Semmelwrap, semmelburgare, ölsemla, grötsemla, nachosemla, semmelsmoothie, falukorvssemla (?!). Ja, snart finns det fler variationer på semlan än vad det finns pizzerior i en medelstor svensk stad (och det vill inte säga lite).
Den tveklöst mest glamorösa variationen hittills på grundstenen i mästerdetektiven Ture Sventons kosthållning kommer emellertid att serveras på anrika Grand Hôtel i Stockholm från och med nästa vecka.
Då är det nämligen dags för champagnesemlan att göra entré i våra liv – förhoppningsvis för att stanna. Det är Grand Hôtels egna konditor som tagit fram den sobra fastlagsbullen i samarbete med champagnehuset Ruinart och deras ”R” Brut som sedan årsskiftet är hotellets nya huschampagne.
– Mandel fullkomligen älskar champagne och vice versa. Densiteten av mandeln gifter sig utmärkt med de skummande bubblorna. I vår semla har Ruinarts distinkta aromer varsamt blandats in i mandelmassan och tillsammans med en lättvispad grädde och guldkantad presentation lyfter vi detta uråldriga bakverk till en ny nivå, säger Karl Persson, källarmästare på Grand Hôtel, i ett pressmeddelande.
Fettisdagen – högtiden som snart sagt kan jämställas med julafton och midsommar (när blir det en röd dag?) – är som bekant i antågande och champagnesemlan kommer att kunna avnjutas i Cadierbaren från och med måndag den 5 mars till och med söndag den 10 mars. Priset? I sammanhanget mycket gentila 55 kronor.