Hoppa till innehåll

Därför är Stephen King världens bästa bibliotekarie

Stephen King firar i år femtio år som författare, men Cafés Jonas Strandberg tycker att han även förtjänar att hyllas av en annan anledning.

När min familj reste iväg på semester till Lilla Brattön över somrarna packade jag ryggsäcken proppfull av böcker. Dragkedjan gick nätt och jämnt att stänga, men trots att sommarläsningen skulle räcka två veckor, var den slut efter några dagar. För att överleva den resterande sommaren på västkusten lånade jag då mammas Sidney Sheldon och pappas Tom Clancy.

Det var inte bara på sommaren det såg ut sådär. Som så många lite mer introverta barn vände jag mig till böckerna och blev god vän med alla bibliotekarier jag träffade. Böckerna var verkligen allt, tills de inte längre var det. För sedan hände något.

Som så många vuxna i allmänhet och män i synnerhet förpassas läsningen med åren till sidlinjerna. Det är ledsamt, men statistiken talar sitt tydliga språk: killar läser allt mindre. Om man inte sitter i fängelse, då formligen slukar man böcker. Det var samma för mig, från 17 till 25 läste jag knappt en enda roman. Det var fullständig litterär torka.

Tills fördämningarna öppnades. Och de öppnades av en egensinnig man från Maine.

Stephen King under en signering 2009. Foto: Getty Images

Av någon anledning snubblade jag över Stephen Kings roman 11/22/63, som handlar om en man som reser i tiden för att stoppa Kennedymordet. Jag fastnade direkt. Levde med den tegelstenen, läste timmar i sträck och glömde ibland bort att äta. Det var som att slungas tillbaka till den forna slukaråldern. När boken var slut kände jag den där sorgen man alltid gör när en stark läsupplevelse är över. Ni vet den typ av tomhet som bara går att behandla med ännu fler böcker. Så jag beställde tre eller fyra till, bara King.

Men att vara ett stort fan av just Stephen King är (paradoxalt nog) ett effektivt botemedel mot en ensidig litterär diet.

King råkar nämligen vara en av de allra största bokmalarna jag vet. Utöver att skriva minst en ny bok om året där han ofta refererar till sina egna favoritberättare, är han även en oavbruten läsare och väldigt generös med rekommendationer. Både vad gäller väletablerade och betydligt mindre kända förmågor. Så även om han råkar vara den författare jag håller högst har han med åren fått en ännu större betydelse i mitt läsande.

Via King har jag snubblat in hos John Steinbeck, Daphne De Maurier, Shirley Jackson, Lovecraft och Philip Roth. Han ledde mig till Joyce Carol Oates som i sin tur skickade mig vidare till Paul Auster. Författare som jag säkert borde ha djupdykt i på egen hand, men ibland behöver man en uppmuntrande knuff i rätt riktning.

En del böcker och författare kan vara svåra att närma sig, just på grund av sin klassikerstatus. Kings passion för böcker har dock en varm, välkomnande ton vars tröskel är nästan obefintlig. Hans sätt att tala om böcker kräver ingen förkunskap utan präglas mer av en stark entusiasm som väldigt lätt smittar av sig. När man följer honom i sociala medier är det inte svårt att föreställa sig vilken sorts engelsklärare han måste ha varit innan genombrottet med Carrie för femtio år sedan.

Jag tror att vi alla behöver en riktigt bra bibliotekarie i livet. Någon med fingertoppskänslan att leda oss till böckerna vi behöver just nu. Och den förmågan förtjänar Stephen King att hyllas mycket mer för.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.