Annons

Varsågod, här är den kompletta spellistan för julen (och den är helt befriad från Carola). Cafés nöjesredaktör Victor Johansson listar låtarna som gjorde störst avtryck under året som gick. Lyssna direkt här!

Annons

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

1. King of Spain – The tallest man on earth
”Långt bort från visans enkla klagan och den tafflighet vi lärt oss att förknippa med singersongwritergenren rör sig The Tallest man on earth framåt med styrka, driv och kraft”, skrev jag tidigare i år. King of Spain är ett bra exempel på detta. En låt som får oss att minnas 2010 som ett vackert, varmt och oskuldsfullt år.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. Dark fantasy – Kanye West
Vi som är uppväxta på 90-talet fastnade direkt, förstås. Med Lejonkungen-refräng och Wu Tang-mullrande verser blev det direkt omöjligt att värja sig mot Dark fantasy. En genial låt långt ovanför den enkelspåriga genren vi kallar hiphop. Extra plus för det Mary Poppins-doftande introt.

3. Du är snart där – Håkan Hellström
”Blivit sparkad runt några gånger” sjunger Håkan Hellström till George Harrison-gitarrer och överträffar ännu en gång sig själv. Som alla stora artister gör han lyssnaren klok både på sig själv och världen. En låt för årets alla stunder som inte gick i dur.

4. Beach house – Zebra
När sommarens efterfester övergick till morgon var Baltimoreduon Beach house det perfekta soundtracket. Drömskt, finstämt och vemodigt.

5. Sleigh bells – Rill rill
Lagom blasé, lagom angelägen. Hade Rill rill varit en främling i en bar hade vi fallit direkt.

6. Come with me – CEO
Ryktena om att TTA:s geniala och galna hjärnhalva – Eric Berglund – skulle göra en soloskiva fick oss alla att breda ut Facebook-statusar som palmlöv för frälsaren. Men inget hade kunnat förbereda oss på detta. Örgrytepop som bara kan beskrivas med ett ord: Magisk.

7. Flash delerium – MGMT
Panflöjt! Proggbas! Orglar! Som en näve full med både lugnande och uppåtpiller är Flash delerium en psykedelisk bergochdalbana från första ackordet. Galen, färgsprakande och alldeles underbar.

8. If you wanna – The Vaccines
Det vackraste löftet 2011 gav 2010. Ett rock’n’roll-band som får en att klättra upp på barrikaderna till sina egna begränsningar och hytta med näven. Som fyller en med sådan livsglädje och kämparanda att inget tycks vara omöjligt.

9. I speak because I can – Laura Marling
Som en Virginia Woolf med gitarr sjunger Hampshire-sångerskan med en kraft och övertygelse som är svår att värja sig emot. Folkmusik i brittisk höglandstappning som får en att vilja ta sina Hunterstövlar och börja leva lantliv på riktigt.

10. Get some – Lykke Li
Afrikatrummor och Rolling Stones-gitarrer – att det kan vara så lätt ibland.

Bubblare:
River en vacker dröm – Håkan Hellström, Runaway – Kanye West, Let go – JJ.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

VICTOR JOHANSSON
[email protected]

Annons

Dela (7)
Tweeta

Annons


Laddar