Därför väljer vi sunkhak – 7 charmiga egenskaper hos barerna vi älskar

Genuint, charmigt, avslappnat och ärligt: det är stämningen, inte den billiga ölen, som är det primära när det handlar om sunkhak, skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-01-24 09:24  |  Lästid: 3 minuter
oasen_sunkhak

Nej, det är inget jävla Skansenbesök för två innerstadssnubbar som vanligen hänger på Stureplan. Vi älskar sunkhaken! Verkligen genuint och på riktigt.

Jag och min käre vän Christoffer har en tradition (är det tio år nu? Tolv år? Mer?) att några gånger om året bege oss ut på så kallade sunkrundor. Helt enkelt ölkvällar där vi letar upp Stockholms enklare och dekigare ölsjapp. Ibland i innerstan men ännu oftare längs någon tunnelbane- eller pendeltågslinje i jakten på ställen med den perfekta mixen av fulöl, nedgången inredning och mer eller mindre bedagade lokala förmågor att umgås med.

Och nej, det är inget jävla Skansenbesök för två innerstadssnubbar som vanligen hänger på Stureplan, inget hö-hö-skratta-och-peka-finger-kolla-vad-uselt. Vi ÄLSKAR sunkhaken! Verkligen genuint och på riktigt.

Jag vet bara inte riktigt exakt varför. Visst, ölen är billig (annars är det per vår definition inget sunkhak, mer om det snart), men det är sekundärt. Det är något annat som lockar. Något genuint, charmigt, vackert, ärligt – och väldigt avslappnande. Inte minst i mötena med människor. Det är sällan folk på de här ställena har behov av att visa upp sig, flasha med pengar eller flacka ängsligt med blicken i sökandet efter bekräftelse från sina gelikar.

Några av mina roligaste utekvällar har utspelat sig under dessa sunkrundor.

Jag har många grymma minnen från de här kvällarna. Som när vi sjöng karaoke med den pensionerade finska tanten med kryckor på Engelbrekts i Högdalen. Eller när vi såg ett ungt death metalband i full mundering – vitt smink, läder, kedjor, svinmycket rök – röja järnet inför tre pers på Magget i Upplands Väsby. Eller som när en medelålders man föll i gråt och kramade om mig på Brunnen i Sumpan när det visade sig att vi hade en gemensam bekant som gått bort många år tidigare.

Det är vackert.

Förutom stämningen, som är det primära, har vi under årens lopp försökt sammanfatta några slags yttre kriterier för de etablissemang som får äran att benämnas sunkhak. Och vi har kommit fram till att ju fler av följande som uppfylls desto bättre:

  1. Billig öl (som gärna får vara både ljummen och något avslagen).
  2. Inredning med övervägande del träsoffor med grön eller röd galon.
  3. Vagnshjul i taket eller på väggarna. Även sporthalsdukar och tröjor går bra.
  4. Gott om Jack Vegas-maskiner.
  5. Rökrum.
  6. Dunkel belysning – alternativt lysrörsljust.
  7. Serverar pizza.

Svårare än så behöver det inte vara. Och jag är fullt ärligt när jag säger att några av mina roligaste utekvällar utspelat sig under dessa sunkrundor. Vi har varit vid de flesta tunnelbanestation i Stockholm och jag träffat sjukt mycket roliga, trevliga, galna och intressanta människor. Och ja, jo, vi har varit nära att hamna i slagsmål några gånger också, men sånt händer ju på Riche och Debaser med.

Ge mig en bolognesepizza och en lätt avslagen stöl i gott sällskap – och jag är en lycklig man.

Tyvärr har vi under senare rundor noterat att några av våra favoriter i genren börjat försöka ”fräscha till sig”, vilket jag kan tycka är synd. För mycket av sunkhakens charm finns ju i de där lätt flagnande väggarna, i doften av gammal öl och pissoar. Det blir inte samma sak när det renoveras – eftersom ställena oftast förblir desamma, bara med mindre charm samt dyrare öl.

Nej, ge mig en bolognesepizza och en lätt avslagen stöl i gott sällskap – och jag är en lycklig man.

Fem sunkhaksfavoriter:

Oasen, Rågsvedstorget: En ev de första stora favoriterna, som trots viss renovering har charmen och sunkfaktorn i behåll.

Engelbrekt, Högdalen: Charmig liten håla, som också har karaokekvällar med väldigt seriösa deltagare då och då.

Restaurang Brunnsbacken (aka Brunnen), Sundbyberg: Ett ställe som är lätt att missa eftersom det alltid ser stängt ut, men lysande sunkhak när man väl hittar dit.

Nivå 22, Fridhemsplan: Faktiskt det kanske sunkigaste sunkhaket i hela sunkmeckat runt Fridhemsplan. Föredömligt dunkelt på grund av avsaknad av fönster.

Corner Pub, Märsta: Mmm, uteservering under tak året om.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:30