Hoppa till innehåll

Cafés stora modepris 2010: Årets bäst klädda man

Joel Kinnaman, 30, är Sveriges bäst klädda man 2010. Cafés Johan Wirfält intervjuar honom här om favoritdesigners, feta sponsorklockor och Hollywoodfolkets taskiga stilkänsla. Foto av Calle Stoltz. Se alla vinnare av Cafés stora modepris 2010 här. * * * * * Södermalm, Sunset Boulevard. Sedan ett år tillbaka är kring de två ytterligheterna Joel Kinnamans … Continued

kinnaman430

Joel Kinnaman, 30, är Sveriges bäst klädda man 2010. Cafés Johan Wirfält intervjuar honom här om favoritdesigners, feta sponsorklockor och Hollywoodfolkets taskiga stilkänsla. Foto av Calle Stoltz.

Se alla vinnare av Cafés stora modepris 2010 här.

* * * * *

Södermalm, Sunset Boulevard. Sedan ett år tillbaka är kring de två ytterligheterna Joel Kinnamans liv kretsar. Han har en lägenhet inte långt från Sofiakyrkan, i kvarteren som alltid varit hans hem. Han har en annan i Koreatown, LA, femton minuters bilfärd från agentkontoren i Hollywood. Det är tacksamt att tänka sig hur detta – Kinnamans söderbakgrund och den nya karriären, post-Snabba cash och på väg mot internationella storroller – också ringar in honom stilmässigt. Vid en första anblick ser Sveriges senaste filmhunk nämligen ut som de flesta andra sköna killar som befolkar Stockholm söder om Slussen: Converseskor, jeans från Whyred och, dagen vi träffas, en klassisk, gråmelerad farfarströja.

”Inga konstigheter”, som Joel själv säger.

Samtidigt: Han bär en röd hatt i porkpie-modell, nonchalant bakåttippad i nacken; han har klassiskt 70-talsdoftande solglasögon från Yves Saint Laurent (och han tar inte av dem så fort han kliver innanför dörren); han har en exklusiv schweizisk klocka på armen. Det är detaljer som berättar om en resa som tagit Joel Kinnaman till den globala filmindustrins hjärta. Sättet han bär upp dem på – självsäkert, utan ansträngning, fylld av det där som amerikaner kallar swagger och italienare sprezzatura – visar att det är precis där han hör hemma.

Är du modeintresserad?
– Jag prövar mig fram med olika saker, men jag är inte intresserad. Jag har kompisar som är mycket mer ”fashion” än vad jag är. Slicka snubbar på söder. Själv försöker jag hålla det ganska enkelt.

Var får du stiltips ifrån? Dina polare?
– Man ser någon grej här, någon grej där, och tänker att ”det där är min style”. Men jag tycker mer att det bara kommer, jag är inte ute aktivt och kollar stil. Jag sorterar det undermedvetet på något sätt.

Idag bär du hatt, var kommer den ifrån?
– Jag ramlade på den och gillade den. Den kommer från Kocksgatans herrekipering.

Har du någon favoritdesigner eller favoritmärke?
– Jag gillar att blanda vintage med nya grejer, nya saker som har ett lite mer klassiskt snitt. Och jag gillar svensk design: Johan Lindeberg, Acne och Whyred. Jag tycker svenska designers har jävligt stiliga grejer.

Du har en fet klocka också?
– Ja, ha ha. Det är en Longines. Men jag har inte köpt den själv, jag fick den av importören. Det är det som är så flummigt. När man plötsligt har pengar och har råd att köpa saker man bara drömde om tidigare, då börjar man få en massa grejer gratis. Det är en orättvis naturlag. Jag har tackat nej till rätt mycket sponsgrejer också, men jag vill inte säga vad, det vore taskigt.

Du bor i Los Angeles nu. Känner du, södersnubben med bajenhjärtat och allt det där, att du sticker ut mycket i Hollywood rent stilmässigt?
– Folk ser ju lite mer extrema ut i USA, på alla sätt. Det är riktiga Disney World-tjockisar överallt. Och så som vi klär oss i Stockholm, med tighta brallor, det är mer så de tycker att bögar ser ut i Los Angeles. Vanliga snubbar har en ganska taskig känsla för stil där borta. Vi klär oss bättre i Sverige.

JOHAN WIRFÄLT

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.