Experten: Därför sitter män så länge på toaletten

När det alltid finns något att fixa och ta tag i i hemmet blir toaletten en fristad för egentid. "I en familj är det ofta inte accepterat att gå in i garaget eller låsa in sig i sovrummet" säger familjeterapeuten Trine Huseby.

Jennie Sandberg  |  Publicerad 2017-10-09 16:35  |  Lästid: < 1 minut

Enligt norska sajten kk.no är omotiverat långa toalettbesök ett vanligt irritationsmoment i relationer – och i merparten av fallen är det en man som låst in sig lite väl länge. Vad är det då som gör att främst män har extra långa toabesök?

Enligt familjeterapeuten Trine Huseby handlar det om en sorts flykt, ett tillfälle att ta en paus och få egentid som inte riktigt går att be om när man är i en relation.

– Det är en fristad, en möjlighet att få tid för sig själv, säger norska familjeterapeuten Trine Huseby till sajten.

Barnen ska nattas, middagen ska lagas, disken ska plockas ut och den där tvätthögen är det väl ändå dags i att tag i? Det finns alltid något att fixa.

– I en familj är det ofta inte accepterat att gå in i garaget eller låsa in sig i sovrummet. Det är saker man måste komma överens om. Då är det enklare att gå in på toaletten en stund eftersom ingen kan komma med invändningar om när man får gå, eller hur länge man får sitta där.

Män är alltså bättre än kvinnor på att ta en välförtjänt paus från vardagsbestyren. Men det är inte samma sak som att de är i större behov av det, menar Huseby. Slutligen betonar hon att par måste bli bättre på att dela på sysslorna i hemmet. Och på egentiden.

Artikeln publicerades först på MåBra.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-09 16:56