Tradition med lättklädda kvinnor försvinner – danske cykelchefen rasar

Brian Holm rasar mot att podiedamerna blir mer påklädda, och menar att det är Norge som ligger bakom beslutet: "Inte ens svenskarna kan göra en sådan sak, och är det några som är idioter så är det svenskarna."

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2017-07-19 17:09  |  Lästid: < 1 minuter

Cykelloppet Vuelta a España (Spanien runt) har beslutat att skrota traditionen med lättklädda kvinnor på podiet. Hädanefter ska kvinnorna istället vara med “smakfullt” klädda i ett försök att modernisera sporten, men beslutet har rört upp känslor.

Den danske cykelchefen Brian Holm är övertygad om att det handlar om ett norskt påhitt, ett påhitt som inte roar honom det minsta.

– Detta är något som norrmännen har hittat på. Detta är den norska moralen, jag blev så förbannad och sur när jag såg rubriken om Vueltaen. Inte ens svenskarna kan göra en sådan sak, och är det några som är idioter så är det svenskarna. De har inte ens ett cykellopp, säger han till NRK.

Och han slutar inte där. Holm menar att de lättklädda kvinnorna på podiet är en del av cyklingens kultur och att det "ska finnas prisflickor".

– Norge är som en saudiarabisk oljestat där man inte ska visa upp sig. De ska ha burka. Ska vi strunta i champagnen på podiet också? Nej, jag är inte nöjd med det här.

Harald Tiedemann Hansen, före detta cyklist och president för det norska cykelförbundet, var den som meddelade om beslutet. När NRK berättar om den danske kollegans utspel ler han bara och säger:

– Jag tycker det är helt underbart om det är sant att Brian Holm irriterar sig på att podiedamer försvinner från det internationella cykelloppet. Själv tycker jag att det är omodernt.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:39