Hoppa till innehåll

De 10 bästa Black Mirror-avsnitten rankade

Jonas Strandberg

Nyligen landade den sjätte säsongen av hyllade science ficton-antologin Black Mirror på Netflix. Hur står sig de nya berättelserna mot tidigare säsonger? Här är de tio absolut bästa avsnitten i seriens historia.

10. Loch Henry

Säsong 6, avsnitt 2

Ett ungt par reser till mannens hemort på den skotska landsbygden för att spela in en dokumentärfilm. Efter att ha fått höra om en lokal mördare som gav sig på turister, bestämmer sig de båda för att istället göra en true crime-dokumentär, något som avslöjar fruktansvärda hemligheter om byn. Tät, stämningsfull bit av Black Mirror, som vågar leka utanför den ibland lite begränsande science fiction-boxen.

9. Black Museum

Säsong 4, avsnitt 6

På sin lediga tid stannar Nish till på Black Museum, ett museum dedikerat riktigt otäcka artefakter med mörka bakgrundshistorier. Det var antingen det, eller en dag på stranden. Avsnittet är upplagt lite som en antologi, där ägaren berättar om tre av hans många fruktansvärda objekt.

Sprängfullt av påskägg för alla som hängt med länge i Black Mirror.

8. Nosedive

Säsong 3, avsnitt 1 | 1 juli på C More

Ett klassiskt Black Mirror-upplägg där man tagit befintlig teknik och bara vridit upp den ett halvt snäpp. Premissen är att alla människor besitter teknik som låter dem rangordna exakt alla sina mänskliga interaktioner, något som förstås får direkt påverkan på deras generella status i livet.

7. Arkangel

Säsong 4, avsnitt 2

Parental Advisory som gått aningen för långt. Efter att ha tappat bort sin dotter en kort stund, bestämmer sig Marie för att installera ett övervakningssystem i barnets hjärna. Systemet tillåter även Marie att censurera dotterns syn, så att hon slipper se stressframkallande situationer. Detta är naturligtvis uteslutande positivt. Skojade bara.

6. Bandersnatch

Interaktiv film

En oerhörd vattendelare bland Black Mirror-fans är denna film som släpptes mellan säsong 4 och 5. Storyn går ut på att vi följer en ung programmerare och hans kamp för att skapa ett nytt spel.

Bandersnatch låter tittaren själv avgöra vilka beslut som rollfigurerna ska ta. Kritiker invände att denna för serien nya teknik skedde på bekostnad av storyn och att mediet tv-spel byggt på interaktivt berättande väldigt länge. Problemet är att kritikerna missförstår. Bandersnatch är en hyllning till klassiska choose your own adventure-böcker och det faktum att Black Mirror leker med formen 4 säsonger in och fortfarande kan överraska, ska verkligen premieras.

5. Mazey Day

Säsong 6, avsnitt 4

Skådeplatsen är mitten av 2000-talet och vi följer några riktigt blodtörstiga paparazzifotografer. På andra sidan linsen – en ung skådis inblandad i en smitningsolycka. Rafflande avsnitt som bara fortsätter växla upp tills eftertexterna rullar.

4. Beyond the Sea

Säsong 6, avsnitt 3

Två män befinner sig på ett långvarigt uppdrag på en fjärran rymdstation. På Jorden två androider som ser exakt likadana ut som våra astronauter. För att männen inte ska bli tokiga av ensamhet skickas deras medvetande ner till androiderna, några timmar varje dag. Detta fungerar felfritt, utan anmärkningar. Skojade bara.

3. White Bear

Säsong 2, avsnitt 2

En kvinna vaknar upp framför en tv. En mystisk symbol flimrar till. Hon tar sig ut ur huset och märker att alla hon passerar filmar henne. När hon tilltalar dem svarar de inte, utan fortsätter bara att i tystnad filma. Sedan går något riktigt snett.

2. Playtest

Säsong 3, avsnitt 2

En backpacker försöker tjäna lite extrapengar genom att ställa upp som speltestare för en ny VR-satsning. Allt med spelet fungerar felfritt och helt utan biverkningar. Skojade bara. Ett avsnitt som gör en extremt illa till mods.

1. San Junipero

Säsong 3, avsnitt 4

Det tveklöst bästa avsnittet som gjorts av Black Mirror. Vi följer kärleksparet Yorkie och Kelly som träffas 1987 i den fiktiva staden San Junipero. Det går inte att säga speciellt mycket mer om handlingen utan att glida in i spoilerterritorium, men att det är ett avsnitt som är vackert, välspelat och skrivet med fingertoppskänsla är ingen hemlighet. En liten bit tv som förändrade vad Black Mirror kunde vara. Välförtjänt belönat med mängder av priser.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.