Hoppa till innehåll

Café väljer: Stockholms 8 bästa bakisrestauranger

Pommes Frites på restaurangen Pom Friterie.

När gårdagen gör sig påmind och magen paniktjuter förtjänar du det bästa. Café listar några av Stockholms bästa restauranger för en bakisdödare med guldkant.

En slafsig pizza från din lokala pizzabagare är oftast den första tanken som ploppar upp i den lågfungerande skallen efter en lite väl hård gårdagskväll. Men ibland kan det vara värt att bege sig ut på stan för att mota, och i nån mån bota, bakfyllan med en bättre bakismåltid.

Det är här Café rycker ut i konsumentupplysningens bakistjänst. Vi har samlat några av våra egna väl beprövade bakisfavoriter i Stockholm. Majoriteten av restaurangerna på listan är dessutom hyggligt nyöppnade, och även om du inte skriker efter nya intryck på bakfyllan så kan det lik förbaskat vara bra för dig med nya intryck på bakfyllan.

Förutom att maten måste vara bakiskompatibel och mycket god är det enda kravet att restaurangerna har öppet från bakistiden 12.00 på helger.

Nog snackat, nu åker vi.

Pom Friterie

Vad: En vibbig restaurang med hantverkspommes som bas.

Var: Lästmakargatan 26, Norrmalm.

Foto: Jorit Gras

Efter finhamburgaren, finpizzan och finkebaben är pommes frites nästa skräpmat att förfinas. Den holländska krogduon Marvin Romein och Jorit Gras har kommit på den briljanta idén att bygga ett helt restaurangkoncept kring världens godaste side order, något som är mycket poppis i Nederländarna.

Hantverkspommes kombineras med mat från världens kök och har namn som Osaka Bay, New Yorker och Acropolis. Dessutom i en vibbig miljö. Förutom rätter där pommes frites står i centrum har man bites som Café-favoriten cheese balls och en tilltalande drinklista där Honey & Chamomile sticker ut. Öppnar fredag 18 maj och har öppet alla dagar utom söndagar, vilket måste rättas till snarast. Bakiskompatibiliteten och potentialen hos Pom är enorm.

Foto: Jorit Gras

Thongwiset

Vad: Stockholms godaste thairestaurang.

Var: Hornsgatan 85, Zinkensdamm.

Foto: @thongwisetrestaurang / Instagram

Låt dig inte luras av thairestaurangens nätta storlek och oinspirerande, neutrala inredning. Thongwiset-gänget låter maten tala vilket bland annat resulterar i Stockholms godaste pad thai och Stockholms starkaste (och godaste) laab. Och det är ju trots allt maten som är hörnstenen när bakismagen ska ha sitt. Extra plus för den stingiga gröna såsen, som undertecknad fortfarande inte listat ut vad den innehåller, som alltid står redo på bordet. Overkligt god.

Solen

Vad: Finpizza när LA möter Kødbyen.

Var: Hallgränd 45, Slakthusområdet.

Succékrögarna Adam & Albins nya restaurangkoncept levererar pizzor och en inspirerande restaurangmiljö som kommer att tina upp ditt huvudknack ett gäng procentenheter. Inspirationen hämtas delvis från Los Angeles, men det faktum att Solen ligger i Slakthusområdet industritjocka landskap gör att känslan snarare blir LA möter Kødbyen.

Pizzorna är av den napolitanska sorten och ska du välja en pizza rekommenderar Café den förhållandevis enkla och väldigt goda Prosciutto cotto.

Strandhäxan

Vad: Bastanta mackor och ljus lager.

Var: Galärvarvsvägen 2, Djurgården.

Det går mycket bra för Jerka Johansson och hans krogvänners moffiga mackkoncept. Efter öppningen av Sandhäxan i Vasastan 2019 har man expanderat snabbt och kraftigt de två senaste åren. Förra året öppnade Strandhäxan vid Djurgårdsbron och i år öppnar man en Gotlandsfilial innanför ringmuren i Visby.

Till Strandhäxan (på Djurgården) går du en solig bakisdag och trycker en grilled cheese, om Café tillåts välja åt dig. Kanske råkar du även beställa en Pilsner Urquell som ett mjukgörande Compeed-plåster för din värkande skalle.

Holy kebab

Vad: Finkebab med ”Jönköpingssås”.

Var: Odengatan 45, Vasastan.

Foto: @holykebab.se / Instagram

Eftersom Stockholm i regel är en förhållandevis usel stad vad det gäller traditionell kebab är det tur att det fortsätter poppa upp nya ställen som specialiserat sig på den lite finare, och dyrare, typen av kebab. Det nyaste Stockholmsexemplet är Holy kebab, som sen tidigare finns i Skövde, Jönköping och Visby.

Här får du krispigt bröd som fylls med antingen kalv, kyckling eller falafel. Grönsakerna är fräscha och Holy kebab förtjänar ett stort menyplus för att man erbjuder så kallad Jönköpingssås, inspirerad av signatursåsen från vad många anser vara Sveriges bästa kebabstad.

Lennart & Bror Fisk

Vad: Stockholms godaste bakisfisk.

Var: Tegnergatan 9, Vasastan.

Fiskrätter och bakis låter inte instinktivt som den ultimata kombinationen. Men innan du avfärdar det ska du få smaka på namnet på följande rätter: Lobster rolls, melt tuna sandwich och shellfish-clubsandwich. Visst vattnas det, trots allt? Hyfsat nyöppnade Lennart & Bror Fisk är en spinoff på Lennart & Bror Kött och här serveras även de bakisstävjande dryckerna Bloody Mary och Guinness.

Bird

Vad: Bakiskompatibel brunch.

Var: Renstiernas gata 30, Södermalm och Regeringsgatan 89, City.

Foto: @birdsthlm / Instagram

Den utpräglade kycklingrestaurangen Bird får stå för bakislistans brunchalternativ. Visst, det hade kanske hade varit mer logiskt att välja brunchfavoriten Greasy Spoon. Men kön för att få bord på Greasy är oftast väl tilltagen och en väl tilltagen kö är inget du ska behöva utstå i svår hungernöd.

På Bird, som finns både på Söder och i City, kan du äta brunch fram till 16 på lördagar och 17 på söndagar. En brunch som faktiskt inte enbart inbegriper kycklingrätter, även om det alltjämt är det genomgående temat (Nashville Hot Chicken Sando är en bakisräddare!). Gurkburrata, Mac & Cheese och Banana skids-munkar är några av de andra bakiskompatibla grejerna på brunchmenyn. Frestande.

Florentine

Vad: Pasta i flärdfull italiensk 70-talsstil.

Var: Folkunggatan 44, Medborgarplatsen.

Gillar du färg, hög kontrast och är sugen att vila ögonen på vad som kan vara Stockholms höjdmässigt största samling spritflaskor ska du gå till den nyöppnade italienaren vid Medborgarplatsen. Jättekrogen Florentine menar själva att inredningen är en hyllning till 70-talets glamorösa Italien och landets discokultur och visst är den både spexig och vacker.

På matfronten klarar sig Florentine bra, åtminstone pastan som Café har testat. Vi gick därifrån nöjda och rekordmätta efter att ha smakat på tonfisktartaren, vodkapastan och en tiramisuliknande dessert.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.