Annons

Samir Soudah

Den kanadensiske rockhjälten, radioprataren, skivsamlaren och Sverigevännen Danko Jones testar vinylsvarvar – alltså skivspelare för sådana där gamla svarta plattor ni vet? – tillsammans med Cafés Mats Rydström. Här, en kompletterande intervju som inte fick plats i tidningen.

Annons

”Jag gillar helhetsupplevelsen med att lyssna på vinyl, att hålla fodralet i mina händer och titta på all fin artwork och bilder. Mot det kan inte cd-skivan, och ännu mindre en mp3-fil, mäta sig. Samtidigt är utvecklingen vi nu ser de stora skivbolagens fel, trots att det är de som klagar mest högljutt. Jag anser att de förstört en hel generation musiklyssnare genom att inte ta vara på formatet och vara på tidigare när det gäller downloads. De har skapat en generation som bara laddar ner mp3 och tror att det ska vara gratis, och som inte lärt sig se värdet i att äga en skiva med omslag och allt. Alla förlorar på den utvecklingen, mest de små independentbolagen och artisterna, och det gör mig skitförbannad.”

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad har du själv för anläggning då ra?
”Jag är musikälskare, musiken är mitt liv, berättar Danko. Men jag har aldrig lagt några pengar på en bra stereoanläggning, utan hade tills för några år sen samma sketna bergsprängare som jag haft sen jag var tonåring. Till den hade jag en remdriven JVC-vinylspelare som jag dock gjort mig av med nu, jag behövde slänga ut den för att motivera mig att skaffa riktiga doningar. Jag har lagt alla mina pengar på själva musiken i stället för på tekniken. Problemet med många som samlar på sig dyra prylar är att de inte är intresserade av musik. För mig är det bästa med vinyl att jag kan köpa fyra skivor istället för en för samma pengar. Jag är mest intresserad av att få så många intryck som möjligt innan jag dör, att höra mesta möjliga mängd bra musik, och att handla second hand-vinyl låter mig göra just det!”

Var handlar du skivor?
”Nuförtiden så köper jag det jag verkligen måste ha främst på Ebay. Men när vi är ute på turné brukar jag alltid gå och leta efter plattor i second hand-butiker, och ni i Skandinavien har så bra koll och utbud av gammal rock och metal, det som jag är mest inne på. Jag köper sådant som jag hade på kassettband när jag var liten, gammal thrash metal som Exodus och Death Angel.”

Vad köper du mer än hårdrock?
”Mitt intresse för hip-hop har minst sagt nått botten, den genren handlar bara om mode och image nu. Främst är jag fanatisk samlare av serietidningsskivor, det kan till exempel vara fyra stycken Spindelmannen-serier inlästa på en skiva. Eller komediplattor, Lenny Bruce, Richard Pryor, Rodney Dangerfield. Jag är nästan mer inne på det nu än rock.”

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar