De 5 mest övergivna platserna i Sverige

Urban Exploring-trenden fortsätter att svepa över världen och har ökat i popularitet även i Sverige. Cafés Jonas Strandberg handplockar landets fem mest övergivna platser.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2022-09-20 10:52  |  Lästid: 2 minuter

Sverige är fullt av ödelagda platser som lämnats bakom, bortglömd av all mänsklig civilisation. Och nej, Borås räknas inte hit. Det här är platser som är läskiga på riktigt.

1. Säters fasta paviljong

Bortom det uppstädade Mentalvårdsmuséet i Skönvik finns den kanske läskigaste övergivna platsen i Sverige. Innan Säters fasta paviljong stängdes 1989 var det en rättspsykiatrisk klinik som huserade psykiskt sjuka män som gjort sig skyldiga till allvarliga våldsbrott. 2002 brann byggnaden, men trots ett delvis kollapsat tak och ett rivningsbeslut står Sveriges Arkham Asylum fortfarande kvar.

2. Silon i Kalmarsand

Mitt i en trevlig del av Bålsta nära en gemytlig badplats tornar den övergivna silon upp. Visuellt känns den mer hemmahörande i Tjernobyl än strax utanför Stockholm, men så länge den fortsätter ignorera lokalpressens konstanta rapporter om stundande rivning kommer den fortsätta vara en möjligen oönskad men likväl självklar del av området.

3. Den bortglömda tunnelbaneuppgången

Mitt ute i skogen i utkanterna av Stockholmsförorten Masmo planerades ett bostadsområde med tillhörande tunnelbaneuppgång. Uppgången påbörjades, men planerna på bostadsområdet skrotades. Resultatet är att man mitt under en trevlig skogspromenad kan stöta på något som ser ut att vara taget direkt ur den otäcka Netflixserien Dark. Ett helvetesgap mitt uppe på Masmoberget.

4. Svista Värdshus

En gång en blomstrande verksamhet i Svista, i utkanterna av Uppsala. När E4:an lades om ströps dock all näring till värdshuset/motellet som numera ligger fullkomligt öde sedan många år tillbaka.

5. Brattby Vårdhem

Vårdhemmet i en glest befolkad del av Umeå som invigdes 1949 står sedan en längre tid övergivet. Fönsterrutorna är krossade, värmeanläggningen sönderfrusen och hela anläggningen känns som inspelningsplatsen för en skräckfilm. Lokalerna uppges av någon anledning vara mycket svårsålda.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-20 17:00