Hoppa till innehåll

Därför får pensionären Bobby Bonilla en miljon dollar idag

Björn Carlsson

Idag går en pensionerad idrottsstjärna till banken för att hämta ut drygt en miljon dollar från sin före detta arbetsgivare, precis som han gör varje år.

I USA är baseball ett enormt maskineri där den professionella ligan Major League Baseball omsätter över tio miljarder dollar årligen. I Sverige är baseball brännboll, den enda frizonen för frustrerade idrottslärare att uttryckligen peka ut vilka elever som är ute och vilka som är inne. De får till och med ryta åt en särskilt störig tonåring att den är bränd utan att någon höjer på ögonbrynen. Inte konstigt att brännbollen blivit friluftsdagarnas officiella nationalsport.

Men tillbaka till den amerikanska varianten av vår stolta midsommarlek. Vi har redan konstaterat att det är oerhörda summor pengar i omlopp och 2024 omsattes drygt elva miljarder dollar. Det är nästan lika många dollar som antalet matcher som spelas under en säsong i MLB. Med sådana summor kan man räkna ut att det finns en del rejäla spelarkontrakt i omlopp, till exempel skrev megastjärnan Shohei “Shotime” Ohtani på ett kontrakt i December förra året som var värt 700 miljoner dollar. Om man översätter det till svenska kronor blir det en jävla massa pengar. Ekonomin i de stora amerikanska sporterna är en djungel som hade kunnat få en separat artikel men gemensamt för dem är att de skiljer sig från t.ex. europeisk fotboll genom olika aktiva insatser för att främja konkurrensen i ligorna. Man vill undvika att sporten domineras av det fåtal klubbar som har de största ekonomiska musklerna och använder således lönetak och ett draftsystem där klubbarna i turordning får välja nya spelare. Om det gick dåligt för ditt lag förra säsongen får de välja tidigt och kan därmed ta de bästa spelarna. Om det gick bra för ditt lag får de vänta till slutet med att välja och får då skrapa i botten av spelartunnan för att förstärka inför nästa säsong.

Den här typen av bestämmelser gör att organisationer blir väldigt kreativa när det kommer till hur de strukturerar spelarnas kontrakt och en sån kreativ lösning kom 1999 när New York Mets kände sig redo att göra sig av med veteranen Bobby Bonilla.

Bobby Bonilla, 1995. Foto: Getty Images

Mellan 1992 och 1995 spelade han i laget med stor framgång och var en av de bäst betalda spelarna i ligan. När han sedan fyra år senare kom tillbaka till klubben var alla inställda på ett kärt återseende och en ny succé. Det visade sig dock att den då 38-årige Bonilla misslyckades med att leva upp till förväntningarna och hamnade i bråk med tränaren. Mets ville ha bryta hans kontrakt men problemet var att man fortfarande var skyldig honom nästan sex miljoner dollar. Istället för att betala det kvarvarande beloppet och köpa ut kontraktet gjorde organisationen en deal med Bonilla och hans representanter. Bonilla skulle inte få ett öre när kontraktet bröts utan istället skulle de sex miljonerna betalas med rejäl ränta genom årliga utbetalningar med start 2011, alltså tolv år senare, och löpa fram till 2035.

För Mets betydde det att man frilade ett stort belopp som man kunde använda den säsongen till att knyta andra spelare till sig utan att slå i lönetaket och att betala tillbaka investeringar som gjorts i organisationen. För Bonilla betydde det att de sex miljonerna växte till runt 30 miljoner. Den som väntar på något gott! Varje år landar nu en check hemma hos Bobby Bonilla på 1,19 miljoner dollar och den checken landar just idag. Dagen har blivit något av en högtidsdag för idrottsintresserade i USA så glad Bobby Bonilla-dag till alla där ute i vårt avlånga land, det borde firas med en brännbollsmatch på er närmsta gräsmatta!

Credits
Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.