Skip to content

Äntligen! Nu är den här – champagnesemlan

Markus Thörnhammar

HUR är det möjligt att förbättra något som, likt semlan, redan är perfekt till sin natur? Genom att addera champagne, givetvis.

Semmelwrap, semmelburgare, ölsemla, grötsemla, nachosemla, semmelsmoothie, falukorvssemla (?!). Ja, snart finns det fler variationer på semlan än vad det finns pizzerior i en medelstor svensk stad (och det vill inte säga lite).

Den tveklöst mest glamorösa variationen hittills på grundstenen i mästerdetektiven Ture Sventons kosthållning kommer emellertid att serveras på anrika Grand Hôtel i Stockholm från och med nästa vecka.

Ture Sventon, här inkarnerad av Helge Skoog, bangade inte på en temla eller sju.

Då är det nämligen dags för champagnesemlan att göra entré i våra liv – förhoppningsvis för att stanna. Det är Grand Hôtels egna konditor som tagit fram den sobra fastlagsbullen i samarbete med champagnehuset Ruinart och deras ”R” Brut som sedan årsskiftet är hotellets nya huschampagne.

Champagnesemla på Grand Hotel.
Voilà. Här är den i all sin prakt, champagnesemlan.

– Mandel fullkomligen älskar champagne och vice versa. Densiteten av mandeln gifter sig utmärkt med de skummande bubblorna. I vår semla har Ruinarts distinkta aromer varsamt blandats in i mandelmassan och tillsammans med en lättvispad grädde och guldkantad presentation lyfter vi detta uråldriga bakverk till en ny nivå, säger Karl Persson, källarmästare på Grand Hôtel, i ett pressmeddelande.

Ruinart Champagne.
Ja, men, hur är tonerna – tonerna! – i Ruinarts champagne undrar du säkert nu. Café kan i den frågan rapportera att den uppskattas för sin balans, fyllighet och smakfulla aromer av päron, hasselnöt och mandel.

Fettisdagen – högtiden som snart sagt kan jämställas med julafton och midsommar (när blir det en röd dag?) – är som bekant i antågande och champagnesemlan kommer att kunna avnjutas i Cadierbaren från och med måndag den 5 mars till och med söndag den 10 mars. Priset? I sammanhanget mycket gentila 55 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.