Den här världsunika vattenflaskan smaksätter vanligt kranvatten genom doft

Vattenflaskan Air up.

Neurovetenskap möter design när vattenflaskarevolutionärerna Air up förvandlar vanligt kranvatten till smaksatt vatten utan koncentrat- eller sötningsmedeltillsatser.

Joakim Almén  |  Publicerad 2022-03-17 15:38  |  Lästid: 2 minuter

”Air up är mycket mer än bara en ny sorts vattenflaska. Det är en revolution”, skriver företaget Air up på sin hemsida om vattenflaskan som förvandlar vanligt kranvatten till smaksatt dryck. Första frågan är given: Hur fan då? Svaret: Genom doft, tydligen.

Det handlar alltså inte om att tillsätta någon cola-liknande koncentratsmak som i Sodastreams fall. Air up-vatten är helt utan artificiella tillsatser och sötningsmedel. Men, igen: smaka genom näsan… vadå? Hur då?

Upp till 80 procent av vår smakupplevelse är baserad på doft och Air up utnyttjar den ”biologiska retronasala doften” för att lura hjärnan att tro att just doft är smak.

Förutom vattenflaskan, som du alltid använder och fyller med vanligt kranvatten, kommer Air up med ett sugrör och med så kallade smakpoddar i olika smaker som ger minst fem liter smaksatt dryck. Sugröret fästes i vattenflaskans munstycke där smakpodden placeras. När det sedan är dags för en klunk från vattensflaskan skapas ett sug som inte bara transporterar vattnet utan även luft från podden i munnen.

I svalget stiger den smaksatta luften från vattnet till näsans luktcentra och manifesteras i hjärnan som smak. Resultatet blir att du upplever att du dricker något med smak, fast du i själva verket dricker rent vatten.

Smakpoddarna kommer i 22 olika smaker och sträcker sig från smaker som fläder, blåbär, hallon och mango till basilika/citron, cola och iskaffe.

Air ups startkit kostar från 369 kronor, och smakpoddarna från 69 kronor börjar säljas idag på företagets hemsida.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-03-17 15:41