Chokers för män är nya trenden – och folk tappar det

På catwalks och i nätbutiker ser vi tajta band pryda manliga halsar – kul, tycker Cafés modechef Daniel Lindström, men alla verkar inte hålla med.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-01-05 10:37  |  Lästid: 2 minuter
Chokers för män är trenden som folk älskar att hata, vad hade Jimi Hendrix sagt? Foto: Asos/All Over Press
Chokers för män är trenden som folk älskar att hata, vad hade Jimi Hendrix sagt? Foto: Asos/All Over Press

Vi har sett de tajta halsbanden, så kallade chokers, pryda manliga modellers halsar på catwalks runt om i världen det senaste året. Men när nätbutiken Asos nyligen plockade in chokers i sitt herrsortiment kunde folk inte längre kontrollera sig. Twitter började koka, och internationella medier skrev löjeväckande artiklar om den nya trenden.

Chokers är ju en tjejgrej, verkade de flesta tycka.

Chokers: for men who pretend to be woman and want to hide their Adams apples

— VEZJ Q (@vezjina) 17 november 2016

Chokers Are Not For Men. — Wandering Stranger (@PappyChef) 22 december 2016

Chokers for men, hmmmmmmmmm. — Rubén Carrillo (@rubencarrito) 4 januari 2017

Now they selling chokers for 'Men'... Get me off this earth — Aaron. (@Beev_93) 3 januari 2017

Men det är inte första gången som folk blir kallsvettiga och känner ett stort behov av att ta avstånd från plagg och attiraljer som, enligt normen, ska bäras av det andra könet. Cafés modechef Daniel Lindström känner igen beteendet.

– För 15 år sedan tyckte jag att det var besvärligt att hitta en axelremsväska. Då fanns det knappt någonting som inte såg ut som något som en brevbärare skulle bära. Det var den tidens chokers. Folk skojade om att det var "gay", men kolla nu, säger han.


Själv tycker Daniel Lindström inte att chokers är jättesnyggt. Mest för att det blir en markering högt uppe vid halsen som, enligt honom, inte är optimal. Men han är ändå positiv till trenden.

– Jag blir glad av chokers och tycker att det är uppfriskande och härligt. Det känns så jävla omodernt att hålla på och dela upp manliga och kvinnliga plagg, de där gränserna håller ju på att suddas ut. Det är bara konstigt att det skulle vara något konstigt med det.

Och visst är det så att gränserna suddas ut. På Guccis modevisningar går kvinnor och män på catwalken samtidigt, och stora delar av kollektionerna går att bäras av bägge könen. Förra året släppte det svenska klädmärket Hope en helt könsneutral klädkollektion under namnet Changes.

– Det går absolut att anklaga modevärlden för att vara ytlig, men det händer saker där. Det finns en progressivitet som hjälper vissa saker att gå lite snabbare.

Daniel Lindström tror dock inte att chokers-trenden kommer att slå särskilt stort bland män 2017. Det tar tid för trender att etableras, förklarar han. Men han tror att det är ett tecken för att vi är på väg mot en allt mer öppen syn kring vad som är manligt och kvinnligt inom mode.

– Det har gått vansinnigt fort sista två åren, och många trender ser likadana ut för män och kvinnor just nu. Men det kommer nog att ta en generation till innan vi helt kan släppa taget om uppdelningen, säger han.

Och just det, manliga chokers är ingenting nytt:

[allergallery id="93018"]

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:50