Coronalåtarna alla hatar (eller?) – fullständigt med betyg och omdöme

Ta rygg när Café betygsätter sju av de mest besvärliga coronalåtarna som vi gärna hade varit utan.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-08-05 16:22  |  Lästid: 3 minuter

Coronapandemin har kanske tagit ut det bästa i oss. Streamingtjänster har utökat sitt utbud, vatten och luft har blivit renare i och med reducerad trafik och restauranger har riktigt billiga take-away-erbjudanden du kan mumsa dig igenom.

Men så finns också andra sidan av myntet.

I och med att stora delar av världen sattes i karantän, i tvång som självmant, fanns det plötsligt också ett överskott av tid. Något kreatörer av diverse slag fyllde ut med besvärliga corona-tappningar på svängiga låtar. Ingen självisolering i Thoreausk andra här inte, nej. Syntar plockades fram, ordet ”corona” höftades in i låtpassager där det klingade någorlunda bra och kamerorna rullade frenetiskt.

Dr. Alban levererade en av Sveriges bekymmersamma corona-låtar men fick en knapp tid i rampljuset när Paulo Roberto trampade i klaveret kort därefter.

Vi andra kunde inget annat göra än att se på Facebookdelning efter Facebookdelning på dassiga coronacovers samtidigt som skämtribban – som sakta men säkert byggts upp i flera sekel – successivt sänktes ned i avgrunden. Gud var död.

Nu har cover-hetsen kring viruset trappats ned några snäpp. Men när det i veckan på nätet cirkulerade ännu en coronalåt gjord av en rektor på en amerikanskt high school som inför skolstart busade till det med en egen tappning på MC Hammer's Can't touch this stod det klart att detta besvärliga fenomen inte kommer försvinna förrän det kommit ett vaccin.

Nåväl, för att belysa den här eviga och problematiska trenden har vi listat och betygsatt 7 av de mest besvärliga varianterna nedan.

1. Dr. Alban – Hello Sverige

Det ska inte stickas under stolen med att andemeningen med låten har sitt syfte: Lyssna på Tegnell, Sverige. Dock finns en del oklarheter (nåja, rätt många). Exempelvis: ”9 partykillar ville ut och shotta, en gick till krogen. Sedan var de bara åtta”. Om alla ville ”ut” och shotta, varför gick bara en? Vad hände med de andra? Och varför blev bara en av de tre ”coola tjejerna” smittad efter att samtliga hade tryckt på alla hissknappar?

Nåväl. Det nostalgiska garageband-beatet och den fina avslutningen med mysig grön och gul font (tillsammans kan vi klara den fara som nu råder!) är nog för oss att ge Dr. Albans cover tre respektabla plus.

Betyg: 3/5

2. Brent McCollough – Stayin' Inside

Finns en del problematik. Den delade skärmen där flera personer med instrument skymtas innebär ofta att man står inför något slags digitalt mästerverk med kompetenta musiker. Inte desto mindre är det inte alls vad som försiggår här. Bakgrundsmusiken verkar vara tagen från Bee Gees originallåt och bytet från ”Staying Alive” till ”Staying INSIDE” är inte nog för att skriva ”parody” i titeln (om det någonsin är klokt att måla humor på väggen, det vill säga). Dessutom visar två av skärmarna exakt samma snubbe som spelar samma fejkade ackord på samma gitarr. Nej, tyvärr. Det funkar bara inte.

Betyg: 1/5

3. Jacke Sjödin – Staying at home

Fina Jacke Sjödin. Egenkomponerad musik, många kameravinklar, inzoomade bildspelsfoton och statister visar ju åtminstone att det SATSADES. Textrader som ”stanna hemma stolta och dansa som Travolta” må få dig att rynka pannan. Men antagligen har detta spridit glädje i svenska seniorhem – och vilka är vi att sätta en knackig siffra på det? Nej, Jacke du får en femma!

Betyg: 5/5

4. ZDoggMD – My Corona

Kanske den mest besvärliga på listan. Självklart var någon snabb på att göra den mest givna låt-till-corona-översättningen – det vill säga The Knacks ”My Sharona” till ”My Corona”. Här skämtas det bland annat om amerikaner som dricker Corona-öl på kinesiska muren och sedan dör när de inte bär skyddsmask. Dessutom kallar de den för ”Viral Anthem” vilket är anledning nog att ge den en etta.

Betyg: 1/5

5. Raúl Irabién – Coronavirus Rhapsody

Artisten bakom – Raúl Irabién – kan åtminstone sjunga. Men texten handlar, som de flesta coronacovers, om att alla borde stanna hemma. Mycket påtryckningar på regelbunden handtvätt och inte minst om att platta till kurvan. Nåväl, den gjordes dock i mars under pandemins begynnelse när allt fortfarande var färskt (och för vissa tokroligt).

Betyg: 2/5

6. Dr. Lee – Can't Touch This

Det nyaste tillskottet i kategorin ”coronacovers”. Handlar inte helt otippat om vad elever inte får röra när de återvänder till skolan (däribland matautomater). Andra huvudkategorier i låten är handsprit och tvåmetersregeln. Tvåplus.

Betyg: 2/5

7. Chris Mann – Hello (from the Inside)

Handlar – som titeln lyder – om att det är tråkigt att sitta i karantän. Ensamhet, social distansering och tokigheten med att inte längre ha på sig byxor. Den vassa sångrösten gör dock att det blir en tvåa istället för en etta.

Betyg: 2/5

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-08-05 16:22