigt få av de där sakerna stämmer över huvud taget. Men jag kan inte styra över det. De som känner mig vet vem jag är och de vet vad som är sant och inte. Det räcker för mig.

Hur mycket psykningar får du ta på planen?
– Inte mer än någon annan, tror jag. Men blir en del. Spelare som ska tjata på en för att få en ur balans. Jag skrattar bara. Lägger de tid på att psyka mig så tar det fokus från deras egen prestation. Det är bra för oss.

Vem är värst?
– Haha, sånt där ska man aldrig gå in på. Men Henrik Rydström i Kalmar snackar rätt bra.

Nu är säsongen igång igen. Festade du loss under vinteruppehållet?
– Nej. Jag festar extremt lite. Klart att det händer någon gång under uppehållet, men jag är inte en sån person som längtar efter att få gå ut och supa till. Jag sitter mycket hellre hemma och hänger med två eller tre riktiga vänner än är ute på krogen med 2 000 personer man lika gärna kunde ha varit utan.

* * * * *

PERSONFAKTA

Namn:
Alexander Clas Robin Gerndt.

Född:
14 juli 1986 i Visby.

Familj:
Två barn tillsammans med exfrun My Gerndt.

Karriär:
Visby IF Gute (2004–2006), AIK (2007–2008), Sirius (2008 på lån från AIK), Gefle (2008–2010), Helsingborg (2010). Landslagsdebuterade i november 2010 mot Tyskland. Har på 67 allsvenska matcher gjort 23 mål. Blev skyttekung 2010.

Aktuell:
Som Allsvenskans hetaste anfallare 2011.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar