Caféredaktionens favoriter i sommar – 15 soliga supertips

Den bästa sommarledigheten tillbringas på hemmaplan. Med hjälp av Alex Schulman, Elin Unnes, Olof Lundh och andra profiler plockade vi de sötaste russinen ur semesterkakan. Här är krogarna, butikerna, konserterna och barerna du inte får missa i sommar. 

David Johansson  |  Publicerad 2018-06-04 14:14  |  Lästid: 3 minuter

Ett hem

Stockholm

Förmodligen ett av Sveriges mest trivsamma och angenäma hotell ligger i centrala Stockholm. Ett hem, som namnet avslöjar, är utformat så att gästen ska känna sig som om den befann sig i någons hem. Fastigheten var bostad från att den byggdes 1910 fram till att ägaren Jeanette Mix gjorde om det till hotell. Hon var hela tiden noggrann med att behålla integriteten och personligheten i huset. Innergården är en Edens lustgård för konferenser och affärsmiddagar, och det Ilse Crawford-inredda huset får vem som helst att tappa hakan. 

Fejan Outdoors 

Stockholms skärgård, Stockholm

Ute i de norra delarna av skärgården som vår huvudstad omsluts av lanserar whiskytillverkarna Talisker, tillsammans med danske kocken Mikkel Karstad, en glamping-upplevelse. Glamping är en sammanslagning av orden glamorous camping, och i sommar förs dessa motstridande koncept samman för att skapa någonting utöver det vanliga, med den ganska tacksamma scenen glittrande skärgård. Det Talisker helt enkelt erbjuder på Fejan Outdoors, knappt två timmar från stan, är en lyxigare version av camping, förstklassiga måltider och drinkar på sin egen whisky. 

Copperhill Mountain Lodge

Åre Björnen

Det här är förmodligen det närmsta vi kommer någon sorts Twin Peaks-närvaro i Sverige. Längst upp på Förberget, 730 meter över havet, ligger det imponerande bygget, som med sina 19 000 kvadratmeter trästruktur och fingertoppskänsla för design och arkitektonisk finess, signerad den amerikanske superarkitekten Peter Bohlin, utgör ett av Åres mest intressanta logistiska anbud. Den 26 juni öppnar man för sommarsäsongen, kantad av bergsvandringar, utflykter och aktiviteter, samt förstklassig mat och spa.

Bruna Dörren

Ljugarn, Gotland

Som en hägring längs en annars ganska lugn strand på Gotlands sydöstra kust ligger Bruna Dörren, en oas en bit upp från havet som serverar förstklassiga pizzor, iskall öl och ”karibiskt sommarhäng” i form av mycket spartansk inredning på uteserveringen – stolar och bord är gjorda av gamla lastpallar och kabelspolar.

Pom & Flora

Stockholm

Det überpopulära kaféet på Bondegatan i Stockholm fortsätter att leverera Stockholms och kanske Sveriges mest Instagramvänliga frukost och brunch. Ända sedan man öppnade sin första satsning på Nytorget, och sedermera andra kafé i Vasastan i slutet av 2016, när lokalen på Bondegatan befann sig på bristningsgränsen under kaféets samtliga öppna minuter, har stammisklientelet ökat stadigt. Pom & Flora har tagit ett järngrepp om de brunchhungriga stockholmarna och är ett måste oavsett årstid.

Ingeborgs

Örebro

Ingeborg tummar inte på kvaliteten hos vare sig maten, drinkarna eller servicen. Med en genomgående röd tråd i allt från inredning, presentation och personal blir Ingeborg till en helhetsupplevelse av sällan skådat slag. Krogens särskilda fokus på cocktails, mycket tack vare hemvändaren och nytillträdde restaurangchefen Tim Wallbom, och särskilt ginbaserade sådana, ger plus i kanten.  

Matateljén

Gamla Enskede, Stockholm

Inte helt orättvist kallas Matateljén för den lilla pärlan i Gamla Enskede. Konceptet kombinerad restaurang och deli, där den gröna menyn kan kompletteras med kött och ost från delin, har gått rakt in i hjärtat på många stockholmare, särskilt de bosatta söder om stan. Med det öppna köket och intima känslan är Matateljén med sina 25 matplatser ett givet sommarnedslag.

El Duderino

Jönköping

2017 blev El Duderino utnämnd till Sveriges bästa spritkrog av Svenska Spritakademin. Dessutom finns ingen som helst anledning att avfärda ett besök i den småländska staden under sommaren, som med sitt utmärkta läge vid Vätterns södra strand erbjuder urban semester, närhet till svalkande dopp och en alltjämnt växande restaurang- och barscen. 

Klippan Fabriksbutik

Klippan, Skåne

I Klippans Fabriksbutik kan du fynda produkter från Klippan, Tove Adman och Bengt & Lotta. Här finns produkter från varumärkenas ordinarie sortiment, men också utgående varor och andrahandssortering. Väl värt en omväg om man befinner sig i krokarna.

Zamenhof

Esperantoplatsen, Göteborg

Troligtvis en av de mest intressanta öppningarna på Sveriges barscen detta år, som kommer leverera service utöver det vanliga utan att det blir pretentiöst. Här kommer människor kunna dricka gott och ha jävligt kul i många år framöver.

Broadway & Sons

Göteborg

För dig som inte kan få nog av gröna arméskjortor, camojackor från Koreakriget och beige ökenkängor från brittiska militären är Göteborgsbutiken den kanske bästa destinationen i hela Sverige. Om du inte är en MÖP finns även sommarens finaste hawaiiskjortor och franska arbetarjackor också här. 

Hernö Gin

Dala, Härnösand

De tre senaste tre åren har destilleriet Hernö Gin mottagit över 25 (!) internationella master- och guldmedaljer. När Jon Hillgren startade destilleriet var det Sveriges enda renodlade gindestilleri — och det mest nordligt belägna. Senast i fjol tog man emot sin kanske största utmärkelse hittills på det prestigefyllda World Gin Awards i London.

PingPong

Sundsvall

PingPong beskriver sig själva som ett sjaskigt elegant hak och laddar med rätter som kalvcarpaccio, räktacos, och den populära avsmakningmenyn omakase.

Sefr Sefr

Malmö

Två eldsjälar i Malmö startade en vintagebutik med noggrant handplockade plagg från märken som Dries Van Noten, Maison Margiela och Supreme. I dag är man inte bara en butik, utan också ett eget klädmärke – ett av Sveriges bästa faktiskt, i gränslandet mellan Our Legacy och Filippa K.

Our Legacy Work Shop

Stockholm

Sveriges hippaste modekungar har inte bara två butiker i egen regi – på en undangömd gatstump kring St Eriksplan driver man även sin egen outletbutik, där sample-plagg samsas med helt unika plagg som personalen tvättar, färgar och syr om direkt i butiken.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 12:50