Hoppa till innehåll

Cafés stora frisyrguide

Daniel Lindström

Redo för något nytt? Satsa på en av säsongens snyggaste frisyrer – stilig sidbena, fashionfrisyr, mods-frilla eller vilt och långt. I Cafés stora frisyrspecial visar fyra barberare upp frisyrerna som går hem i sommar. 80-talsfrisyren En tvättäkta fashionfrisyr, men som bär drag av 80-talets elektroniska musikscen. Kund. Hannes Söderquist, 24 år, fotoassistent. Hur kommer du … Continued

Redo för något nytt? Satsa på en av säsongens snyggaste frisyrer – stilig sidbena, fashionfrisyr, mods-frilla eller vilt och långt. I Cafés stora frisyrspecial visar fyra barberare upp frisyrerna som går hem i sommar.

80-talsfrisyren
En tvättäkta fashionfrisyr, men som bär drag av 80-talets elektroniska musikscen.

Kund. Hannes Söderquist, 24 år, fotoassistent.

Hur kommer du styla den här frisyren?
– Jag brukar inte styla så mycket, den ligger bra som den är, men ibland kör jag lite torrschampo. Ibland kanske jag låter det vara lite rufsigare.

Hur ofta klipper du dig?
– Varannan eller var tredje månad. Jag brukar faktiskt klippa mig själv – med maskin runt om, och sedan får min flickvän köra lite finlir däruppe. Det brukar bli lite punkigare då…

Inte lika bra som hos frisör?
– Nej, så emellanåt får jag komma hit och snygga till det.

 * * *

Frisör: Marco Vukota på salong Chukrovukota på Sturegatan i Stockholm.

Hur tycker du att man ska styla den här?
– Det behövs inte så mycket styling om frisyren är klippt rätt. Eventuellt lite spray och/eller torrshampo eller hårpuder.

Vad är grejen med torrshampo och hårpuder?
– Det är perfekt om man vill styla, men vill behålla en naturell känsla på håret.

Något tips till den som vill ha den här frisyren?
– Ha inte i för mycket produkter!

Och ett bra schampo?
– Ja, det är en helt annan kvalitet och dryghet i ett bra schampo mot de man köper på ICA. Och har man hårbottensproblem är det superviktigt. Med hudkrämer är killar jättenoga – det borde de vara med hårprodukter också. Hårbotten är ju en del av huden.

Stilig i sidbena
Tv-serien Mad men med de vattenkammade benorna fortsätter att sätta estetiska avtryck på oss. En dressad och tidlöst manlig frisyr.

Kund: Håkan Pettersson, 36, datorspelsutvecklare.

Hur känns din nya frisyr?
– Bra! Jag brukar ju köra helt rakade sidor, men provade en mer klassisk herrfrilla i dag.

Hur stylar du frisyren?
– Jag får så jäkla mycket skit för det, men jag använder faktiskt Dax Wax. Det är det enda vax som verkligen
håller hela dagen. Jag applicerar bara lite, så den går faktiskt att tvätta ur.

Hur ofta klipper du dig?
– Var tredje vecka. Frisyren håller sig visserligen ganska bra – upp till sex veckor – men det är skönt att snygga till nackhåren ofta.

* * *

Frisör: Barber Big T på Berghs Salong på Kungstens­gatan i Stockholm.

Vem passar i den här frisyren?
– Alla – om frisören är tillräckligt duktig.

Kräver det mycket av frisören?
– Ganska. Det gäller att få till övergången mellan det längre håret och de kortare sidorna. Har du fått en tydlig kant har du varit hos en dålig frisör. Det är också viktigt att man jobbar med kundens huvudform. Vissa gör inte det, vilket gör att en del kunder ser ut som en giraff med en liten ärta på huvudet.

Går den att variera?
– Man behöver inte ha den så här strikt. Med mjukare vax får du in mer volym och en ledigare känsla.

Moderna mods-frillan
Förebild: Keith Richards frisyr på 60-talet. Här i en mer nutida variant där du med hjälp av stylingprodukter skapar kontraster mellan blanka och matta partier.

Kund. Olle Darmenn, 22 år, student och extrajobbare i klädaffär.

Hur känns den nya frisyren?
– Bra! Jag körde något liknande för typ två år sedan när jag var väldigt inne i Mancherster-pop-scenen. Jag gillar den här lite modsiga stilen som inte är så dressad.

Hur stylar du frillan?
– Jag tror inte jag kommer göra det. Inte så mycket i alla fall. På sin höjd någon lite mjukare vax.

Varit med om en riktigt dålig klippning någon gång?
– Ja, jag har tjockt hår, så någon gång har det blivit som en boll på huvudet, en annan gång klippte någon av hela luggen. Senast jag klippte mig var jag i Beijing, då tog jag med en bild för att visa.

Blev det bra?
– Nej, jag såg ut som min mamma gjorde på sextiotalet. Men det var billigt, kostade bara 32 spänn och hon höll på i cirka tre timmar. Jag fick träsmak i röven.

* * *

Frisör: Daniel Huynh på Salong Toni & Guy, Hornsgatan i Stockholm.

Kräver det mycket av frisören?
– Nja, den är inte jättesvår, men det handlar mer om vad man lämnar kvar än vad man klipper bort.

Går den att styla på andra sätt?
­– Absolut. Eftersom luggen är så lång kan du antingen dra den åt sidan eller dra den helt bakåt. På så sätt får du två helt nya stilar.

Hur stylar man den?
– Just den här har jag stylat med tre produkter. Först en volume mousse i hela håret för att få upp texturen, sen en mjuk vax runt sidorna och en fiberkräm i luggen. Hemligheten är att få till en skön kontrast mellan det matta och det glansiga.

Vem passar i frisyren?
– Alla kan ha den, det handlar mer om hur man vill styla den. Nyckeln till frisyren är längden på luggen och texturen i håret som man får till genom styling.

Vilt och långt
Tänk Brad Pitts välvårdade, långa hår. Låt det växa och gör det lite vildare så får du en betydligt modernare frisyr. Kombinera gärna med skägg.

Kund. Max Erikson, 29, dokumentärfilmare och stylist.

Hur känns den nya frisyren?
–Jättebra, jag hade hår halvvägs ner till ryggen tidigare, så det här är mer lagom. Jag är aldrig välkammad eller välstruken, och den känslan ville jag behålla. Man ska kunna resa sig från soffan, dra handen genom håret och sedan ha en frisyr som fungerar.

Hur stylar du frisyren?
– Med hårolja och vax. När jag har tvättat håret så blir det superstort, oljan drar ner det där flygiga.

Lägger du mycket pengar på hårprodukter?
– Jag köper det schampo och balsam som frisören tipsar om. Det jag tycker är viktigast är en bra sax till skägget. Min kostar drygt 3 000 kronor, men jag fick den begagnad av min flickvän.

Hur sköter du skägget?
– Jag går till barberare ibland och underhåller det sedan själv med sax.

* * *

Frisör. Sofie Rönnqvist på Preston Hair, Narvavägen i ­Stockholm.

Vad är bäst med den här frisyren?
– Den ser ofixad och lite ruff ut, det gillar jag. Det ska se lite ut som att han inte har klippt sig på ett halvår, men ändå vara riktigt snyggt.

Hur stylas den?
– Det kan räcka med att ha i lite vax i handdukstorkat hår, men ofta blir det bättre om man kombinerar med hårolja – det blir mer kontrollerbart då. Föna gärna in vaxet, då smälter det in i håret och ger ingen vaxig känsla. Killar brukar dra sig för att föna men det är ett bra tips för att få ner volymen.

Kan man variera frisyren?
– Absolut. Det är lätt att städa till den genom att släta ut den om man vill ge ett mer strikt intryck.

Patrik Hedlund

Artikeln är tidigare publicerad Café 4/2013. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.