Därför har svenska spelet Valheim blivit en världssuccé

Spelet Valheim

Har du inte koll på ”Valheim” än är det hög tid att lära känna årets första svenska spelsuccé nu.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-03-10 14:58  |  Lästid: 3 minuter

Vikingaspelet Valheim toppar för femte veckan i rad listan över de mest sålda spelen på speltjänsten Steam och nådde nyligen milstolpen fem miljoner sålda spel – trots att det släpptes så sent som 2 februari.

Valheim är utvecklat av Skövdebaserade Iron Gate Studio, en indiestudio bestående av fem personer – en anställd per miljon sålda spel alltså. Än så länge är spelet bara i early access-fasen (inte färdigutvecklat) men erfarna vikingar skvallrar om att det här spelet redan har mer innehåll än vanliga storbudget-spel.

Mot långhuset! Foto: Iron Gate Studios

Om du inte är bekant med Valheim går ut på kommer följer här en kort resumé: Valheim är ett överlevnadsspel som utspelar sig i den fiktiva vikingavärlden där man tillsammans med upp till tio kamrater ska hjälpas åt att överleva och utveckla sin koloni. Precis som andra överlevnadsspel går en del av spelet ut på att samla material för att gå från koja till slott eller träpåk till svärd.

Vad som får Valheim att stå ut bland konkurrenterna är att utvecklarna lyckats ta tillvara på överlevnadsspelen all bra sidor och tonat ner de enformiga och tråkiga. Dör ens karaktär så är den död och alla grejer man samlat på sig försvinner. Brutalt, men när man exempelvis lyckats skaffa en schysst rustning kommer man kunna bära den länge tack vare det enkla reparationssystemet.

Samtidigt som man utvecklar sin hemby bjuder Valheim även ut spelaren på äventyr där man dräper monster och krossar Odens fiender. Vad som även är utmärkande är att världen inte är förbestämd – varje server har en unik värld. I varje värld kan det som mest vara tio spelare så det finns inget utrymme för rötägg.

Foto: Iron Gate Studios

En som har koll på allt som rör spel och i synnerhet Valheim är P3 Spels expert Effie Karabuda. Café ringde upp henne för att få veta mer om spelet.

Valheim sållar sig till svenska succéutvecklare som Paradox, Massive och Avalanche, hur mycket snackas det om det svenska spelundret i spelvärlden?

– Helt ärligt är det mest vi svenskar som snackar om det. Men det är verkligen inte hittepå att vi är såhär stora. Bara nu under pandemin sitter olika stora bolag och jobbar på spel om Star Wars, Avatar och Indiana Jones runtom i landet. Sen har vi också en stark indiescen, det var ju till exempel så Minecraft uppstod. Valheim hör hemma lite i den gruppen.

Varför har Valheim blivit en sån hit?

– Därför att överlevnadsspel är poppis just nu, men Valheim har lyckats få till en egen take på genren. Istället för att spela mot varandra så samarbetar man och spelaren har inte för mycket frihet. Vill man ha ett tydligt syfte och uppdrag så kan man få det. Många andra överlevnadsspel har en ganska så hög tröskel.

Effie Karabuda är spelexpert på P3. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vissa har dragit paralleller till Minecraft, vilka likheter finns mellan de två svenska spelsuccéerna?

– Det är mest grejen att så få personer har skapat Valheim och att spelet blev en succé på nolltid. Bara fem personer i Skövde ligger bakom Valheim. Minecraft började ju med att Markus Persson satt hemma i sin lägenhet och kodade helt själv. Men jag är inte alls så säker på att Valheim kommer ha en lika lång livslängd som Minecraft.

Oväntade spelsuccéer följer ofta formen upp som en sol ner som en pannkaka, hur länge kan Valheim klänga sig fast vid toppen?

– Det beror på vad utvecklarna Iron gate levererar nu. De har ju väldigt mycket press på sig och behöver anställa fler för att kunna skapa innehåll till så många spelare. Hajpen är nog över ganska snart, men de kommer ha en lojal och stor fanbase ett bra tag framöver.

Valheim finns tillgängligt att köpa på Steam för 165 kr.

Effie Karabouda är aktuell med nya podden P3 Spel med Effie & Victor som görs med P3-programledaren och komikern Victor Linnér. Nya avsnitt varje tisdag.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-03-10 15:18