Annons

18 extremt goda skäl att dela lika på föräldraledigheten

Har du nyligen fått barn, eller är det snart dags?  Grattis! Snart ska ni göra ert viktigaste val som föräldrar – hur ni ska dela upp föräldraledigheten. Cafés Markus Thunberg förklarar varför hälften var är bäst.

Text Markus Thunberg
Illustration: Johan Hedberg
Dela (0)
Tweeta

Det är lätt att jag låter präktig när jag pratar om ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Det kan framstå som om jag förstått något som ingen annan förstått och tycker jag är bättre än alla andra. Men vi måste ändå prata om föräldraledigheten – och särskilt pappors föräldraledighet.

De flesta är överens om att det ”i princip” är bra att dela på tiden hemma med barnet, men många säger ändå saker som ”vi har räknat på det och får inte ihop det”, ”pappan kan inte vara borta från sitt jobb, han är så viktig där” eller ”pappan hade precis fått ett nytt jobb så det passade verkligen inte”.

2015 kan vi väl bättre än så, tänker du kanske?

Nej, det kan vi inte. Endast 25 procent av föräldrapenningen (ersättningen man får när man är föräldraledig) tas ut av papporna. Om vi översätter det till en vanlig sjudagarsvecka så är alltså mammor hemma måndag till fredag med barnet. Plus ett par timmar på lördagen. De leker i sandlådan, skrattar, går promenader och åker på utflykt. De har roligt och tråkigt, underbart och slitsamt, ihop.

– För 40 år sedan var i stort sett noll pappor hemma med sina barn. Och så har det varit i 2 000 år innan dess, det är klart att det tar tid att ställa om. Det går sakta, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson för Försäkringskassan som jobbar för ett jämställt uttag av föräldraledigheten.

I regeringens nya höstbudget föreslås att tre månader ska vara öronmärkta för vardera förälder. Men varför nöja sig med det?

Här har du 18 extremt goda skäl att dela lika på föräldraledigheten.

* * *

Annons

charles

1. Du har större chans att få behålla din partner

Det finns såklart fördelar med att vara ensamstående förälder (resa till Ibiza varannan vecka, yay!) men nackdelarna är väl ändå fler? När barnet till exempel inte sovit på tre dagar är det rätt skönt att ha någon annan som kan ta en vakennatt så att man kan sova ordentligt före det viktiga jobbmötet eller när man vill ladda ordentligt inför fotbollsderbyt. Enligt SCB är det mer troligt att du lyckas behålla din partner om ni delar lika på uttaget av föräldrapenningen.

2. Ni tjänar mer pengar

I början av karriären är mäns och kvinnors löner ungefär lika höga. Vid 30-årsåldern drar männen i från och sedan ökar gapet hela tiden. Vid ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen ökar mammors lön. Det tjänar alla, även du, på i längden.

3. Sa jag att ni tjänar mer pengar?

Ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen gör att ni får mer pengar i er gemensamma plånbok – eftersom pappans lön inte minskar. Det gäller för löneskillnader upp till åtminstone 5 000 kronor. Testa själv, här eller här.

4. Det blir likefest på Instagram

Frågan är om ens Kim Kardashian är lika populär på Instagram som barn är? Är du en av alla som har problem att fylla ditt flöde (det finns ju bara plats för så många bilder på immiga ölglas…) så är tiden som föräldraledig toppen: Barnet leker i sanden – 70 likes! Barnet äter soppa för första gången – 80 likes! Barnet träffar Zlatan – 90 likes!

5. Chansen att få ett nytt succébarn ökar

Okej, alla vill inte ha fler barn och alla kan inte få fler barn. Men om det är så att ert första barn blev särskilt lyckat (många föräldrar tycker ändå det) så gör ett jämnare uttag av föräldrapenningen att ni med större sannolikhet kommer få en knodd till. (Det finns förvisso inga garantier att det barnet kommer vara lika bra som det första. Men det kan vara värt ett försök.)

6. Du blir bättre på att fixa grejer hemma

Ett jämnt uttag av föräldrapenningen gör att pappor och mammor delar jämnare på sysslorna i hemmet. Det innebär att du kan vara den av er som är bäst på att laga mat, diska, städa bakom element, vika handdukar – om du vill. Och det är skönt att vara bäst. Att dela jämnt på sysslorna i hemmet innebär inte att du måste göra allt tråkigt själv, det innebär bara att du får vara med och bestämma vad du ska göra. Och vad du slipper göra. Sen är det ju bara i 1700-talsrelationer där kvinnorna gör allt i hemmet.

7. Du får fler vård av barn-dagar

När barnet är som snorigast är det samtidigt som lättast att älska och att bli älskad av. Ett lite lagom förkylt barn är som en liten slö klump av tillgänglighet (i bästa fall). Det finns inget bättre tillfälle än vab (”vård av barn” alltså) för att jämna ut den inbyggda ojämlikheten som kommer av att mamman burit barnet i magen i nio månader. Enligt Försäkringskassan är det vanligare att de som delar jämnt på föräldrapenningen också delar jämnt på vab-dagarna.

8. Du får chansen att vara hjältepappa!

Alltid är det nåt som händer.

papparaddarbarn

9. ”Hon gååååår!”

De där första svajiga stegen brukar i regel inträffa i slutet av föräldraledigheten – runt då barnet börjar på förskolan. Det här är såklart olika från barn till barn, men något som är detsamma för alla barn är att det är fantastiskt för deras föräldrar att uppleva! Det är inget du vill missa för att det kändes viktigt gäspa dig igenom ett kundmöte på Skype på ett grått kontor. Lovar.

Läs också!

15 tips till nyblivna föräldrar

Småbarnsårens svarta hål

Det jobbigaste med småbarnsåren

madagascar

10. Du når ninjanivå på barnfilm

– Vad heter zebran i Madagaskar?

– Marty.

– Vem är Blixten McQueens röst i Bilar?

– Lätt, det är Martin Stenmarck.

– I vilken serie hör Bläckvard Tentakel hemma och hur går Elsas sång från Frost?

– Sluta nu. Det är för enkelt.

11. ”Det här är Jonas, min nya bästis”

Det kommer inte så många chanser att träffa nya kompisar längre, och tillfällena blir sannolikt inte fler ju äldre du blir. När du står med ditt barn i en sandlåda och funderar på om just den där pinnen ditt barn springer runt med är en farlig pinne eller inte… ja, då är det väldigt skönt att det står en annan pappa bredvid och tänker exakt samma sak. Vill stjärnorna, och valet av förskola, väl så kommer ni bli goda vänner.

12. Du är inte som din pappa

Din pappa kanske var hemma några sommarveckor över fotbolls-VM. Han har också jobbat på samma tråkiga jobb i snart 30 år, tycker att Foppatofflor ”faktiskt är riktigt bekväma” och att det där brittiska tv-programmet där de ska renovera ett hus är ”riktigt bra tv”. Du är bättre än han.

13. Du får välförtjänt egentid

Säga vad man vill om att ”ge och ta” i ett förhållande – men alla framgångsrika relationer kräver att man vet hur mycket en Way Out West-helg är värd, hur många bajsblöjor man måste byta för att ha förtjänat en kväll av ostörd läsning med en whisky eller hur många veckodagar din partner kan vara på jobbresa med övernattning utan att behöva erbjuda dig en helkväll. När barnet väl kommer ligger du redan nio månaders bärande och krämpor back. Att dela på föräldraledigheten är din enda chans att någonsin komma ikapp.

14. Du blir kung i parken

Att vara hemma med ditt barn ger dig ett oväntat försprång – du kommer veta vilken park som är bäst i era hoods. Barnets mamma kommer inte alls ha koll  på var de säkra gungorna är, var det finns en bra bänk att äta mellanmål eller var det ligger en gömd plaskdamm. Eftersom hon var hemma med en liten bebis.

15. Sovstunden på dagen!

Små barn sover i regel en stund på dagen. Den tiden kanske du behöver för att plocka upp spaghetti från köksgolvet, men har du tur finns det också tid till egna livsviktiga projekt! Som att bygga en BBQ-smoker av ett oljefat.

BBQ8

16. Sa jag att ni tjänar mer pengar?

Det är fantastiskt när pengarna från jämställdhetsbonusen kommer. Just nu får man upp till 13 500 kronor för att dela föräldraledigheten jämnt (det är lika mycket som 170 Stockholmsdyra öl på krogen). Eller nästan 1 000 mil i bilen. Från 2017 har regeringen föreslagit att jämställdhetsbonusen tas bort och i stället införs en tredje öronmärkt månad för vardera förälder. Passa på!

17. Du slipper skämmas utomlands

Alla som någonsin träffat en annan förälder utomlands vet att bilden av den svenska föräldraförsäkringen har nått väldigt långt: ”Oh, Sweden, you have that great parental leave, right?” Du vill väl inte vara den där personen som fått en unik möjlighet att vara hemma med ditt barn och sen struntat i det?

18. Du slipper förstöra för andra

Det är inte världens sak om en (1) pappa inte är hemma med sitt barn. Men om bara 2 av 10 pappor är hemma lika länge som mammorna med sina barn – ja, då är det inte så konstigt om chefen börjar förvänta sig att mammorna ska fortsätta ta större delen av föräldraledigheten. Det är då inte heller så konstigt (men fel och olagligt) om chefen tänker att kvinnorna på jobbet ”ändå kommer vara hemma med barn” och ger det nya jobbet, löneförhöjningen eller det fina kontoret till en man. Eller att den man som är hemma med sitt barn lika länge som sina kvinnliga kollegor går miste om allt det där.

* * *

Markus Thunberg

Illustration: Johan Hedberg

Källor: Försäkringskassan, Inspektionen för socialförsäkringen och Saco

Dela (0)
Tweeta
Annons
Tillbaka till Cafe.se
Annons


Laddar