Hoppa till innehåll

De 10 biofilmer vi ser mest fram emot i år

Skräck, western och superhjältar. Bioåret 2024 har en hel del lovande releaser i kalendern och de här tio sticker ut lite extra.

Civil War (17 april)

USA slits itu i ett inbördeskrig i Alex Garlands nya långfilm, vars timing är kuslig i dagens amerikanska politiska klimat. Stjärnspäckad och omtyckt av kritikerna verkar Civil War vara en film att hålla ögonen på.

Kingdom of the Planet of the Apes (8 maj)

Den allmänna hypen är kanske inte massiv inför den här nya apfilmen, men de tre föregående delarna har varit extremt välgjorda, så förhoppningarna är ändå goda. Utspelar sig 300 år efter den senaste War of the Planet of the Apes och även om aporna har byggt upp civilisationer har människorna degraderat till en mycket mer djurisk tillvaro.

Furiosa: A Mad Max Saga (24 maj)

79-åringen George Miller har mer energi i sitt filmskapande än regissörer i 30-årsåldern, vilket han bevisade med succén Mad Max: Fury Road. Nu kommer en prequel som berättar historien om den stenhårda Furiosa och det ser på förhand minst lika snyggt ut som i föregångaren.

The Watchers (7 juni)

M Night Shyamalans dotter Ishana långfilmsdebuterar med vad som på förhand hypats som årets skräckis. Baserad på en roman med samma namn och ser riktigt obehagligt ut.

A Quiet Place: Day One (28 juni)

Den tredje filmen där världen måste hålla käften för att överleva skildrar den första dagen då de ljudkänsliga monstren anländer. Grym skådespelarensemble och en premiss som fortfarande känns intressant.

Horizon: An American Saga (28 juni)

Kevin Costner flankerad av ett gäng andra stenhårda, väderpinade skådespelare tar strålkastarljuset i denna episka westernberättelse som dessutom bara är den första delen i ett riktigt storslaget epos. Westerns är man inte direkt svältfödd på, så intresset får betraktas som väckt.

Deadpool & Wolverine (24 juli)

I en tid då superhjältefilmen inte är det absolut hetaste på biograferna känns ändå Ryan Reynolds roliga legoknekt Deadpool som en avvikelse. Att han dessutom teamar upp med Hugh Jackmans klassiska mutant Wolverine skadar knappast filmen det minsta. Tvärtom.

Alien Romulus (14 augusti)

Fede Alvarez har regisserat ett gäng riktigt starka skräckfilmer och kan därför vara precis rätt person att ta över rodret för Alienserien. Det har gått sju år sedan sist och teasern känns mer än lovligt otäck.

The Bikeriders (23 augusti)

En bikerthriller med hypade Austin Butler (Elvis, Dune Part 2) i huvudrollen som flirtar med såväl Rebel Without a Cause som moderna kriminalthrillers? Ja, tack!

Beetlejuice Beetlejuice (6 september)

36 år efter ursprungsfilmen återvänder nu Tim Burton till sin ikoniska fantasy/komedi/skräckis Beetlejuice. Huruvida det varit värt väntan återstår att se, men Michael Keaton gör en ju mycket sällan besviken.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.