Annons

”Vi dricker vin va? Jag är ändå ledig i dag.”

Klockan är lite efter två, det är en stekhet sommardag i New York, och Caroline Winberg beställer världsvant in två glas rosé.

Vi sitter på ett italienskt fik runt hörnet från hennes lägenhet på nedre Manhattan.

Annons

– Min enda förpliktelse i dag är att gå till Washington square park och spela schack med en hemlös kille som heter Wayne. Jag är skyldig honom typ en dollar, säger Caroline med en avslappnad dialekt som inte är så svår att spåra till Stockholms norra förorter.

Gilla Cafe.se på Facebook

Hon har precis kommit från sin privata pilateslektion – ”jag är helt beroende!” – och nu tänker hon ägna resten av dagen åt att slappa. Kanske ta in på ett spa senare, eller gå ut med sitt lojala kompisgäng.

Sveriges största supermodell har ett ganska bekvämt liv i New York.

Hon har köpt en 170 kvadratmeter stor lägenhet i ett tjusigt, Philip Johnson-ritat glastorn i västra SoHo, med egen solterrass, utsikt över Hudson River och en hushållerska som diskar och tvättar.

Men sommaren tillbringar hon helst i ett semesterhus i East Hampton på Long Island, som hon delar med tre andra modeller: Gemma Ward, Lily Donaldson och Lisa Cant.

– Vi surfar, spelar tennis, paddlar kajak… Huset är alltid fullproppat med folk. På kvällarna sitter vi mest och spelar olika öl-spel.

När Caroline Winberg berättade för sina modellkompisar att Café utnämnt henne till Sveriges bäst klädda kvinna blev de väldigt förvånade.

– De trodde att det var ett skämt. ”Men Caroline, du går ju bara runt i mysbyxor och träningsoveraller”, sa de. Och det är mer eller mindre sant. En gång gick jag till nattklubben Bungalow 8 i min gamla fotbollsoverall från AIK, med mitt namn på ryggen.

Innan Caroline Winberg började modella bodde hon i Stockholmsförorten Sollentuna med fem syskon. Hon säger att hon var en ”sporttjej” när hon växte upp. Hon gick på en högstadieskola med idrottsinriktning, ägnade hela fritiden åt olika sporter och drömde om att bli friidrottare eller fotbollsproffs.

– Jag läste tyska i skolan, enbart för att Tyskland hade de bästa fotbollslagen. Min idol var Kenneth Andersson. Han var lång och blond, så jag tyckte att vi var väldigt lika varandra… En av mina bästa barndomskompisar har fått ett fotbollsstipendium här i Connecticut nu, och jag är lite avundsjuk på henne ibland.

Som 15-åring var Caroline på väg till en träning med AIK:s ungdomslag, där hon spelade på högermittfältet, när en modellscout från Stockholmsgruppen kom fram och frågade efter hennes nummer på tunnelbaneperrongen.

– Jag tyckte att det verkade lite skumt, så jag sa att de fick ringa mina föräldrar. Jag hade aldrig tänkt bli modell. Jag såg ut som ett skelett då, jätteblek och lång och blond. Mina tänder var jättestora, ansiktet hade liksom inte hunnit växa ikapp tänderna. Jag var väl med i ett av de populära tjejgängen i skolan, men det var mina kompisar som var snygga och jag som liksom var ”kompisen”.

De senaste fyra åren har Caroline haft ett till-och-från-förhållande med
Nicholas Fredell, en mångsysslare som bland annat jobbat med nattklubben Plaza vid Stureplan i Stockholm. De har varit något av Sveriges ”it couple” – det där paret som alltid var snyggast på vimmelbilderna. Men nu är det slut, enligt Caroline.

– Det är svårt att vara tillsammans med någon som inte bor i samma stad.

Amerikanska killar är hon inte alltför imponerad av.

– De har väldigt fula skor. Antingen har de gamla, slitna gympaskor i skrikiga färger, eller så försöker de klä upp sig i fyrkantiga finskor. Varför kan de inte bara ha vanliga skor, typ Converse? Folk klär sig mycket bättre i Sverige. När mina amerikanska killkompisar är i Sverige så går de bara runt och säger: ”Han måste vara gay – han har ju tajtare byxor än dig, Caroline!” Men svenskar ser oftast ut som om de planerat vad de ska ha på sig flera dagar i förväg, alla tar hand om sig väldigt bra. I New York går folk bara ut i det de har på sig, jeans och t-shirt, det är lite mer avslappnat och det passar mig personligen bättre.

Carolines främsta krav för en framtida pojkvän är att han är ”lång och rolig”. Hon nämner skådisen Vince Vaughn och den 60-årige komikern Larry David som två killar hon skulle kunna bli ihop med.

– Jag är besatt av Larry David. Mina kompisar har börjat kalla mig ”Larry” eftersom
jag går runt och imiterar honom hela tiden.

Jag kan alla avsnitt av Curb your enthusiasm (Simma lugnt, Larry) utantill. Min favorit är det där han får för sig att han är adopterad och firar det med att gå runt i typ hawaiiskjorta och skrika: ”Jag är inte jude!” Eller när han vill kunna åka i car pool till en baseballmatch och hyr en prostituerad tjej bara för att få åka före bilköerna. Eller när han går runt och hostar hela tiden för att han har fått ett pubishår i halsen. Folk frågar varför han hostar och han bara svarar: ”Jag har ett pubishår i halsen!”

Han har skilt sig från sin fru nu också, så jag håller ögonen på Larry, ler Caroline.

Under sina sju år som Sveriges genom tiderna mest framgångsrika foto­modell – för det är vad Caroline Winberg har blivit i dag – har hon jobbat med bland andra Balenciaga, Hermès, Dior, Viktor & Rolf, Ralph Lauren, Versace, Roberto Cavalli,
Gaultier, Givenchy och Chanel. Hon har synts på omslagen till tyska, ryska och italienska Vogue och nu jobbar hon med prestigeföretag som Valentino och Victoria’s Secret.

Carolines enastående CV i den miljardbransch som den internationella mode­industrin är i dag har i Sverige föranlett spekulativa tidningsrubriker som ”22-åringen som tjänar mer än Wallenbergarna”. I en intervju i vintras antydde hon själv att hon inte gärna går ur sängen för mindre än 150 000 kronor.

Cia Jansson
, som är modechef på Cafés systertidning Elle, har haft många samarbeten med Caroline och tycker att hennes framgång är logisk.

– Det som gör att världens mest prestigefyllda märken vill jobba med Caroline är dels hennes utseende, som är superskandinaviskt. Det går liksom inte att bli mer blond än så. Men framför allt är det hennes personlighet. Hon är otroligt photogenique – och det krävs en enormt professionell inställning för att vara det. Många tror att det är enkelt, men man måste vara skärpt och fokuserad för att kunna leverera som modell. Caroline är helt enkelt suverän på att bli bra på bild. Dessutom är hon oerhört trevlig och omtyckt, säger Jansson.

Förutom nämnda ”mysbyxor och tränings­overaller” klär sig Caroline helst i Miu Miu privat. När vi ses har hon på sig en ljus Miu Miu-klänning som hon klippt av, ett par Prada-sandaler och ett par stora, glammiga Miu Miu-solglasögon. Hon bär runt på en stor, mörkbrun Mulberry-handväska, där hon har sin BlackBerry och en pocketbok av Paolo Coelho.

– Jag har typ hela Miu Miu-butiken i min garderob. Jag gillar att deras kläder inte är sådär vråltajta och sexiga, utan  stora och lösa. Även fast jag får mycket kläder gratis nu går jag ändå dit och shoppar hela tiden.

Det piper till från hennes BlackBerry och hon börjar skriva ett långt e-mail till en vän.

– Min kompis Lisa har precis gjort slut med sin kille så hon bor hos mig nu. Alla mina kompisar har nycklar till min lägenhet så jag vet aldrig riktigt vem som kommer att vara där när jag kommer hem.

Caroline trivs så bra i New York att hon inte har några planer på att återvända till Sverige.

– Jag har nästan alla mina kompisar här numera, och vi umgås hela tiden. Det är inte ens något snack om vad man har för planer för kvällen, för vi vet att vi kommer att vara med varandra. Så jag kan tänka mig att bo här och modella i åtminstone fem år till. Sen får jag se. Men mitt drömjobb är att bli förbundskapten för svenska fotbollslandslaget!

Martin Gelin

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar