Caféläsarna frågar ut Kent

joel  |  Publicerad 2006-06-28 20:02  |  Lästid: 9 minuter
Johnny Wohlin

Det är semestertider för kent när två av gruppens medlemmar – Martin Sköld och Harri Mänty – släntrar in på Cafés redaktion en eftermiddag i april. De har inte jobbat med Kent sedan i början av december, då senaste turnén gick i mål med en omsusad Globenspelning.
Men snart är vilan över.
Den 6 juni väntar Kents största svenska spelning någonsin, inför drygt 30 000 fans på Stockholms stadion. Ett gig vars biljetter tog slut på tre timmar. Lägg därtill försäljningssiffrorna för senaste albumet Vapen & ammunition – som närmar sig 400 000 exemplar – så förstår du att det är två hyfsat välmående musiker som slår sig ner i vårt konferensrum för att svara på Caféläsarnas frågor.

Bandet rullar…

Ni kräver att publiken ska bära vitt på er spelning på Stockholms stadion. Har ni fått storhetsvansinne? ”Mannen i svart”
Harri: Absolut!
Martin: Nej, vi kräver absolut inte vit klädsel. Det är bara ett förslag. Och vad då? Det är sommar, liksom. Och vi fick för oss att en dress code kunde skapa lite sammanhållning. Det är väl en fin tanke?

Jag fick inte tag på någon biljett till giget på Stockholms stadion. Finns det planer på att göra en liveskiva av den spelningen? Martin på landet
Martin: Vi har pratat om det …Harri: … men det blir väl inget av det, som vanligt.
Martin: Vi har alltid varit lite skraja för att göra en liveplatta, eftersom det alltid blir så mycket sämre på skiva än i verkligheten.

Kommer det bli någon dvd-inspelning av konserten den 6 juni? Och när börjar ni spela in nästa skiva? Marcus Lundström, Haninge
Martin: Vi har pratat om det också. Det vore ett kul dokument att ha i bokhyllanom inte annat. En anledning att vi tvekar är att det onekligen blir ett extra stressmoment att ha en massa kameror i ansiktet.
Harri: Och vår nästa skiva spelar vi förhoppningsvis in någon gång i höst.

Kommer ni att spela Kräm på Stockholms stadion? Jonny
Martin: Fan, det är ingen dålig låt, men vi behöver väl inte spela den varenda jävla gång? Och bara för att jag har tröttnat som fan på den så ska de andra i bandet jävlas och rösta in den i låtlistan hela tiden. Men nej, Jag tror inte att vi kommer att spela Kräm.
Harri: Det där får stå för dig, Martin.

Ni sålde ut Stockholms stadion på tre timmar. Har ni slagits av tanken att detta kan vara toppen på er karriär, och att det kan bli ”all downhill from here”? ”Fille”
Martin: Jo, men vad ska vi göra åt det? Ställa in? ”Inställt på grund av att Kent inser att det här inte går att toppa”? Att spela för stora folkmassor är inte vår enda drivkraft. Att göra musik är – och har alltid varit – det viktiga. I slutet av sommaren ska vi som sagt börja repa in nya låtar. Sen gissar jag att vi spelar in dem, släpper en skiva och turnerar den. Precis som vanligt. Livet förändras inte totalt för att man lirar Stadion.

Det ryktas att ni ska splittras efter konserten på Stockholms stadion. Sant? Fredrik
Martin: Ryktet drog igång när vi annonserade att vi ville att folk skulle vara vitklädda. Det blev nån sorts begravningsvinkel på det, vilket är lite konstigt. Om vi hade bett om svart klädsel kunde jag förstå det, men inte nu. Vi ska fan inte splittras!

Handen på hjärtat, har ni gett upp hoppet om att slå utomlands? ”Viking”, Sundsvall
Båda: Ja!
Harri: Spiken i kistan kom under den sista usa-svängen när vi insåg att vi suttit i den där turnébussen
i fyra år utan att komma nånstans.
Martin: Det tog alldeles för mycket energi till ingen nytta. Det konstiga är att i början skällde alla på oss för att vi spelade in skivorna på engelska. Nu skäller alla på oss för att vi ger upp. Hard to please some people…

I ett av era albumkonvulut tackar ni porrstjärnan Rocco Siffredi. För vad? Och vilken porrfilm har ni sett flest gånger i turnébussen? ”Ron”
Harri: Vilken turnéfilm vi har sett flest gånger i porrbussen? Vad är det för fråga?
Martin: Det där med Rocco kom av att vi spelade in vår första skiva i Koppomstudion, där det stod en hel radda porrfilmer med Rocco Sifredi som man kunde förkovra sig i. Vi gjorde det nån kväll och blev tillräckligt impade för att tacka honom.

Ni verkar ju vara rätt kul killar. Så varför ler ni aldrig på bild? ”Smiley”
Harri: Vi är så sjukt roliga att det syns även om vi inte flabbar i kameran!
Martin: Prova själv hur kul det är att stå med en stor kamera i ansiktet!

Om Kent tjänar 100 kronor – hur mycket får Jocke och hur mycket får ni andra dela på? Har ni ändå blivit miljonärer allihop? Johan A
Martin: Jocke drar in mer, med all rätt, men ärligt talat: Jag har ingen koll på hur mycket mer.
Harri: Och vi är inte några miljonärer. Inte jag i alla fall. Är du det, Martin?
Martin: Fan heller! Pengarna har i och för sig börjat rulla in så smått.
Harri: Men de har börjat rulla ut på allvar också. Som de alltid gjort.

I Per Sinding-Larsens tv-dokumentär om er är det alltid ljust ute när ni efterfestar. Betyder det att ni varit uppe hela natten? Och hur orkar ni i så fall det? Leo
Martin: Jag tror att det är, ehrm, mer dramaturgiskt effektivt att visa degenererat beteende på dagen än på natten… Vi gillar dokumentären. Den ger en rätt bra bild av oss – som det var då.
Harri: Och hur är det nu för tiden då, menar du?
Martin: Ingen större skillnad, nej.
Kommer ni att spela nåt nytt material på konserten i sommar? Tomas Eggdahl, Avesta
Harri: Vet inte än. Låtlistan är inte spikad. Vi börjar repa först tre veckor före giget.

Vem av er är det egentligen som har hånglat upp Hannah Widell på TV3? Louise Pekkanen, Svalöv
Martin: Louise Pekkanen i Svalöv: Det har du faktiskt inte med att göra.

Jag undrar var fem stenhårda grabbar som ni gjorde lumpen? Henrik Widman, Umeå
Harri: Stenhårda killar gör inte lumpen.
Martin: Exakt. Jag gjorde lumpen i tre dagar. Jag var faktiskt uttagen som kompanibefäl, men det sket sig redan dag ett när en major bad mig att ”leda trupperna till matsalen”. ”Okej”, tänkte jag, och sa: ”Ja, då går vi då.” Men majoren ville att jag skulle marschera med dem, ta ut riktningen och så där. Då insåg jag att det inte skulle funka.
Harri: Jag slapp redan under mönstringen, när jag sa att jag inte klarar av att befinna mig bland andra människor.
Martin: Markus är nog den av oss som gjort ”mest lump”. Han pallade i tio dagar.

Om ni kunde förändra en sak med musik-Sverige idag, vad skulle det vara? Jessica Lidén, Rävlanda
Martin: Rävlanda? På riktigt?
Harri: Jag tycker att det känns ganska bra med musik-Sverige. Det är i och för sig lite väl mycket retro överallt, och lite för lite nyskapande, men så ser det ju ut i hela världen. Det finns jäkligt många bra band nu. Hellacopters är grymma.
Martin: Jag gillar ett danskt band som heter Mew, som alla borde kolla in.

Vad är det absolut märkligaste en kvinnlig beundrare har gjort för att få någon av er i säng – och lyckats? Stefan, Malmö
Harri: Den jäveln försöker stöta på oss!
Martin: Han vill ha gratisknep!
Harri: Det är en jävla myt, det där, att tjejer skulle kasta sig framför musiker.
Martin: Det funkar inte så i Sverige. Kanske i USA, men svenska tjejer vet bättre.

Brothers in arms med Dire Straits som ni ofta tjatar om… menar ni på allvar att ni diggar till Walk of life? Mats, Skanstull
Martin: Nu jävlar måste jag få reda ut det här en gång för alla! Hela grejen med att Jocke pratade om Brothers in arms inför lanseringen av Vapen & ammunition var att vi ville göra en skiva där det finns en massa hits. Dire Straits släppte väl typ sju singlar från Brothers in arms? Det var så han menade. Å andra sidan är det inte alls nån dum skiva. Jag har den hemma.

Går ni ut och festar rent privat i Stockholm? Om ja, vart går ni? Therese Sandström, Stockholm
Harri: Nej, nej! Jag går aldrig ut ”rent privat”. Jag går alltid ut officiellt, suger in kinderna och försöker se ut som Lisa Nilsson inför fotoblixtarna!
Martin: Det är klart vi går ut, men det blir inte så mycket diskotek, utan mer barer. Och då spelar det ingen roll var man hamnar, så länge man kan dra i sig några Mojitos med glada vänner. Mojitos eller Fidel Castros. Jag är jäkligt inne på rom just nu.
Harri: Jag kör fortfarande på ”en stor stark”. Skit samma vilket fabrikat.

Vad är ni utbildade till från början? Sofi Gregersdotter, Kyrkhult
Harri: Jag är murare. Sami är elkille. Markus har jobbat inom vården.
Martin: Jag och Jocke gick samhällslinjen, sen jobbade vi också inom vården. Alla Kentkillar utom Sami har jobbat inom vården. Jag jobbade med utvecklingsstörda barn i fyra år, vilket var askul. Om jag inte hade Kent skulle jag fortfarande jobba med det.

Vilken är den bästa respektive sämsta låt ni spelat in på skiva? Claes
Martin: Det skiftar, men 747 är en central låt. Sen gillar jag Berg & dalvana just nu.
Harri: Och Stoppa mig juni (lilla ego).
Martin: Den sämsta… vi har gjort en b-side-version av Den osynlige mannen, där jag spelar kazoo. Den är för jävla dålig.

Hur nära, exakt, har ni varit att splittras? Janne, Bromma
Harri: 42.
Martin: Exakt 42. Nej, skämt åsido: Efter Hagnesta hill-turnén var vi jäkligt slutkörda och trötta på allt vad utlandssvängar heter. Men efter lite ledighet insåg vi allihop att det inte var varandra eller bandet vi var trötta på, det var bara utarbetning det handlade om.

Så här i backspegeln, hur känns er gamla modekombination sponsrade kostymer och sponsrade gympadojor? Danne, Stockholm
Martin: Det är klart att det känns jävligt tveksamt att ha stoltserat med så feta Adidasplösar, men alltid roar det nån!

Vad gör ni om tio år? Tobias Jonsson, Malmö
Harri: Jag vill ha en blind hund och så vill jag plinka lite på min gitarr.Martin: Fan vet. Spelar inte så stor roll så länge jag lever ett lite lugnare liv än nu.

En av er låg med min lillasyster, som då var 17, efter en spelning för fyra, fem år sedan. Vet ni vem av er jag talar om och vad har personen ifråga att säga till sitt försvar? Norrlänning
Martin: Eh, den frågan ströks precis, va?
Harri: Ja, det gjorde den.
Martin: Vad snabbt det gick att stryka en fråga.
Harri: Jättesnabbt.

Vem av har haft flest tjejer – och då menar jag inte fasta förhållanden – sen ni slog igenom? ”Nyfiken i Strömstad”
Båda: Vi har alla fasta förhållanden.
Martin: Sitt inte där i Strömstad och var nyfiken på din kobbe – det är oklädsamt!

Hur många demolåtar skriver ni till vare nytt album? Carl Björkman, Upplands Väsby
Martin: Ah! En fråga om musik!
Harri: Vi utgår från ungefär 30 låtar inför varje album. Sedan repar vi in typ 20 av dem och väljer ut 10, 11 till skivan. Tyvärr faller en del jäkligt bra låtar bort för att vi inte får till dem när vi repar.

Vem i bandet löper störst risk att dö helt utblottad? Adam, Söderort
Martin: Alla. Vi är så oekonomiska att det är löjligt.

Hur är Kents förhållande till er hemstad Eskilstuna nu? Joanna Ljunggren, Täby
Martin: Ganska hjärtligt. Vi har kastat en massa skit på Eskilstuna tidigare, men det har blivit mycket bättre där. Och vad gäller Eskilstunabornas syn på oss så finns det säkert en Jantepryl hos somliga, men vi märker inte så mycket av det.
Harri: Jag bor ju faktiskt fortfarande kvar i Eskilstuna – och trivs jäkligt bra.

Vem är Sveriges sexigaste kvinna? Pelle
Harri: Eva Rydberg! Jag är jäkligt inne på hela den där Nils Poppe-traditionen just nu. Det blir så när man börjar bli gammal.
Martin: Då får väl jag säga Lill Lindfors. Hon är grym!

Har ni komplex? Över era kroppar, alltså? Anna Kosovic, Ljungsbro
Martin: Gud ja!
Harri: Det är väl för fan klart vi har det.
Martin: Det värsta är hållningen. Nu för tiden gör det ont att sitta rakt på en köksstol. Det som är bekvämast är att sjunka ner och sitta på ryggen. Fy fan! Det säger sig självt att det är skadligt.

En fråga till den där lönnfete trummisen: Var är min helkväll? För några år på sen satsade du på Häkkinen som F1-mästare – och jag på Schumacher. Där torskade du. En helkväll gällde vadet. Per Nunstedt, Stockholm
Martin: Jag är helt övertygad om att Per kommer att få sin helkväll, om han bara springer in i Markus. Han har inget emot att krypa till korset om det finns helkvällar i sikte.

Vilken artist, svensk eller utländsk, skulle ni helst höra en Kent-cover med? ”Rolle”
Martin: Jag har hört en kul cover med ett finskt band som heter Eläkeläiset. De gör Om du var här på finska. Grymt.
Harri: De gör den i humpa-humpa-takt, och sjunger att alla borde dansa humpa-humpa.
Martin: Men det vore kul om Entombed eller Felix da Housecat gjorde en cover!

Det är efterfest och den akustiska gitarren går runt. Vad kommer vi att få höra? Marcus
Martin: Markus Mustonen kommer att köra Spandau Ballets Through the barricades, han spelar alltid den när det är efterfest.
Harri: Han är den ende som vill spela låtar då. Folk tror att musiker sitter och lirar på efterfester, men vi håller oss ifrån det där.
Martin: Du ser ju inte flyttgubbar rumstrera om i rum på efterfester bara för att de är flyttgubbar, eller hur?

Vilken är den mest extravaganta förmån ni avkrävt en konsertarrangör? Vad skulle man kunna köpa för ert lägsta respektive ert högsta gage så här långt? Kenta
Martin: Under en turné löjlade vi oss och bad om att få Dagens Industri och Financial Times och sånt i logerna, bara för att kolla om det gick. Och vi fick dem mycket riktigt.
Harri: 1 500 kronor är vårt lägsta gage.
Martin: Det var på en spelning i Eskilstuna. Arrangören kom fram till mig och sa: ”Kom så går vi in här och gör upp.” Jag hade inte räknat med att få pröjs, så jag trodde först att han kanske var förbannad för nåt och ville slåss.
Harri: Vårt högsta gage? Vi har inte fått pröjs för Stadion än, men för de pengarna kan man nog köpa en väldigt fin bil.

Vilket är det värsta brott någon av er begått på en turné? Mikael Johansson
Harri: Småsnattar från hotell gör vi ju hela tiden. Har vi en lång bussresa framför sig snor vi med oss tvålar, kuddar, morgonrockar och sånt. Ren överlevnadstaktik.
Martin: Bussen är en laglös zon.
Harri: Ett annat brott jag kan komma på är Samis benbrott.
Martin: Det var efter en festivalspelning i Holland. Det var mörkt ute och han skulle ut och pissa mellan två baracker, men han föll rakt ner i ett djupt hål och bröt foten. Efter det skulle Martin Roos (manager och före detta Kent-gitarrist) kolla in hålet – och föll ner i det han också.

Vem i Kent bor bäst? Och vem har den bästa och dyraste bilen? Erkki
Martin: Harri! Han har en husliknande lägenhet mitt i Eskilstuna som jag är rätt avundsjuk på.
Harri: Du bor också bra!
Martin: Ja… Jag bor i en tvåa på 68 kvadrat, men jag är fortfarande knäckt över att jag inte har nån balkong.
Harri: Markus har en grym bil, en Camaro. Samis Mustang Mach 1 är också jävligt snygg. Din bil, däremot, är för jävla risig.
Martin: Den är så liten att det ser ut som att nån pulat in en elefant i den när jag kör.

Vilken rockstjärnedöd skulle ni föredra – överdos, flygkrasch eller spontan självantänding? Petros
Harri: Duger det inte att bara somna in?
Martin: Kom igen, Petros vill ha action! Jag vill dö av en överdos mitt under en flygkrasch. Och planet ska brassa ner i en vulkan så att jag dessutom självantänder.

Skulle ni ta gift på att ni inte har några barn ute i landet? Christian
Harri: Vad är det för poäng med att ta gift? Då dör man ju!
Martin: Frågan borde lyda: ”Om ni hade okända barn ute i landet, skulle ni då ta gift?” Vad jag skulle svara på det? Nej, jag tror inte att jag skulle ta gift då.

Är det sant att nån av er har investerat i en travhäst ihop med Amir från Infinite Mass och Dregen? Acke
Martin: Visst har jag det! Det var en polare till Dregen som lurade in oss i det där. Hästen hette Excalibur Sib från början. Just Sib-grejen har med stuteriet att göra. Alla hästar från det här stuteriet heter Sib i slutet, så vi hade en grym idé att kalla den för Run DMSib – men sen visade det sig vara för sent att byta namn. Nu heter den Essential Sib, vilket känns jävligt risigt och o-rockigt. Hästen står nere i Bologna och tränas av nån italienare, men den är bara ett år så den har inte börjat löpa in några stålar än.

Seriöst, Martin, borde inte du börja träna? ”Caféläsare sen 1991”
Martin: Jo för fan! Du anar inte hur rätt du har. Då och då får jag små ryck, och sätter igång, men sen kommer det roligare grejer emellan. Och så fort man ger sig ut på turné är det kört.
Harri: Fast vi blev jävligt impade av D.A.D. när vi körde Lollipopturnén med dem för en massa år sen. Varje morgon vid sjurycket när vi ramlade hemåt för att komma i säng mötte vi dem – på deras morgonjoggingtur.
Martin: Starkt. Och typiskt hårdrockare.

Vem är egentligen tuffast: Bowie, Iggy eller Reed? Martin Rex, Lund
Harri: Reed, tror jag. Han är mest höljd i dunkel, mest mytisk.
Martin: Ja, vad fan, jag håller med. Var det sista frågan? Okej, händer det nåt kul ikväll?

Fredrik Wikingsson

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 22:48