Annons
Annons


När HCZ sändes i våras blev jag provocerad. Av Kent Nilsson. Den förre Tre kronor- och NHL-legenden kändes formgjuten för uppdraget att transformera nördgänget till hockeylirare, men bemödade sig knappt med att besöka en enda träning – utan lämnade över jobbet till andrecoachen och bidrog mest, när han väl dök upp, med dementa pilsnerfilmsgarv. Kenta begick det i sport-reality-sammanhang fatala misstaget att inte ta sin tränaruppgift på allvar.

Plojidrottare ska dratta på ändan och kollapsa efter två armhävningar, men simpel slapstick räcker inte i en hel säsong.

Annons

Tittaren måste bli genuint engagerad i deltagarnas förbättringsförsök, vilket är omöjligt utan genuint engagerade tränare. Som Glenn Hyséns outtröttliga slit med Tore & Co i FCZ, Magnus Hedmans brinnande team-building av kändislallarna i Matchen, Sugar Ray Leonards mäktiga ordergivning i underskattade The contender och, nu senast, Paolo Robertos peppade coaching i TV400:s egen boxningssåpa Klasskampen.   

Deltagarna – tre förortskillar och tre brats som går matcher mot varandra – är utmärkt castade. Särskilt 25-årige Richard, som ingår i överklasslaget och framkallar stora skämskudden hela tiden. Han är ömtålig som ett grillchips, jabbar sämre än en starrsjuk mormor, går i golvet ett par-tre gånger per rond och klagar ständigt på en sprängande huvudvärk. Privat har han en fantastisk kotlettfrisyr och shoppar, på allvar, tröjor som går att knyta kring halsen.

It’s all good, man skrattar sig harmynt åt Richards glaskäke, men det är Paolo Robertos omsorgsfulla ledarskap som väcker suget att följa fortsättningen. Han har utsett Richard till sitt specialprojekt och lovar att göra honom smärttålig, kosta vad det kosta vill. Kommer Roberto – som har kallat serien ”det roligaste jag gjort i tv” – att lyckas? Ska Richard lära sig stå pall för mer än vinddrag? Måste han utrustas med stödhjul? Bänka dig 20.30 sju söndagar framöver.

Markus Kylén
Cafés redaktionschef skriver om tv på www.cafe.se varje tisdag.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar