Hoppa till innehåll

Den här mikrovågsugnsdödaren är årets julklapp till köket

Balmudas rostningsmaskin
Tom Cehlin Magnusson

Balmudas rostningmaskin ger krispig perfektion på utsidan och fluffig briljans på insidan.

Ibland får man bara acceptera sin roll som slav inför kapitalismens nycker, slå händerna i knäet och konstatera: Jag vill ha något vars funktion jag inte kände till för några minuter sedan.

Balmudas rostningmaskin lanserades 2015 i Tokyo och sålde slut på nolltid. Detta trots att den inte hade marknadsförts mot konsumenter. Snacket började gå (i väldigt snäva kretsar även för brödälskare, får man anta) och det började viskas om en helig graal för glutenfanatiker. Folk pratade om varsamt uppvärmda croissanter som omärkligt formades till moln efter någon minut i maskinen.

Balmudas toaster lanserades några år senare i USA och har därefter fortsatt sitt segertåg och prisats och hyllats på alla håll och kanter, även på oväntade ställen – under pandemin skrev till exempel Vogue en lång hyllningsartikel till miniugnen.

En hyllad mikrovågsugnsdödare.

Tekniken går, grovt förenklat, ut på att en tesked vatten ångas inuti maskinen och omsluter brödet, pizzan eller lasagnen inuti ugnen samtidigt som det grillas på utsidan. Resultatet är krispigt på utsidan och fluffigt på insidan.

Om du har ett litet kök så fungerar den även som en mindre ugn, på Youtube använder folk den till att laga allt från fisk till kycklingvingar. Tillsammans med den enkla och minimalistiska designen har Balmuda skapat en mikrovågsugnsdödare av högsta klass. 3 200 kr.     

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.