Annons

Cafe.se:s stora fotoskola, del 2

Oavsett om det är skidresa eller cityweekend som står på schemat i vår, bör digitalkameran vara lika självskriven i packningen som skidor eller sköna skor.  Och för att du ska kunna ta ytterligare ett steg mot bättre bilder har Cafe.se och Canon sammanställt den ultimata guiden till digital fotografering. Idag: Så plåtar du snygga svartvita bilder.

joel

Oavsett om det är skidresa eller cityweekend som står på schemat i vår, bör digitalkameran vara lika självskriven i packningen som skidor eller sköna skor.  Och för att du ska kunna ta ytterligare ett steg mot bättre bilder har Cafe.se och Canon sammanställt den ultimata guiden till digital fotografering. Idag: Så plåtar du snygga svartvita bilder.Oavsett om det är skidresa eller cityweekend som står på schemat i vår,
bör digitalkameran vara lika självskriven i packningen som skidor eller
sköna skor.

Och för att du ska kunna ta ytterligare ett steg mot bättre bilder har Cafe.se och Canon sammanställt den ultimata guiden till digital fotografering.

Annons

Idag: Så plåtar du snygga svartvita bilder.

1. Väl ett lämpligt motiv
Svartvita foton är särskilt effektfulla och bestående eftersom de skalar bort all färg och fokuserar på toner och kontrast. De ger ett annat perspektiv på motivet, ett perspektiv som du vanligtvis inte har. I synnerhet porträtt gynnas av att fokus läggs på formen, och ibland kan en bild bli kraftfullare i svartvitt än i färg.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Lär dig grundreglerna
Det viktigaste är att komma ihåg att form och kontrast utgör de viktiga elementen i ett svartvitt foto – frånvaron av färg gör att de dominerar.  Faktum är att färg kan vara väldigt missvisande, eftersom två nyanser som ögat uppfattar som mycket olika kan anta nästan samma ton i ett svartvitt foto. För att få en bild av hur fotot kommer att bli innan du tar det kan du prova att titta på motivet med halvslutna ögon, eftersom styrkan i de färger du ser då minskar.

3. Skapa svartvita bilder på din kamera
Digitalkameror har faktiskt inte ett ”färgseende”. Allt de gör är att registrera olika nivåer för ljusstyrka och skuggor. Färg introduceras via en matris med röda, gröna och blå mikrofilter över den digitala sensorn. Därför är det rimligt att anta att de kan, om man så önskar, ta svartvita bilder. Och det kan de. Så gott som alla kameror på marknaden har ett svartvitt läge.

4. Skapa svartvitt i din dator

”Konvertera till svartvitt” är en funktion i många bildprogram, så varför inte ta bilden i färg och sedan skapa ett svartvitt foto när bilden sparats på datorn? Alla som har en kamera har ju inte en dator, så det är mycket praktiskt att ta svartvita bilder och spara på mediekortet och sedan skriva ut bilden. När du tar svartvita bilder ser du dessutom en svartvit bild på kamerans granskningsskärm, vilket ger dig en idé om hur effektfullt fotot blir utan färg.

5. Förbättra och skriv ut
När du har tagit bilden kan lite redigering på datorn förbättra bilden – även om du bara justerar kontrasten och lägger till lite skärpa.  Och slutligen det sista steget: utskrift! Canons PIXMA-serie är ett exempel på en skrivare som ger fina svartvita utskrifter, detsamma gäller samma företags nykomling MP980 . Den har, förutom en komplett uppsättning behållare för svart bläck och färgbläck, en specialbehållare för grått bläck som bidrar till att skapa finare nyanser i de ljusare detaljerna i det svartvita fotot.

Patrik Hedlund

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar