Hoppa till innehåll

Därför är madeiravin och blodpudding en riktig superkombo

Foto: Christian Gustavsson.
Alf Tumble

Vinskribenten Alf Tumble slår ett slag för den något oväntade mat- och dryckeskombinationen blodpudding och madeiravin.

Det här är en mina absolut bästa superkombos! Jag har till och med gjort ett test där vi provade blodpudding och tillbehör med alla tänkbara drycker, inklusive mjölk. Gissa vilken som vann? Starkvinet madeira har länge spelat en väl dold biroll som ibland skymtar förbi när det vankas julbord. Drycken som en gång i tiden dominerade vår vinkonsumtion tillsammans med portvin har förpassats till en utrotningshotad högtidsdryck.

Intresset har varit så lågt att flera madeiraproducenter fått klappa igen. Lyckligtvis finns det en ny generation som försöker förnya och hitta en ny plats för vinet, både på marknaden men också som drinkingrediens och på matbordet.

Mitt bidrag till att rädda madeira, och äkta blodpudding, handlar om madeirans unika egenskaper som matdryck. Och då särskilt till rätter som vanligt vin har svårt att rå på. Madeirans sötsyrliga karaktär, där nötter och äppelskrutt samsas med knäck och karamell, är tillräckligt smakrik för att ta sig an blodpuddingstallrikens breda repertoar av fett, sötma och syra.

Vanliga tillbehör till blodpuddingen är stekt sidfläsk, rårörda lingon, kålsallad och smörstekt äpple, och vad du väljer får helt enkelt avgöra typen av madeira. Vinet görs nämligen i fyra olika stilar med olika söthetsgrad. Oftast passar den torraste varianterna, sercial och verdelho, bäst, men lassar du på med flera av de söta tillbehören kan både boal och malmsey passa utmärkt. 

När det gäller blodpuddingen röstar jag för att du lägger en tjuga extra och köper en riktig hantverksvariant som inte bara består av mjöl och smakämnen. Då blir även madeiran glad.

Vintips!

  • Barbeito Rainwater 
  • Henriques & Henriques Sercial
  • Broadbent Verdelho 
  • Cossart Gordon Bual 
  • Blandy’s Colheita Malmsey

Texten är ett utdrag ur Alf Tumbles nya bok Vinets universum, utgiven av Mondial förlag. Boken finns bland annat att köpa här.