Carro toppar karriären

Nyligen avgjordes Top model Sverige med Caroline Winberg som programledare. Cafés Emil Persson mötte kvinnan som bytte fotbollsplanen mot catwalken och blev Sveriges enda supermodell.  * * * Mobilen skälver. Gång på gång på gång. På gång. Vännerna anropar från Stockholms alla barer. Sms:en flockas i inkorgen. Hon ursäktar sig, skickar ett snabbt svar om […]

Publicerad 2013-04-05 14:35 | Uppdaterad 2013-04-05 15:02  | Lästid: 7 minuter |

Nyligen avgjordes Top model Sverige med Caroline Winberg som programledare. Cafés Emil Persson mötte kvinnan som bytte fotbollsplanen mot catwalken och blev Sveriges enda supermodell. 

* * *

Mobilen skälver. Gång på gång på gång. På gång. Vännerna anropar från Stockholms alla barer. Sms:en flockas i inkorgen. Hon ursäktar sig, skickar ett snabbt svar om att hon gör en intervju och får den omedelbara rikoschetten: ”Men prata lite fortare då!”

Det märks att man har Caroline Winberg, 27, på lånad tid. Att sitta mitt emot henne på restaurang Riche är som att vara tillfällig fackelbärare av den olympiska elden. Hon har gjort promotion hela dagen, men ska snart få åka tillbaka till sitt hotell och plugga manus inför morgondagens premiärinspelning av Top model Sverige klockan 07.00.

– Och nu undrar alla: ”Hur tänker du behandla tjejerna? Vilka ord ska du använda? Vem ska du vara?” Äh, jag tänkte vara mig själv.

Inställningen är begriplig: det har ju funkat bra hittills. Caroline Winbergs framgångsrika karriär har tagit henne till Vogueomslag och till samarbeten med bland andra Ralph Lauren och Versace. Till sju raka Victoria’s Secret-visningar. Till – om någon nu missat det – positionen som Sveriges Enda Supermodell. Och nu alltså även till jobbet som programledare för Top model Sverige i TV3.

– Jag har jobbat som modell i tolv år, säger hon. Jag kan redan allting. Det är kul med en ny utmaning.

Vad kan du lära aspiranterna om modellivet?
– Ganska mycket. Tjejerna tror ofta att de är supermodeller så fort de kommit med i programmet och börjar klaga på allt. Jag känner: ”Du, kom ner på jorden. Du har inte ens en agentur.” Och sen får jag lära dem att ta kritik.

Vilken är den värsta kritik du själv har fått?
– Jag blev hemskickad en gång när jag skulle plåtas för italienska Vogue. Jag var nyinflyttad i New York och hade fått dålig hy av vattnet. Jag hörde hur de bekymrat sa till varandra: ”What’s wrong with her skin?!” De försvann, ringde min agent och sa sen: ”You can go home now.”

Härdande?
– Ja, man får tuffa till sig ganska mycket. Inse att man är bra på vissa grejer och sämre på andra. Jag har till exempel inte världens finaste, tjockaste hår. Jag är lite halvflintis, har hela lägenheten full med hårpåsar och väntar inte direkt på ett L’Oréal-kontrakt. Men jag är bättre på andra saker.

Caroline Winberg går igenom en märklig period. För ett par dagar sen drog stormen Sandy in över USA:s östkust och hennes bostad på Manhattan. Hon har blivit evakuerad i sin frånvaro.

Lägenheten i det Philip Johnson-designade glas-huset vid Hudson River, som Caroline köpt för 2,2 miljoner dollar, ligger på sjätte våningen. Den klarar sig. Däremot är förrådet i källaren helt översvämmat.

Själv befinner hon sig alltså på Riche, långt från CNN:s humanitära katastrofscener. Det enda som svämmar över här är mellanchefernas blåsor.

Caroline gillar att vara i Sverige. Hon gillar att beställa köttbullar och bärs. Hon gillar att det tydligen finns en människa som heter Ola-Conny och att hennes mamma tydligen älskar honom. Hon gillar, framför allt, välfärdssystemet.

– Jag har ont i en visdomstand, säger hon och gnider handen mot kinden. Tandläkarna i USA vill bara dra ut alla mina tänder och tjäna pengar. De sa: ”Det blir 6 000 dollar. Lägg en fasad också.” Men sen kom jag hit och fick höra: ”Dina visdomständer är så små. Du behöver inte dra ut dem.”

Caroline behöver mycket riktigt inte ändra på sin tandrad. Hon behöver inte ändra på någonting. Vad hon än har på sig – i kväll svarta jeans, randig tröja och klackskor så höga att man skulle kunna spela Jenga under hennes fotsulor – lyser hon upp rummet. Blingar. Människor vid grannborden Exorcisten-roterar sina huvuden 180 grader i ren hänförelse.

– Äh, säger hon och rycker på axlarna. Alla tycker inte att supersmala jättar är snygga. Att jag passar bra i tidningar, och att kläder ser bra ut på mig, betyder inte att alla tycker att jag är supersnygg. Det är mer populärt i modebranschen.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om supermodeller?
– De är många. Folk tror att vi bara jobbar två timmar om dagen på någon strand, dricker champagne, är superanorektiska och ligger med fotograferna.

Så ni ligger inte med fotograferna?
– Modeller ligger mer med fotoassistenter, haha. De är närmare oss rent åldermässigt. Fotograferna är lite för gamla. Nej, det där är överdrivet. Dessutom har jag hört att gifta människor med vanliga jobb åker iväg på konferens och ligger som fan med sina kollegor?

Det är korrekt.
– Det där låter så himla desperat. Så är det absolut inte i vår bransch.

Stör du dig på fördomarna?
– Om man är smal verkar folk alltid tycka att det är okej att säga det. Sen jag var liten har folk sagt: ”Du är för smal. Du får inte gå på toaletten i skolan efter att du ätit.” Medan jag aldrig skulle säga till någon: ”Du får inte köpa en påse chips efter klockan sex för det ser jag att du inte behöver.” Jag tycker inte att man ska lägga sig i. Alla är olika.


Sportig superstjärna. I tonåren var Caroline Winberg mittfältare i AIK. Fotbollsintresset sitter i – så fort hon hinner spelar hon med sina grannar i New York.

* * *

Det är lätt att föreställa sig Caroline Winbergs liv som ett motljusdränkt vykort där taggiga palmblad filtreras svarta av karibiska solnedgångar. Men det stämmer bara delvis.Hon beskrivs ofta som en pojkflicka och lever ganska oglamoröst på sin fritid, menar hon. Ren lycka för henne är att få sitta med en hamburgerkorg och några vänner på O’Learys. På många sätt känns det som att hela ”girl next door”-arketypen är ett plagiat av Caroline Winbergs personlighet. Hennes internationella karisma är egentligen bara en bonusfeature. Hon tillhör en egen, unik genrehybrid: it-girl next door.

Det stora sportintresset föddes redan i ungdomen, då Caroline var framgångsrik mittfältare i AIK. Än i dag spelar hon gärna softboll och fotboll, oftast med sina grannar i New York. Det är ett gäng 40-åriga karlar – och så Sveriges Enda Supermodell.

– De amerikanska fruarna tittar lite snett på mig, skrattar hon. Man ser att de tänker: ”Jaha, varför är hon med?” De fattar inte riktigt.

Vet de att du är modell?
– Nej, de har nog ingen aning. Och jag är inte supersnygg då precis. Jag glider runt i uppsatt hår och urtvättade kläder. En gång träffade jag en av medspelarna på krogen och han blev faktiskt väldigt förvånad: ”Whoa! I’ve always found you pretty ugly…” Men jag skiter väl i det. Jag är bara glad om jag får spela fotboll.

En av dina brittiska väninnor har också fotbollsanknytning. I april i fjol twittrade du: ”I asked my girlfriend in London if she’s watching the game and she answered ’no but I shagged Lampard’.” Humor.
– Jag vet. Men sedan fick jag reda på att han tydligen var gift då. Ja, så kan det gå.

The Sun har alltså ett potentiellt scoop som ligger och väntar där?
– Jag visste som sagt inte att han var gift då. Men ja, det är ju en sann historia…

I Twitterflödet finns också ett stort antal bilder på rocksångaren Axl Rose. Caroline är ett massivt Guns N’ Roses-fan och uppskattar att hon sett minst 25 konserter med bandet de senaste åren. Samtidigt har hon utvecklat en personlig vänskap med världens kanske mest mytomspunne rock­musiker. Den inleddes när Caroline firade att hon fyllt 18 år, ”eller 19”, på en karaokebar i New York.

– På den tiden kände Axl inte mig. Han råkade bara dyka upp på krogen där jag hade min födelsedagsfest. Men vi lärde känna varandra den kvällen, så nu har vi varit kompisar väldigt länge. Jag tycker att han är supergullig.

Sjöng Axl karaoke?
– Nej, men jag sjöng Sweet child o’ mine. Han försökte stoppa mig, men jag kände inte igen honom. Han hade dreadlocks och så. Jag sa: ”Det här är min födelsedag och jag vill sjunga den här låten.” Han mumlade: ”But I wrote this song…” Jag var en packad 18-åring: ”Bort med dig! Det här är min födelsedag!”

Gjorde du en bra tolkning?
– Jag är tondöv. Så nej. Det gjorde jag nog inte.

Hur ofta ses ni?
– Vi ses så fort han är i New York eller jag är i Los Angeles. Han har varit med när jag umgåtts med mina kompisar. Axl är världens, världens snällaste. Han bryr sig om sina vänner och ser alltid till att man är okej. En väldigt omtänksam person.


Lukrativt liv. Caroline har kämpat hårt för sina framgångar – och tjänat därefter. Hennes lägenhet på Manhattan
kostade 2,2 miljoner dollar.

* * *

När vi träffas ska Caroline Winberg snart resa till Los Angeles och spela in Top model Sverige i sju veckor. Det gör att hon, till sitt stora förtret, missar Guns N’ Roses långa konsertserie på Hard Rock Hotel i Las Vegas. Men det finns andra vinnare i leken – inte minst systern Anna. Hon har precis blivit anställd som Carolines assistent och följer med till Kalifornien. Det ger förstås utslag på Entourage-radarn.

– Anna ville egentligen vara au pair, men så hälsade hon på mig i somras och tänkte om. Jag behöver inte så mycket omhändertagande. Det är nog snarare jag som får ta hand om henne…

Efter att ha varit en ganska renodlad fotomodell håller Caroline Winberg sakta på att flyta över i ett entreprenörskap. Hon skriver i tidningen Sofis Mode, har sin egen hudvårdsserie och kan nu också lägga ”programledare” till CV:t.

– Jag tar saker som de kommer. Alla mina planer förverkligas ändå aldrig. Jag trodde att jag skulle vara färdig som modell när jag fyllt 25, men uppenbarligen går det att fortsätta lite längre än så. Just nu vill jag bara doppa lite i varje bransch.

Emil Persson 

Foto: Eric Josjö

Intervjun är tidigare publicerad i Café nummer 2/2013.

Se bildspelet med Caroline Winberg här.

Dela på Facebook
Tweeta