Hoppa till innehåll

Otroliga Sverige! 54 bästa tipsen i sommar

Joakim Almén

Dyra utlandsresor i all ära, men den bästa sommarledigheten spenderas på hemmaplan. Vi har plockat ut restaurangerna, butikerna, utställningarna och andra smultronställen som ger den ultimata Sverigesemestern.

Café har plockat ut russinen ur sommarkakan. Följ med på strandhäng på Skrea Strand, klubbextas på Trädgården, inredningsperfektion på Perspective Studio och rykande BBQ på Holy Smoke.

Box Whisky, Ådalen

Prisvinnande svensk whisky som håller till på historisk mark i det gamla flottningsområdet utanför Sandslån i Sveriges vackraste område vid Höga kusten.

Bungenäs, Gotland

Ett gammalt kalkstensbrott på norra Gotland har de senaste åren seglat upp som ett av sommarens mest självklara resmål. Området är inhägnat sedan det fungerat som övningsfält för försvarsmakten sedan 60-talet, och varit stängt för allmänheten i femtio år. I dag är den mäktiga omgivningen en fotovänlig semester-
plats där du får ta del av gratis lånecyklar, granatkratrar, en konsthall och högklassig restaurang.

CF Hill, Stockholm

Nystartat galleri med mål att få fler att upptäcka konst. Hur gör man då det bäst?
CF Hill blandar hipp afrofuturistisk fotokonst, utvald av Eytys grundare, och superfotografen Mikael Janssons mäktiga Formel 1-bilder.

Dalhalla, Rättvik

Dalhallas scen på botten av ett gammalt kalkbrott är nog det absolut häftigaste stället att se en konsert på, i Sverige som i världen.
I sommar lockar man med ett lika späckat schema som tidigare år, där den absoluta kronjuvelen är Pet Shop Boys som kommer att färga meteoritedslaget i regnbågens alla färger.

Ett Bageri, Stockholm

Sveriges bästa glass finns på Gärdet i Stockholm. Ja i alla fall enligt Svenska Glassmästerskapen 2017. Vanilj- och chokladglassen är specialiteten.

Far i Hatten, Malmö

Far i Hatten är sommarklubben som varje år arrangerar fest i Malmös Folkets park (som är en av få som lever upp till sitt namn). Samma gäng driver även Malmöfavoriten Grand vars inredning är inspirerad av baren i The Shining.

Getty Images, Stockholm

Bildbyrån Getty Images öppnade i vintras sitt andra galleri i världen – i Stockholm.
De sitter på världens största bildarkiv med över 200 miljoner bilder i sitt digitala arkiv. För den som inspireras av utställningarna är lyckan gjord – alla bilder är nämligen till salu.

Glamping, Stockholm

Checka in på skärgårdens mest glamorösa camping i sommar och få en oförglömlig upplevelse. Fejan Canvas Hotel och Svartsö Logi erbjuder en annorlunda övernattningsupplevelse med guldkant i inredda canvastält på några av skärgårdens mysigaste platser.

Glassmagasinet, Visby

Europas största glassbar finns i Visby. Glassmagasinet serverar enbart gelato och har totalt över 250 smaker att
välja bland. Inte oglassigt, direkt.

Gotska Sandön, Gotland

Ta båten från Nynäshamn eller Fårö över dagen, eller övernatta på den lilla ön norr om Gotland. Ödsligt, tyst och förbannat vackert.

Into The Factory, Nynäshamn

En övergiven cementfabrik utanför Nynäshamn låter kanske inte som det stoff sommardrömmar är vävda av, men i sommar blir det skådeplatsen för en elektronisk musik-festival av internationell dignitet. Dansa till
svåra storheter som Moodyman eller Juan Atkins, eller åk dit bara för festen.

Kafé Höga Nord, Göteborg

Höga Nord är inte bara ett av Sveriges – och världens – bästa skivbolag med sin fingertoppskänsliga utgivning av sinnesutvidgande musik inom olika genrer. Sedan ett år tillbaka driver man också ett av Göteborgs bästa fik, eller ett smørre-
brødskafé närmare bestämt. Om man inte gillar danska smörgåsar finns egenbakade småkakor, gott kaffe och backar med vinylplattor.

Kafferosteriet, Österlen

I en gammal skolbyggnad ute på Österlen, mitt ute bland de löjligt gula rapsfälten, ligger Kafferosteriet, restaurang, hotell och White Guide-rekommenderat kafferosteri.

Kebnekaise, Kiruna

Ständigt aktuell som Sveriges högsta berg och Rolls-Royce-aktiviteten för våghalsiga fjällvandrare. Västra leden mot sydtoppen rekommenderas för den som vill ha en något enklare resa.

Kokpunkten, Västerås

Modernt äventyrsbad i åtta våningar beläget i ett gammalt ångkraftverk. Kokpunkten har några av Sveriges mest spektakulära rides som adrenalinstinna Boomerang.

Lickers, Gotland

Gotlandsklassikern Surfers har öppnat i Stockholm och har blivit en favorit för alla som älskar munhålsbedövande kinakäk. En annan Gotlandsrestaurang som vi hoppas når fastlandet är Lickers. Under ledning av kökschef Rémy Gloaguen serverar krogen sydfransk mat med råvaror från ön.

Midsommar Weekender, Kristianstad

Midsommar är en högtid som hittills hållit sig borta från kommersialismens krassa klor. Ändring på det kanske, när Midsommar Weekender tar över Ovesholms slott. Helgerån menar hembygdsromantikern, men för den som älskar en gemensam midsommarlunch för en hel festival, yoga och hippa elektroniska akter som Floating Points firas det bäst i Kristianstad.

Moderna museet, Stockholm

Förra årets stora ”plocka enkla kulturpoäng” var att lägga upp en Instagram-bild med Yayoi Kusamas prickiga utställning på Moderna Museet. Oavsett om sommarens program är lika Insta-vänligt så är Modernas utställningar alltid välbesökta, och ett mysigt sommardagsstopp.

More is more, Göteborg

Vegansk street food- restaurang på Hisingen, som utlovar extra allt. Franska pizzor och övertoppade hot dogs ska sätta Göteborg på kartan som Sveriges veganstad nummer ett.

Open/Closed, Umeå

Emil Åreng, Sveriges ärligaste bartender och författaren till Salongs i Norrland, har grundat vad som måste vara Västerbottens mysigaste och mest spännande bar. Sjukt få sittplatser och obefintlig bar, men fantastisk service och smakglädje. Är det stängt? Kolla upp @Emilareng på Instagram och se var han håller hus – där vill du också vara.

Perspective Studio, Stockholm

S:t Eriksplan i Stockholm är kanske mest känt för att husera flest skivbutiker per capita i Stockholm, men utgör sedan några månader också hem åt huvudstadens hetaste inrednings- och livsstilsbutik. I en före detta 7-Eleven-butik hittar du morgondagens inredningstrender.

Pipersglace, Hamburgsund

Denna pärla i en liten bohusländsk hamn serverar glass smaksatt med bär och frukter från lokala odlare, och är naturligtvis ekologisk rätt igenom.

Pite havsbad, Piteå

”Nordens riviera” erbjuder det mesta man vill ha i badväg: kilometerlång strand och äventyrsbad. Dessutom har man Sveriges mest kända, och bästa (?), nudiststrand.

Ribersborgs kallbadhus, Malmö

”Ribban” är med sitt kallbadhus kanske egentligen en vinteraktivitet, men få sommaraktiviteter slår att handla en falafel vid Möllevångstorget och hoppa på cykeln för ett dopp vid det mäktiga badhuset.

Sefr Sefr, Malmö

En av landets mest välkurerade vintagebutiker som numera även gör egna kollektioner med stilrent mode till en rimlig peng.

Skrea strand, Falkenberg

Västkustens längsta badbrygga får en att tänka på Santa Monica Beach. En kort sekund. Stranden är långgrund – perfekt för att utöva olika vattensporter.

Skåneleden, Skåne

Vandra igenom supervackra Sommarskåne. Skåneleden sträcker sig genom 27 kommuner och är närmare 120 mil uppdelad på 89 etapper.

Strandnära B&B, Öland

Mycket mer idylliskt än Öland på sommaren blir det väl inte. En av öns pärlor är Strandnära, ett ekologiskt B&B med lika ekomärkt restaurang och kafé, som också har belönats med en plats i White Guide.

Sudersand, Gotland

Fem kilometer finkornig sand, långgrunt vatten och alla faciliteter du kan önska dig, inte konstigt att gotländska Sudersand är omåttligt populärt. Var ute i god tid, kön till Fåröfärjan blir snabbt lång.

Treehotel, Boden

Hotellrum med modern design upphissade i träd mitt i nowhere-skogen. Jo man tackar. Ska du fjällvandra i Norrland, varför inte prova på den märkligaste hotellupplevelsen du kan hitta i Sverige. Inte billigt. Men kul. Och konstigt. Pris från 4 900 kr/natt.

Trädgården, Stockholm

Det må vara förväntat. Men, det är ju hit folk går – fortfarande. Stockholms mest kända sommarklubb med en, i år, ännu mer gedigen satsning på livemusik.

Tvinky, Göteborg

Andra Långgatan är den av Håkan Hellström omsjungna gatstumpen som till brädden fylld med porrbutiker, ölsjapp och skrålande gäster nog är det närmsta Sverige kommer sin egen Bourbon Street. Nu öppnar dock Tvinky, en vinbar och restaurang belägen i ett gammalt garage som ska försöka göra gatan till en destination för annat än bara 29 kronors-öl.

Yaki-Da, Göteborg

Maximalistisk klubbupplevelse för den lättuttråkade. En trädgård, två dansgolv och prisvinnande mat som serveras ända in på småtimmarna utspritt på så många våningar att du garanterat kommer att tappa bort ditt sällskap, men inte bry dig.

Åre Bike Festival, Åre

Åre är inte bara en bra plats på vintern. Den lilla byn väster om mitten av Sverige är dessutom en av världens bästa cykelorter. Under fem dagar har du chans att köra XC, downhill och delta i tävlingar och clinics där du utvecklas som cyklist.

Åre bryggcompagni, Åre

Entusiastbärs du kan avnjuta på barerna i Åre, på Fäviken och på Fävikens korvkiosk. Supporta din lokala bärsentusiast.

Cafés nöjesredaktör Emil Persson tipsar om sommarens spelningar.

Mitski, Pustervik, Göteborg, 13 juni

Född i Japan och uppväxt i New York låter Mitski ungefär också som att ett svårt asienamerikanskt sneakerdesignsamarbete hängt på sig en gitarr och börjat larma. Bra, alltså.

Brad Paisley, Gröna Lund, Stockholm, 25 juli

Många eldsjälar har engagerat sig i att ta countryns största uppkomlingar till Sverige de senaste åren men giganterna – dit Brad Paisley måste räknas – tycks fortfarande relativt svårbaxade över Atlanten. Ta på dig din tveksammaste bolo och gå på nöjesfält.

Lana Del Rey, Way Out West, Göteborg, 12 augusti

Svårt att hitta en artist som är mer i så kallad samklang med den lättparodierade Way Out West-crowden än ljuvliga Lana Del Rey. Skulle möjligen vara Frank Ocean. Som också spelar.

Frida Ronge, kock på Tak, tipsar om krogar

Oaxen slip

God och prisvärd mat i härlig miljö, i stan fast ändå inte. Plus att Magnus Ek är så himla go.

Daniel Berlin, Tomelilla

Fantastisk fine dining på den skånska landsbyggden, hade en av mina bästa matupplevelser där förra sommaren. Att börja i trädgården med snacks och skumpa för att sen äta avsmakningsmenyn i matsalen och avsluta i orangeriet är faktiskt mallen för fine dining-upplevelsen tycker jag.

Krakas krog, Gotland

Gotländsk pärla med genuin matlagning och fina råvaror.

Tobias Ivarsson, ELLE mat & vin, tipsar om BBQ

Kvarkenfisk, Umeå

Norrländsk pärla utefter Västerbottens kust. Kvarkenfisk är en skärgårdskrog med dagsfärsk fisk från Norra Kvarken som förädlas med rökning. Inte riktigt BBQ, men väl värt ett besök.

Grillen, Sundsvall

I Sundsvalls teaterkvarter hittar du Grillen. På restaurangens scen spelas alltid huvudrollen av säsongens smaker. De hängmörar, rimmar och röker själva.

Brisket & Friends, Stockholm

I Årsta industriområde ligger en udda fågel. En lunchrestaurang som serverar Texas nationalrätt som just heter brisket, rökt oxbringa. Kockarna röker all mat på natten och när lunchgästerna kommer dagen därpå har köttet grillats i upp till femton timmar.

Holy Smoke BBQ, Höganäs

Ett fenomen som fått folk att vallfärda till byn Bräcke utanför Höganäs för en äkta BBQ. Ibland gästas köket av stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Niklas Ekstedt samt kokboksförfattaren Jonas Cramby för grillkurser.

Cafés modechef Daniel Lindström tipsar om butiker

Selvage, Kalmar

Stanna till på vägen mot Öland och finn ett fingertoppskänsligt utbud av supermoderna varumärken – Alexander Wang, Stone Island och Common Projects – i en inspirerande mix.

Artilleriet, Göteborg

Ingen jag känner på besök i Göteborg vill inte besöka den här butiken. Det luktar gott, allt är snyggt och man blir inspirerad till max. Fokus på inredning men här finns även enstaka plagg och mängder av accessoarer.

Très Bien, Malmö

Den extremt framgångsrika e-butiken har även en fysisk lokal i Malmö. Åk dit och kläm på Nike ACG och Jil Sander.

Lisa Milberg, Auktionstipset.se, tipsar om loppisar

Östregårds antik & loppmarknad, Moheda, Småland

Här finns allt och mycket bra priser. Dessutom finns det flera loppisar i krokarna som man kan beta av när man ändå är i trakten.

Täby galoppis, Stockholm

Stor bakluckeloppis vars urval ju helt styrs av vem som kör bilen, det vill säga spretig vad gäller både pris och prylkvalitet.

Olsgården, Öland

Lite opålitliga öppettider men det har
också blivit en del av charmen. Åker dit förväntansfull betydligt oftare än jag släpps in.

Hanna Nova Beatrice, chefredaktör Residence, tipsar om hotell

PM & vänner, Växjö

Matturister från hela världen vallfärdar till restaurangen, för tre år sedan slog deras hotell upp portarna med pool och bar på taket och Hotellsveriges godaste frukost.

Siggesta Gård, Värmdö, Stockholm

Perfekt för barnfamiljer, bo i vackra Smedjan, ett renoverat timmerhus med alla originaldetaljer bevarade och ett fem meter högt industriglasparti i sviten.

Ett hem, Stockholm

Ilse Crawford inredde hotellet som ett hem med fantastisk blick för detaljer, med fokus på välmående och värme. En middag i orangeriet en sommarkväll är något alldeles extra.

Trevlig sommar!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.