6 svenska sommarmord där män mördat kvinnor – de senaste 5 åren

Kim Wall, Ida Johansson, Lisa Holmoch många fler mördades på sommaren, här är sex uppmärksammade sommarmord.

Lisa Holm, våldtäktsmordet i joggingspåret, ubåtsmordet på Kim Wall, Tova Moberg och hennes starka dagboksanteckningar – de senaste somrarna har inneburit en rad uppmärksammade mord. Inte sällan har förövaren varit en man – och offret en kvinna.

Sofia Börjesson | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-06-19 13:30  |  Lästid: 4 minuter

Förra året konstaterades rekordmånga mord i Sverige. 113 fall av dödligt våld konstaterades, och det är den högsta nivån sedan 2002 då Brottsförebyggande rådet (Brå) började ta fram statistiken. Trots att det inte finns några siffror som pekar på att antalet mord ökar under sommaren så har ”sommarmord” ändå blivit ett begrepp, och flera uppmärksammade mord, där offren har varit kvinnor, har utspelat sig de senaste somrarna.

Sedan 2012 har Socialstyrelsen i uppdrag att utreda fall när en någon har dödats av en närstående eller en före detta närstående. I den senaste rapporten, för perioden 2016/2017, ingick 21 dödsfall. I 20 av fallen var förövaren en man, och i femton av nitton fall då offret dödats av sin partner skedde det i samband med en separation.

Men långt ifrån alla sommarmord utförs av närstående. Flera av gärningsmännen i våra exempel har haft sexuella motiv och varit okända för offret.

De senaste tio åren har antalet anmälda våldtäkter mot en kvinna eller flicka ökat med 31 procent (1 610 brott). Ökningen kan dock till viss del härledas till förändringar i sexualbrottslagstiftningen, vilka har inneburit att fler gärningar bedöms som våldtäkt än tidigare. Den kan också bero på att fler är benägna att anmäla nu än tidigare.

Sex uppmärksammade svenska sommarmord senaste fem åren

Sommaren 2013: Mordet på småbarnsmamman

I slutet av juni 2013 hördes dunsar och skrik från den 23-åriga kvinnans lägenhet i Trollhättan. Dagen därpå upptäcktes stora mängder blod i trapphuset och i bostaden. När polisen kom in i lägenheten hittades kvinnans ettårige son, uttorkad men vid liv. Det skulle dock dröja ytterligare sex veckor innan kvinnans kropp hittades i ett skogsparti. Dödsorsaken ska ha varit kraftigt och upprepat våld mot huvudet.

En 37-årig man som nyligen inlett en nära relation till kvinnan dömdes till 16 års fängelse för mordet.

Källa: SVT

 

Sommaren 2015: Mordet på Lisa Holm

Mordet på Lisa Holm engagerade hela Sverige och Missing People gjorde sin största sökinsats någonsin för att hitta henne. Foto: IBL

Lisa Holm, 17, försvann efter ett pass på sitt sommarjobb på ett kafé vid Kinnekulle. Missing People utförde sin största sökinsats någonsin och Lisas öde engagerade hela landet. Den 12 juni hittades hennes kropp i ett klädskåp i en arbetsbod på en närliggande gård. Hennes kläder var i oordning, och gärningsmannens blod fanns att hitta på insidan av hennes kläder. Runt halsen hade hon den snara som bragt henne om livet.

Dödsorsaken fastställdes till strypning som övergått i hängning, och motivet var sexuellt. På gärningsmannens dator fanns dominanssexbilder med bundna kvinnor vilka kopplades till brottet.

Den 35-årige gärningsmannen dömdes till livstid och utvisning. I september 2017 förflyttades han till ett fängelse i sitt hemland, Litauen.

Källa: SvD

 

Sommaren 2015: Joggingmordet i Upplands väsby

Ida Johansson mördades när hon var ute och sprang i Upplands Väsby.

Det var i det här joggingspåret i Upplands Väsby som Ida Johansson hittades mördad. Foto: IBL

21-åriga Ida Johansson våldtogs och mördades när hon var ute och joggade i Upplands Väsby i början av augusti 2015. Den 19-årige gärningsmannen överföll henne i elljusspåret efter att först ha haft ögonen på en annan kvinnlig joggare. 19-åringen ska ha försökt våldta Ida, och när hon gjorde motstånd ströp han henne till döds. Därefter våldtog han och skändade kroppen, och täckte den med mossa och grenar.

19-åringen dömdes till vård för mord och brott mot griftefriden, men friades från försök till våldtäkt.

Källa: Expressen

 

Sommaren 2017: Syskonmordet

Det var sommaren 2017 som en man i 60-årsåldern åkte hem till sin syster utanför Enköping och skar halsen av henne. Bara minuter före mordet pratade kvinnan i telefon med en vän och berättat att hon var rädd för brodern, och att denne nu var på väg in i huset. Senare samma kväll hittades han av polis med systerns blod på händerna.

Motivet ska ha varit en konflikt kring en sommarstuga i norra Sverige och mannen dömdes mot sitt nekande till 17 års fängelse för mord.

Källa: Aftonbladet, SVT

 

Sommaren 2017: Dagboksmordet

Tova Moberg skrev om rädslan i sin dagbok, sedan mördades hon av ex-pojkvännen.

Tova Moberg skrev om rädslan för ex-pojkvännen i sin dagbok, sedan mördades hon och dumpades i Storsjön. Foto: IBL

Tova Moberg, 19, var rädd för sitt 22-årige ex och skrev om det i sin dagbok. Bland annat ska han ha hotat att döda henne om hon gjorde slut, misshandlat henne, samt tvingat henne att sluta umgås med sina vänner. I dagboken går bland annat att läsa:

”Han sa att jag var tvungen att skita i dom [vännerna] eller dö. Han hotade mig, slog mig, ströp mig. Han höll på så hela natten och sen var jag tvungen att skriva till dom och ”göra slut” med dom.”

Expojkvännen ska ha slagit Tova i huvudet mer än 20 gånger med en hammare eller liknande tillhygge. Sedan tejpade han fast henne i en skottkärra som han rullade ner i sjön vid hans hus.

Den nu 23-årige expojkvännen dömdes till livstid för mord.

Källa: Aftonbladet

 

Sommaren 2017: Ubåtsmordet på Kim Wall

Kim Wall mördades och styckades av Peter Madsen ombord på ubåten Nautilus.

Ubåten Nautilus där Peter Madsen mördade och styckade journalisten Kim Wall. Foto: IBL

Den 10 augusti klev journalisten Kim Wall, 30, ombord på ubåten Nautilus tillsammans med den danske uppfinnaren Peter Madsen. Sex timmar senare anmäldes hon försvunnen. Efter elva dagar hittade en cyklist de första delarna av Kim Walls styckade kropp. Madsen erkände att han styckat kroppen men förnekade mord, istället menar han att Kim Wall ska ha dött av koloxidförgiftning. Obduktionen visar dock att Kim Wall ska ha tillfogats sticksår i nedre delen av bålen. Det visar sig även att Madsen ska ha bundit och skadat henne medan hon fortfarande var i livet. Motivet ska ha varit sexuellt.

Peter Madsen dömdes till livstid för mord, brott mot griftefriden och grovt sexuellt övergrepp.

Källa: Expressen, SVT

Fler uppmärksammade mordhistorier:

Mordet som GW Persson kallar det värsta rättsövergreppet i modern tid

7 likheter mellan Fallet Kevin och Making a Murderer

True crime-klassikern ”The Staircase” får fortsättning – kommer på Netflix

Verklighetens Dexter har mördat 71 personer – nu är han på fri fot

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-06-20 11:49