Annons

Vin till julmaten? Här är de perfekta valen

Trött på öl och snaps till julmaten? Här tipsar Cafés dryckesexpert Andreas Grube om några klockrena vinval!

Andreas Grube

vin_julmat

Jo, jag älskar också öl och snaps till jul. Det är ju en klockren kombo, med den läskande ölen och det brännvinet som spjälkar upp all den feta maten.

Men efter några varv runt bordet och när man sjungit ”Hej tomtegubbar” för tredje gången kan gommen börja skrika efter vin istället. Här är några klockrena kombinationer:

Champagne. Jamen såklart. Funkar till det mesta och kan drickas kvällen lång om du frågar mig. Kolla in Cafés bubbelspecial och hitta perfekt bubbel i din prisklass.

sherry_jul
Sherry

Helt grymt till framför allt sillen, men gör sig också lysande till det allmänna småplocket av nötter och torkad frukt. Satsa på en torr fino eller manzanilla, exempelvis Alegria Manzanilla (nr 8379, 59 kr).

pinot_jul
Pinot noir

Läskande, fräscht och syradrivet. En klassisk Bourgogne är grymt till både julskinkan och annat kallskuret som tjälknöl och korvar. Mercurey Premier Cru Moillard (nr 5489, 189 kr) gör ingen besviken, men även en Nya Zeeländare som Misty Cove Organic Pinot Noir (nr 2140, 149 kr) är kalas.

syrah_jul
Syrah

För lite mustigare och kryddstarkare rätter tycker jag att druvan syrah är en briljant partner. Den bjuder på gott om svart- och vitpeppar, mörka bär, färska örter och ofta också en charkig ton som gör att den matchar exempelvis revbensspjäll, köttbullar och prinskorv snyggt. Crozes-Hermitage Domaine Habrard (nr 2861, 149 kr) är ett säkert kort, liksom den gamla trotjänaren Cave de Tain (nr 2815, 119 kr).

madeira_jul
Sött

Till julbordets alla gottesaker – choklad, knäck, kola, nötter och annat – är det portvin eller madeira som gäller. Håva till exempel in Blandy’s Colheita Malmsey 2008 (nr 7833, 159 kr) eller Smith Woodhouse 10 Year Tawny (nr 8055, 199 kr).

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar