Annons

Cafés stora cykelguide

Patrik Hedlund

Vi listar tio heta hojar – från slimmade citybikes och klassiska glidare till guldplatinerade lyxåk. Dessutom: det här ska du tänka på när du köper cykel. Tidigare publicerad i Café 04/2011

***************


Den moderna klassikern
Pashley Guvnor
Klassiskt stilig cykel för den som föredrar tweed framför funktionsplagg. Baserad på en racecykel från 30-talet, men formen håller än idag. Har alla moderna komponenter: bland annat Reynolds 531 diamantram och titansadel. Tillverkas i begränsad upplaga, så ställ dig i kö redan nu.
Info: gamlastanscykel.se
Pris: 19 995 kronor

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Stilren bergsklättrare
Trek Montare
Cykeljätten Trek har slagit sig samman med den moderna mountainbikens fader, legenden Gary Fisher, för att utan kompromisser ta fram den perfekta cykeln i genren. Som såklart också funkar utmärkt på släta storstadsgator.
Info: trekbikes.com
Pris: 8 995 kronor

Rulla som fallskärmsjägare
Montague paratrooper
Det nästan överdrivet machoaktiga utseendet är faktiskt inte bara för syns skull. Den hop­fällbara Paratropper har faktiskt utvecklats i samarbete med den amerikanska militären och används av cykelburna fallskärmsjägare.
Info: militarybikes.com
Pris: 5 995 kronor

Välutrustad citybike
Nishiki Pro SLD

Hisingsfabrikens riktiga storsäljare. En allt­igenom vettig cykel med 24 växlar, som kan köras sportigt ren, eller utrustas med skärmar och pakethållare och annat som gör vårcyklingen lite mer praktisk.
Info: nishiki.com
Pris: 8 495 kronor


Hopfällbar och praktisk
Airnimal Joey

Smart liten 8-växlad sak som fälls ihop på mindre än en minut, för den som exempelvis vill lasta in den i bilen. Ger en något nördigt upprätt hållning, men här handlar det mer om praktiska avväganden än att se snygg ut.
Info: airnimal.com
Pris: 5 495 kronor

Snyggaste stänkskärmarna
Charge plug grinder
Snyggare och enklare än så här blir det inte. Plug Grinder finns med fixed gear eller som enväxlad, och levereras i olivgrönt eller gräddvitt. Extra pluspoäng för stänk­skärmarna som lakas i samma färg som ramen.
Info: chargebikes.com
Pris: 4 995 kronor

Värd sin vikt i guld
Aurumania Gold Bike
Har du tjänat för mycket pengar? Och inte vet hur du ska göra av dem? Kolla in Aurumanias gapiga skapelse, klädd i 24 karats guld och beströdd med 600 Swarowski-kristaller. Och just det, köp ett rejält lås.
Info: aurumania.com
Pris: 890 000 kronor

Motorhjälp på traven
Porsche Hybrid RS

Framtagen av Porsche och Simplon. Har en elmotor som hjälper till i uppförsbackar. Den medföljande iPhonen visar bland annat kartor.
Info: simplon.com
Pris: 19 995 kronor

Perfekt gubbglidare
DBS Urban 7

Norska DBS tillverkas numera i halländska Varberg. Här handlar det om 7-växlad gubbglidare i klassisk stil med en rad olika tillvalsmöjligheter. Finns även som enklare och billigare 3-växlad variant.
Info: cycleeurope.se
Pris: 5 195 kronor

Racingcykel i retrofärg
Crescent Retro 601
Allt var inte bättre förr. Men racingcyklarna var åtminstone snyggare. Svenska Crescent hakar på retrovågen och släpper tuffvackra retro 601, dessutom i den 70-talsikoniska färgen Televerksorange.
Info: cycleeurope.se
Pris: 6 495 kronor

Text: Oskar Hammarkrantz

Vad ska man tänka på när man köper cykel? Roberto Vacchi, expertkommentator på Eurosport, reder ut begreppen.

– Det finns tre steg: 1) Fråga dig själv vad du ska ha den till. Cykla till jobbet? I skogen? Vätternrundan? 2) Ta dig tid och pröva olika modeller för att se vilken som passar din kropp. Åk till en ”riktig” cykelaffär där de har expertkompetensen. 3) Köp en snygg cykel. Det är viktigt att du tycker om den och vill vårda den. Och är du snäll mot cykeln så är cykeln snäll mot dig.

Något mer?
– Det är viktigt att den är skön och att du sitter bekvämt. Ta tid på dig att pröva ut sadeln.

Vilket är det vanligaste felet folk gör?
– Att man väljer cykel efter pris. Det finns en anledning till att de är billiga och det är att de inte håller. Det går inte göra en bra cykel för 3 000 kronor. Då blir det de billigaste däcken, fälgarna och så vidare.

Hur mycket måste man lägga för att få en okej cykel?
– Man måste lägga 7 000 till 8 000 kronor. Och ska du ha den att motionera med bör du kanske lägga i alla fall 12 000 eller 13 000 kronor.

Finns det andra prylar man bör skaffa?
– Cykelbyxor – om man cyklar mycket. Och handskar på sommaren, ifall du skulle ramla. Ger också bättre grepp.

Hur underhåller man sin cykel bäst?
– Lämna in den till en verkstad, det finns folk som är experter på det. Men har du cyklat i regn eller slask så spola av cykeln med lite vatten. Smörj kedjan och växlarna. Folk är dåliga på det. Ibland ser man folk cykla förbi med gnisslande kedjor och det skär i hjärtat på mig!

Text: Victor Johansson

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar