Hoppa till innehåll

De usla krogskämten vi måste bevara

Det kan förstås ha att göra med det faktum att jag är pappa numera. Ja, det är väl till och med mycket möjligt att det till hundra procent beror på det, mitt vurmande för pappaskämt i alla dess former. Men eftersom min dotter bara är ett och ett halvt år gammal och därmed något begränsad … Continued

Det kan förstås ha att göra med det faktum att jag är pappa numera. Ja, det är väl till och med mycket möjligt att det till hundra procent beror på det, mitt vurmande för pappaskämt i alla dess former. Men eftersom min dotter bara är ett och ett halvt år gammal och därmed något begränsad när det gäller att uppskatta nyanserna i detta, behöver jag hitta en annan målgrupp tills vidare. Och här är jag den första att be om ursäkt till alla som utsatts och kommer utsättas, men lotten som skämtmottagare har fallit på all servispersonal därute. Kypare, servitriser, bartendrar – alla är de i skottlinjen för mina dumheter. SOM till exempel att ta upp kortterminalen och hantera den som en telefon. ”Hallå ja, jag kan inte prata just nu för jag ska betala notan.”

FÖRLÅT!

För att slippa vara ensam i detta sjukliga beteende väljer jag att presentera listan:  De usla restaurangskämten som vi måste bevara. Varsågod, och ännu en gång, förlåt.

Eller vad är det jag skriver? Förlåt? Nä, jag är säker på att alla i krogbranschen älskar detta urstarka och unika material.

* * *

1. DEN ÖVERFÖRFRISKADE

Mångfacetterad klassiker. Om man råkar fumla med något, spilla, vara i vägen – är det bara att utbrista ”inget mer vin till mig!” som om man är superfull. Servitören måste skratta. Extra kul om man inte ens dricker alkohol.

* * *

2. MONSTERBESTÄLLNINGEN

Man beställer åt hela bordet, räknar upp alla rätter och drycker man vill ha, och avslutar med att finurligt titta på sitt sällskap och leverera punchen: ”Och vad ska du ha?” 

Servitören – och sällskapet – måste skratta.

* * *

3. ORDVITSALLERGI

Fin replik som utnyttjar restaurangens välvilja på ett innovativt sätt. När servitören frågar: ”Har ni några allergier?” svarar man: ”Nä…”, innan man pausar fnissigt länge och lägger till ”… bara NICKEL!” Sen gör man sitt bästa för att hålla emot frustfnissandet medan servitören, japp, måste skratta.

* * *

4. DEN LÖSNINGSFOKUSERADE

Om kortterminalen krånglar lite när du ska betala, kanske med uppkopplingen, tycker alla det är roligt (jodå) om du högt deklarerar: ”Då blir det gratis va?” Här är det också viktigt att du verkligen hoppas att detta är gången du faktiskt slipper betala.

* * *

5. DEN TÖRSTIGE

När servitören häller upp vin till dig tittar du menande på glaset och säger ”fyll upp till kanten va” – det tycker de är otroligt kul, varje gång, de små liven. I en anda av variation kan du också säga ”sa jag stopp?”

* * *

6. DEN ÄNNU TÖRSTIGARE

När du druckit upp ditt första glas öl påkallar du servisens uppmärksamhet och säger: ”Jag vill ha en ny sån här.” Servitören, som är med på noterna och ”spelar boll” svarar då ”jaha, varför det?” – varpå du frustar ur dig: ”Det var hål i glaset!” Och servitören? Ja, han måste skratta.

* * *

7. KORTHAJEN

När notan är framme och servitören kommer med kortterminalen är det ett uppskattat skämt att fråga: ”Tar ni bibliotekskort?” (För det går ju inte, det kan man ju bara låna böcker med.) Kan varieras i det närmast oändliga, med patientkort, gymkort, vykort… Oavsett vilket så måste förstås servitören skratta.

* * *

8. ARBETAREN

Funkar på egen hand eller som del i ett ”superset” efter ovan skämt. När det är dags att betala för du handen mot fickan och säger: ”Jag har med mig egna diskhandskar.” Varning för skrattanfall!

* * *

9. DEN OTÅLIGE

Om du vill dra ner skrattsalvor och samtidigt sätta lite välbehövlig fart på servisen så är det en kanonidé att påtala att du väntat länge genom följande skämt: ”Vilken tid det tar, ska kocken odla potatisen eller?” Detta skämt är så starkt att du nästan kan räkna med att någon går ut i köket och återberättar det. Slå-sig-för-knäna-skratt-domino!

* * *

10. DEN SPARSAMME

När din servitör presenterat vad som är dagens nickar du eftertänksamt, tittar upp med en finurlig min och levererar punchen med kirurgisk precision: ”Kan man få en gårdagens?” Och personalen… SOM de skrattar. Har du riktig tur får du sen köpa gammal mat till rabatterat pris!

* * *

11. DEN UTSLÄNGDE

När du så småningom blir utslängd på grund av skämtande och eller berusning tar du i från tårna och ropar in genom entrédörren: ”Kan jag bara få beställa en sexa… EN SEXA VATTEN!” Och samtliga människor som är kvar på restaurangen – japp, du gissade rätt – de måste skratta.

* * *

Johan Hurtig Wagrell är komiker, poddare och skribent med ett inte så hälsosamt intresse för mode i allmänhet och japanska t-shirts i synnerhet. Här skriver han om just mode – OCH OM SITT HÖGINTRESSANTA LIV!!!

Email: denjohanhurtig@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.