Hoppa till innehåll

7 glada nyheter för att vi just nu behöver glada nyheter

Adam Sandler och David Spade i Grown Ups 2
Jonas Fiskáare

Nedslagen av all deppig nyhetsrapportering som översköljer medierna just? Då har Café några glädjande nyheter som piggar upp i tillvaron.

Just nu är det inte mycket i nyhetsflödet som bidrar med positiva besked. Timme för timme rapporterar medier om coronaläget, om den ökade krisen i sjukvården, om företag som tvingas varsla personal, om pubar och barer som stänger ner – ja, du kan dramaturgin vid det här laget.

Men det är viktigt att hålla huvudet högt. För att pigga upp tillvaron en smula kommer här därför ett axplock av glada nyheter, som alla bryter av det annars mörka nyhetsbrus vi lever i just nu. Här är 7 nyheter som skänker glädje i mörkret.

1. Streamingtjänster som utökar sina filmutbud

För närvarande är det ridån ner för alla biografer runtom i landet. En tråkig nyhet för alla filmälskare. Glädjande är då att flera bioaktuella filmer nu finns att streama genom olika streamingtjänster. Bland annat finns nu rysaren The Invisible Man och thrillern The Hunt i SF Anytimes och Viaplays utbud.

2. Våren är här

Har man än så länge (peppar, peppar ta i trä) lyckats hålla sig undan från att bli smittad, finns det ingen rimlig anledning att inte ta sig utanför dörren. Vi svenskar kan ju faktiskt skatta oss lyckliga över att vi ännu inte tvingas förhålla oss till några utegångsförbud – ett tillstånd som råder i länder som Spanien och Frankrike. Dessutom passar det extra bra nu när våren här. För ni missade väl inte vårdagjämningen i fredags?

För er som gjorde det eller som, av förklarliga skäl, eventuellt ser ut som fågelholkar när ni läser detta, kan vi påminna er om att det är den tidpunkt när solen står helt lodrät över ekvatorn (AKA vinterns officiella slut). Och fastän temperaturerna fortfarande är blygsamma går vi sakteliga mot varmare, och framförallt ljusare tider. Med andra ord finns det inga ursäkter – snöra på er jogging/promenadskorna och ger er ut i den friska vårluften!

3. Luften och vattnen har blivit renare

De många negativa nyheterna till trots, kan vi meddela att denna kris bidrar med en hel del positiva klimatnyheter. Igår rapporterade tidningen mitt i Stockholm att luftkvalitén i huvudstaden förbättrats avsevärt under de senaste veckorna. Hornsgatan på Södermalm är i normala fall en av stadens mest förorenade gator med höga halter av skadligt kväveoxid – nu har halterna minskat med 41 procent på bara två veckor. Orsaken är förmodligen den reducerade trafiken, som minskat med 30 procent under samma period.

En annan glädjande klimatnyhet är att vattnen blivit renare. Många som besökt turistpärlan Venedig har nog nån gång färdats i en gondol längs stadens berömda kanaler. En romantisk aktivitet, om det inte vore för det så skitiga vattnet. Men nu när alla turister lyser med sin frånvaro och båttrafiken minskat, rapporteras att vattnet i staden är renare än på många år. Vattnet uppges (hör och häpna) ha blivit så pass klart att man nu kan se ända ner till botten. En tanke svår att förlika sig med, om man sedan tidigare råkat färdas på en båt längs stadens kanaler.

4. Företag som ser nya möjligheter

Många företagare ser, med rätta, mörkt på framtiden. Men det finns också de som ser nya möjligheter. The Absolut Company som ligger bakom nationalklenoden Absolut vodka, är ett företag som nu nu kommit med en fiffig lösning för att lösa den rådande bristen på handsprit. Företaget levererar nämligen gratis etanol till producenter av handsprit, så att de i sin tur kan leverera till sjukvård och andra instanser som är i behov av produkten. Och DN rapporterar om att fler spritproducenter hakat på trenden. Ett fint initiativ som demonstrerar företagens good will under rådande kristider.

5. Restauranger som ställer om till take away

Krögare och restaurangägare sover dåligt just nu. Som en konsekvens av nya restriktioner och färre besökande gäster riskerar många krogar att bomma igen. För att överleva krisen satsar därför många restauranger nu extra på take away. Ofta till rabatterade priser till dessutom. Med andra ord är detta ett utmärkt tillfälle att stötta din favoritkrog nu när de har det som svårast, eller passa på att pröva nån ny spännande krog du ännu inte hunnit besöka.

https://www.instagram.com/p/B-JiILKpovO/?utm_source=ig_web_copy_link
Den populära mackrestaurangen Sandhäxan är ett ställe i raden som nu satsar stenhårt på take away.

6. Nya virtuella livekoncept ser dagens ljus

Kultur- och nöjesbranschen har det riktigt tufft för tillfället. Konserter, festivaler, standup och livepoddturnéer – allt har tvingats ställa in under våren. Men suktar man efter att få uppleva liveframtädanden behöver man inte hänga läpp alltför mycket. Flera artister, både på den nationella och internationella scenen, har nu nämligen tagit initiativ till att uppträda virtuellt. Bland andra Chris Martin, P!nk, John Legend och svenskduon First Aid Kit har alla bjudit på livekonserter direkt från sina hem.

Ett annat nytt roligt koncept som kickade igång under gårdagskvällen är Filip Hammar och Fredrik Wikingssons nya initiativ ”Ett glas öl med Filip och Fredrik”. Ett koncept som går ut på att man ses digitalt över en öl, i det här fallet går man in på Dplay klockan 21:30 varje kväll, för att njuta en bira tillsammans med duon. Ett särskilt välkommet inslag nu när allt häng i bar-baren i landet förbjudits tillsvidare.

https://www.instagram.com/p/B-HSLx3Ab0p/?utm_source=ig_web_copy_link

7. SVT Play öppnar upp sitt sportarkiv

Igår släcktes drömmen om ett OS i Tokyo nu i sommar. Ytterligare ett dråpslag för alla som älskar livesport. Istället får man luta sig åt gammal skåpmat för att stilla sin sportabstinens. Detta har inte minst SVT tagit fast på, då man nu satsar stort på att bredda sitt sportutbud i SVT Play. I förra veckan avslöjades att man nu kan se samtliga VM-krönikor i fotboll från 1978 och framåt. Och som inte det vore nog utlyser man nu på sociala medier tittarnas egna önskemål. Ett fint initiativ av SVT i en svår tid för alla sportälskare.

https://www.instagram.com/p/B-Fha03Fz5l/?utm_source=ig_web_copy_link

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.