Annons
Annons

Otroliga Sverige! 54 bästa tipsen i sommar

Dyra utlandsresor i all ära, men den bästa sommarledigheten spenderas på hemmaplan. Vi har plockat ut restaurangerna, butikerna, utställningarna och andra smultronställen som ger den ultimata Sverigesemestern.

Joakim Almén
& Tom Cehlin Magnusson

Café har plockat ut russinen ur sommarkakan. Följ med på strandhäng på Skrea Strand, klubbextas på Trädgården, inredningsperfektion på Perspective Studio och rykande BBQ på Holy Smoke.

Box Whisky, Ådalen

Prisvinnande svensk whisky som håller till på historisk mark i det gamla flottningsområdet utanför Sandslån i Sveriges vackraste område vid Höga kusten.

Bungenäs, Gotland

Ett gammalt kalkstensbrott på norra Gotland har de senaste åren seglat upp som ett av sommarens mest självklara resmål. Området är inhägnat sedan det fungerat som övningsfält för försvarsmakten sedan 60-talet, och varit stängt för allmänheten i femtio år. I dag är den mäktiga omgivningen en fotovänlig semester-
plats där du får ta del av gratis lånecyklar, granatkratrar, en konsthall och högklassig restaurang.

CF Hill, Stockholm

Nystartat galleri med mål att få fler att upptäcka konst. Hur gör man då det bäst?
CF Hill blandar hipp afrofuturistisk fotokonst, utvald av Eytys grundare, och superfotografen Mikael Janssons mäktiga Formel 1-bilder.

Dalhalla, Rättvik

Dalhallas scen på botten av ett gammalt kalkbrott är nog det absolut häftigaste stället att se en konsert på, i Sverige som i världen.
I sommar lockar man med ett lika späckat schema som tidigare år, där den absoluta kronjuvelen är Pet Shop Boys som kommer att färga meteoritedslaget i regnbågens alla färger.

Ett Bageri, Stockholm

Sveriges bästa glass finns på Gärdet i Stockholm. Ja i alla fall enligt Svenska Glassmästerskapen 2017. Vanilj- och chokladglassen är specialiteten.

Far i Hatten, Malmö

Far i Hatten är sommarklubben som varje år arrangerar fest i Malmös Folkets park (som är en av få som lever upp till sitt namn). Samma gäng driver även Malmöfavoriten Grand vars inredning är inspirerad av baren i The Shining.

Getty Images, Stockholm

Bildbyrån Getty Images öppnade i vintras sitt andra galleri i världen – i Stockholm.
De sitter på världens största bildarkiv med över 200 miljoner bilder i sitt digitala arkiv. För den som inspireras av utställningarna är lyckan gjord – alla bilder är nämligen till salu.

Glamping, Stockholm

Checka in på skärgårdens mest glamorösa camping i sommar och få en oförglömlig upplevelse. Fejan Canvas Hotel och Svartsö Logi erbjuder en annorlunda övernattningsupplevelse med guldkant i inredda canvastält på några av skärgårdens mysigaste platser.

Glassmagasinet, Visby

Europas största glassbar finns i Visby. Glassmagasinet serverar enbart gelato och har totalt över 250 smaker att
välja bland. Inte oglassigt, direkt.

Gotska Sandön, Gotland

Ta båten från Nynäshamn eller Fårö över dagen, eller övernatta på den lilla ön norr om Gotland. Ödsligt, tyst och förbannat vackert.

Into The Factory, Nynäshamn

En övergiven cementfabrik utanför Nynäshamn låter kanske inte som det stoff sommardrömmar är vävda av, men i sommar blir det skådeplatsen för en elektronisk musik-festival av internationell dignitet. Dansa till
svåra storheter som Moodyman eller Juan Atkins, eller åk dit bara för festen.

Annons

Kafé Höga Nord, Göteborg

Höga Nord är inte bara ett av Sveriges – och världens – bästa skivbolag med sin fingertoppskänsliga utgivning av sinnesutvidgande musik inom olika genrer. Sedan ett år tillbaka driver man också ett av Göteborgs bästa fik, eller ett smørre-
brødskafé närmare bestämt. Om man inte gillar danska smörgåsar finns egenbakade småkakor, gott kaffe och backar med vinylplattor.

Kafferosteriet, Österlen

I en gammal skolbyggnad ute på Österlen, mitt ute bland de löjligt gula rapsfälten, ligger Kafferosteriet, restaurang, hotell och White Guide-rekommenderat kafferosteri.

Kebnekaise, Kiruna

Ständigt aktuell som Sveriges högsta berg och Rolls-Royce-aktiviteten för våghalsiga fjällvandrare. Västra leden mot sydtoppen rekommenderas för den som vill ha en något enklare resa.

Kokpunkten, Västerås

Modernt äventyrsbad i åtta våningar beläget i ett gammalt ångkraftverk. Kokpunkten har några av Sveriges mest spektakulära rides som adrenalinstinna Boomerang.

Lickers, Gotland

Gotlandsklassikern Surfers har öppnat i Stockholm och har blivit en favorit för alla som älskar munhålsbedövande kinakäk. En annan Gotlandsrestaurang som vi hoppas når fastlandet är Lickers. Under ledning av kökschef Rémy Gloaguen serverar krogen sydfransk mat med råvaror från ön.

Midsommar Weekender, Kristianstad

Midsommar är en högtid som hittills hållit sig borta från kommersialismens krassa klor. Ändring på det kanske, när Midsommar Weekender tar över Ovesholms slott. Helgerån menar hembygdsromantikern, men för den som älskar en gemensam midsommarlunch för en hel festival, yoga och hippa elektroniska akter som Floating Points firas det bäst i Kristianstad.

Moderna museet, Stockholm

Förra årets stora ”plocka enkla kulturpoäng” var att lägga upp en Instagram-bild med Yayoi Kusamas prickiga utställning på Moderna Museet. Oavsett om sommarens program är lika Insta-vänligt så är Modernas utställningar alltid välbesökta, och ett mysigt sommardagsstopp.

More is more, Göteborg

Vegansk street food- restaurang på Hisingen, som utlovar extra allt. Franska pizzor och övertoppade hot dogs ska sätta Göteborg på kartan som Sveriges veganstad nummer ett.

Open/Closed, Umeå

Emil Åreng, Sveriges ärligaste bartender och författaren till Salongs i Norrland, har grundat vad som måste vara Västerbottens mysigaste och mest spännande bar. Sjukt få sittplatser och obefintlig bar, men fantastisk service och smakglädje. Är det stängt? Kolla upp @Emilareng på Instagram och se var han håller hus – där vill du också vara.

Perspective Studio, Stockholm

S:t Eriksplan i Stockholm är kanske mest känt för att husera flest skivbutiker per capita i Stockholm, men utgör sedan några månader också hem åt huvudstadens hetaste inrednings- och livsstilsbutik. I en före detta 7-Eleven-butik hittar du morgondagens inredningstrender.

Pipersglace, Hamburgsund

Denna pärla i en liten bohusländsk hamn serverar glass smaksatt med bär och frukter från lokala odlare, och är naturligtvis ekologisk rätt igenom.

Pite havsbad, Piteå

”Nordens riviera” erbjuder det mesta man vill ha i badväg: kilometerlång strand och äventyrsbad. Dessutom har man Sveriges mest kända, och bästa (?), nudiststrand.

Ribersborgs kallbadhus, Malmö

”Ribban” är med sitt kallbadhus kanske egentligen en vinteraktivitet, men få sommaraktiviteter slår att handla en falafel vid Möllevångstorget och hoppa på cykeln för ett dopp vid det mäktiga badhuset.

Sefr Sefr, Malmö

En av landets mest välkurerade vintagebutiker som numera även gör egna kollektioner med stilrent mode till en rimlig peng.

Skrea strand, Falkenberg

Västkustens längsta badbrygga får en att tänka på Santa Monica Beach. En kort sekund. Stranden är långgrund – perfekt för att utöva olika vattensporter.

Skåneleden, Skåne

Vandra igenom supervackra Sommarskåne. Skåneleden sträcker sig genom 27 kommuner och är närmare 120 mil uppdelad på 89 etapper.

Strandnära B&B, Öland

Mycket mer idylliskt än Öland på sommaren blir det väl inte. En av öns pärlor är Strandnära, ett ekologiskt B&B med lika ekomärkt restaurang och kafé, som också har belönats med en plats i White Guide.

Sudersand, Gotland

Fem kilometer finkornig sand, långgrunt vatten och alla faciliteter du kan önska dig, inte konstigt att gotländska Sudersand är omåttligt populärt. Var ute i god tid, kön till Fåröfärjan blir snabbt lång.

Treehotel, Boden

Hotellrum med modern design upphissade i träd mitt i nowhere-skogen. Jo man tackar. Ska du fjällvandra i Norrland, varför inte prova på den märkligaste hotellupplevelsen du kan hitta i Sverige. Inte billigt. Men kul. Och konstigt. Pris från 4 900 kr/natt.

Trädgården, Stockholm

Det må vara förväntat. Men, det är ju hit folk går – fortfarande. Stockholms mest kända sommarklubb med en, i år, ännu mer gedigen satsning på livemusik.

Tvinky, Göteborg

Andra Långgatan är den av Håkan Hellström omsjungna gatstumpen som till brädden fylld med porrbutiker, ölsjapp och skrålande gäster nog är det närmsta Sverige kommer sin egen Bourbon Street. Nu öppnar dock Tvinky, en vinbar och restaurang belägen i ett gammalt garage som ska försöka göra gatan till en destination för annat än bara 29 kronors-öl.

Yaki-Da, Göteborg

Maximalistisk klubbupplevelse för den lättuttråkade. En trädgård, två dansgolv och prisvinnande mat som serveras ända in på småtimmarna utspritt på så många våningar att du garanterat kommer att tappa bort ditt sällskap, men inte bry dig.

Åre Bike Festival, Åre

Åre är inte bara en bra plats på vintern. Den lilla byn väster om mitten av Sverige är dessutom en av världens bästa cykelorter. Under fem dagar har du chans att köra XC, downhill och delta i tävlingar och clinics där du utvecklas som cyklist.

Åre bryggcompagni, Åre

Entusiastbärs du kan avnjuta på barerna i Åre, på Fäviken och på Fävikens korvkiosk. Supporta din lokala bärsentusiast.

På nästa sidor: Cafés nöjesredaktör Emil Persson tipsar om sommarens spelningar, Frida Ronge, kock på Tak, tipsar om krogar, Tobias Ivarsson tipsar om BBQ, Cafés modechef Daniel Lindström tipsar om butiker, Lisa Milberg, Auktionstipset.se, tipsar om loppisar och Hanna Nova Beatrice, chefredaktör Residence, tipsar om hotell!

1 2 3 4 5 6 7

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar