De flesta män har nog någon gång i livet drömt om att odla ett riktigt håll käften-skägg. Ett sånt där ogenomträngligt, voluminöst skägg som drar beundrande blickar till sig.
Men för många av oss blir det aldrig verklighet. För varje Olof Mellberg-skägg går det säkert tio Gustaf Skarsgård-skägg. Men vad är det egentligen som avgör om vi får ett Mellberg-skägg eller ett Skarsgård-skägg?
För att svara på frågan vände vi oss till skäggspecialisten Lars Norlén, docent och överläkare vid hudkliniken på Karolinska institutet.
Varför är skägget annorlunda från övrig hårväxt, på tinningarna och huvudet till exempel?
– Man vet inte vad det är hos hårsäckarna som gör att vissa av dem stimulerar hårväxten så att hårstråna blir grövre och mer pigmenterade – som i skägget – medan de på andra ställen, till exempel tinningen och upp på skulten, tillbakabildas så att hårstråna blir tunnare och ljusare. Det enda som är känt är att det sammanfaller med att androgennivåerna ökar, främst då vid puberteten.
(Androgener är alltså samlingsnamnet för de manliga könshormonerna, där testosteron är det mest kända.)
Men varför har vissa män så fläckiga och glesa skägg?
– Det kan bero på två saker. Det ena är att det är genetiskt betingat. Då har man helt enkelt en gles distribution av hårsäckar, eller väldigt små hårsäckar som knappt producerar något hår. Det andra är ett tillstånd som heter alopeci areata.
Förklara!
– Det allra vanligaste är att man får det på skalpen men hos män är det nästan lika vanligt i skäggbotten. Alopeci areata är mycket mycket vanligt, 2-4 procent av befolkningen har det. Ofta växer håret eller skägget tillbaka inom 3-6 månader, men sen kan det komma nya fläckar lite när som helst och precis var som helst.
Och varför blir det så?
– Det vet man ännu inte, men vi tror att det är en autoimmun åkomma. Alltså att man producerar antikroppar som riktar sig mot kroppens egna komponenter. Men hårsäckarna skadas inte utan det är bara att det tillfälligt inte produceras något hår. Så när signalen – som vi inte förstår – som hämmar hårväxten tillfälligt bryts, så växer ett fullständigt normalt hårstrå ut. I början kan det vara vitt, det är väldigt vanligt.
Får jag mer skägg om jag har mer testosteron i kroppen?
– Nej. Den som har mest och grövst skägg måste inte ha mest testosteron. Nivån på testosteronet har ingen koppling till hur mycket håravfall eller hur grovt skägg man får. Men man vet att det på något sätt är testosteronet som styr och aktiverar skäggväxten.