Café rankar de 10 bästa romantiska komedierna genom tiderna

Allas vår stora guilty pleasure-genre – romcoms – är en typ av film som dras med ett lite oförtjänt dåligt rykte. När dessutom Alla hjärtans dag närmar sig med stormsteg vill därför Cafés Jonas Strandberg lyfta de tio bästa romantiska komedierna som någonsin gjorts.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2023-02-10 11:27  |  Lästid: 3 minuter

1. När Harry mötte Sally (1989)

På många sätt är detta den perfekta romantiska komedin. Den är rolig utan att vara inställsam, romantisk utan att vara smetig och visuellt väldigt vacker att titta på. Kemin mellan Meg Ryan och Billy Crystal är hundra procent trovärdig och engagerande. Och till skillnad från väldigt många andra romantiska komedier känns den verkligen inte dum i huvudet.

Går att streama på: CMORE

2. The Big Sick (2017)

Något förbisedd, men fantastiskt rolig och fin film som dessutom är baserad på verkliga händelser. Vi följer aspirerande ståuppkomikern Kumail som blir förälskad i Emily efter att hon häcklat honom under ett gig. Vi följer sedan deras stormiga relation som kantas av kulturella skillnader, sjukdomar och annat som vore synd att berätta här. I registolen hittar vi Michael Showalter som var en av skaparna till kultklassikern “Wet Hot American Summer” och fortfarande bör räknas till en av våra absolut bästa på känslomässigt förankrade komedier.

Går att streama på: Viaplay.

3. Fyra bröllop och en begravning (1994)

90-talet var som bekant en enorm guldålder för den romantiska komedin och skapade flera superstjärnor, varav flera går att hitta i denna pärla. Vi följer britten Charles och amerikanskan Carrie som springer på varandra på flera bröllop och viss kemi uppstår. Plötsligt får Hugh en tråkig överraskning på posten - en inbjudan till Carries bröllop. Alla romantiska komedier med självrespekt måste hitta sitt sätt att balansera tonen så det inte blir för smörigt, och i den här filmen finns lösningen i begravningen ni kanske kommer ihåg från titeln.

Går att streama på: VIAPLAY

4. Something's Gotta Give (2003)

Filmen som bevisar att den romantiska komedin inte nödvändigtvis behöver vara ett young man/woman's game. I centrum finner vi Jack Nicholson som en skivbolagsgubbe i 60-årsåldern med en preferens för kvinnor kring 30. Efter en hjärtattack tvingas han tillfälligt bo med Diane Keaton (mamman till hans flickvän), varpå en otroligt trasslig men välspelad kärlekshistoria tar sin början.

Går att streama på: BLOCKBUSTER

5. Bridesmaids (2011)

Genidraget att rollbesätta Bridesmaids med uteslutande väldigt roliga människor betalade sig. Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att det inte är helt vanligt. Romantiska komedier har en lite märklig historia av att casta skådespelare där känd och snygg är tyngre meriter än kul. Bridesmaids valde att trotsa detta och belönades med ett välförtjänt överväldigande mottagande av publiken. En av de roligaste komedierna, punkt.

Går att streama på: PRIME VIDEO

6. Trainwreck (2015)

Tre detaljer sticker ut lite extra med Trainwreck. Valet att ge Amy Schumers karaktär de för genren traditionellt manliga dragen av en strulig slacker. Skämtfrekvensen som lämnar de flesta konkurrenterna bakom sig i ett dammoln. Och den naturligt superrolige Bill Hader i rollen som straight man.

Går att streama på: SKYSHOWTIME

7. Notting Hill (1999)

En dunderklassiker som verkligen alla borde se. Den roligare kusinen till "Fyra bröllop...", om man så vill. Julia Roberts spelar Hollywoodstjärnan Anna Scott som råkar hamna i Hugh Grants mycket märkliga, men förhoppningsvis k-märkta butik för reselitteratur. Värd en titt, särskilt för att se Roberts och Grant på toppen av sina förmågor i genren som gjorde dem berömda.

Går att streama på: NETFLIX

8. 10 orsaker att hata dig (1999)

Något så ovanligt som en highschool-komedi baserad på Shakespeares "Så tuktas en argbigga". Cameron vill gärna dejta Bianca. Problemet är att Biancas pappa har en lite underlig, men stenhård regel. Innan Bianca får lov att gå på så mycket som en dejt, måste hennes storasyster Kat skaffa en pojkvän. Så för att lösa detta problemet ber Cameron badboyen Patrick att bli tillsammans med Kat. Beskrivet så här låter filmen naturligtvis som skit, men det är bara om man inte vet hur otrolig dynamiken är mellan Kat (Julia Stiles) och Patrick (Heath Ledger, vila i frid). Kanske den film på listan som på alla de bästa av sätt är allra mest 90-tal.

Går att streama på: DISNEY +

9. Crazy, Stupid, Love (2011)

En av de stökigare romantisk komedierna på listan, men det är till filmens fördel. I rollistan hittar vi idel sympatiska skådespelare och storyn ankras av den nyskilda Steve Carrell som går en raggningskurs hos Ryan Gosling. En spretig, varm och kärleksfullt berättad film.

Går att streama på: HBO MAX

10. Sömnlös i Seattle (1993)

Återigen en film med anmärkningsvärt vackert foto, den här gången tack vare vår svenska stolthet Sven Nykvist. Sömnlös i Seattle är aningen mer melankolisk än de andra bidragen på listan, vilket ju dock är exakt vad man behöver ibland. Tom Hanks spelar änklingen Sam, vars son ringer in till ett nattligt radioprogram och efterlyser en ny kvinna till sin far. Detta snappas upp av Annie på andra sidan landet. Annie är egentligen förlovad, men... Ja, ni fattar. En film som dessutom blir extra bra av att ses mitt i natten.

Går att streama på: VIAPLAY

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-10 14:31