Hoppa till innehåll

Cafés vinexpert väljer 6 riktigt goda viner – perfekt till sensommarmiddagen

Daniella Illerbrand
Daniella Illerbrand
Daniella Illerbrand

Cafés Daniella Illerbrand väljer vin efter adress.

Augustikvällar ändå! Sommaren är i högform och solen skiner förhoppningsvis fortfarande varje planerad grillkväll. Men detta ska inte handla om att grilla, det ska handla om att resa.

I dessa annorlunda och uppochnedvända tider så finns det vissa saker som jag saknar mer än något annat, och just att resa är en av dem. Då mångas planerade semestrar kanske inte blev som tänkt så blir man lite melankolisk, även om det är ett lyxproblem. Att resa är att uppleva dofter, smaker, hitta ny inspiration och – för mig – att finna nya viner och vinma­kare som jag tidigare kanske inte har hört talas om. Det finns inget bättre än att få smaka på vinerna just i deras egna områden, till de rätter som de har av­­njutits till sedan de skapades och få dofta de dofter som rankorna har omkring sig – ganska oslagbart. Visst händer det såklart att man kommer hem med ett vin som smakade underbart på plats men inte alls är en lika stor upplevelse hemma vid köksbordet en grådaskig novemberkväll. Men då har man i alla fall upplevt det i dess rätta element. Och så kan man alltid försöka återskapa magin genom att laga god mat till.

Så nu får vi resa på andra sätt, kanske stanna upp och verkligen ta till sig alla olika sätt som skiljer vinerna i världen åt och ta sig tiden att fördjupa sig i olika druvor från olika länder. Läsa om dem, laga maten själv hemma, kanske utöka det där lite tråkiga registret av veckomatsedeln till något lite mer intressant. Ta den tid det tar att lära sig nya saker, handla nya råvaror och sedan se fram emot den dag då vi kan njuta av vinerna på sina vederbörliga platser igen. 

Jag har valt viner från specifika områden med väldigt specifik matkultur. Förhoppningsvis kan de förgylla sommarkvällen men också representera det område de kommer ifrån, och vad man borde äta till dem om man inte bara vill slänga en stek på grillen.

6 kanonviner där tillbehören är halva grejen:


1. DeAetna Terra Costantino, 2018, Italien

Nr 2400, 159 kr

Jag säger bara arancini! Vin från Sicilien som smakar så här mycket passar perfekt till små gyllene friterade risbollar.

2. Faustino I Gran Reserva, 2009, Spanien

 Nr 2678, 189 kr

Maten i Rioja, inte kan man beskylla den för att vara lätt. Detta vin är som gjort för den klassiska Rioja-rätten oxkinder i riojasås.

3. Vouvray Domaine des Lauriers, 2019, Frankrike

Nr 6288, 139 kr

Vouvray och mat är redan en superb kombination, och områdets alla getostar passar perfekt – men prova gärna att göra en rillette på gris.

4. Gosset Grand Rosé Brut, Frankrike

Nr 7405, 497 kr 

Är man i Champagne så kanske man äter en klassisk les biscuits roses de Reims. Här hemma går det lika bra till en mogen brie.

5. Pierre Olivier Blanc de Blancs Prestige Brut, Frankrike

Nr 77141, 96 kr 

Bubblor igen, men här är de vita och med massor av fruktig smak. Varför inte till en charktallrik?

6. By.Ott, 2019, Frankrike

Nr 90306, 179 kr 

Rosésäsongen är inte helt över, och detta vin som är så fullt av smak och struktur är perfekt till mat. Varför inte till en klassisk provensalsk salade niçoise?

Daniella Illerbrand är Cafés nya vinexpert. Hon är utbildad sommelier med erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. Till vardags director of content på Sweden Foodtech. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.