Hoppa till innehåll

Därför kommer plastkorkarna bli sämre 2024

Harry Kane sparkar en flaska. Foto.

Har du också råkat sticka näsan i en plastkork den senaste tiden? Det är dags att börja vänja sig vid det. Från och med i sommar måste nämligen alla plastkorkar sitta fast.

Du kanske själv märkt hur allt fler plastflaskor och kartonger försetts med så kallade tjudrade korkar, alltså plastkorkar som sitter fast i förpackningen (och är krångliga att skruva på, omöjliga att inte doppa näsan i och bidrar till ökat gnäll i samhället).

Helvetet vi upplever under våra vätskepauser är plastbranschen som anpassar sig till förmyndarsamhällets (skoja, det är EU:s) nya engångsplastdirektiv, vilket kommer träda i kraft i juli i år. Det innebär helt enkelt att alla dryckesbehållare måste ha lock av plast som förblir fästa.

”Ingen kork ska väta min näsa!” Foto: Getty Images.

Varför litar inte storebror på att vi kan skruva på korken igen innan vi pantar flaskan? Jo, för att vissa inte kan sköta sig.

Plastskräp i naturen är inte bra för någon eller något. Enligt Svenska institutet för standarder slänger vi i Sverige 3,3 miljoner plastföremål på marken per vecka. Av dessa står tydligen lösa korkar för 3,9 procent, det blir närmare 6,7 miljoner plastkorkar på ett år. Vi kunde helt enkelt inte hantera friheten som lösa korkar innebar.

Foto: Getty Images.

Den som vägrar rätta sig i ledet kan finna inspiration bortom järnridån. I Ryssland (som inte är med i EU utan i stället har en diktator) har kosackerna hittat ett sätt att komma runt näsa-i-kork-problematiken genom att helt enkelt hugga av den oönskade delen av flaskan med en sabel. Café rekommenderar inte våra läsare att testa detta hemma.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.