Den ultimata countryspellistan

Patrik Hedlund  |  Publicerad 2012-08-03 11:57  |  Lästid: 2 minuter

Cafés spotifysida uppgraderas med redaktionschef Markus Kyléns countrylista. Upphovsmannen tar även tillfället i akt och avslöjar att han faktiskt har ett förflutet på en bondgård, ”jag ÄR country”, säger han.

Vad ryms på listan?
– Allt från pionjärer som The Louvin Brothers och outlawcirkeln runt Waylon Jennings till mer sentida arenacountry: Toby Keith, Brad Paisley och Eric Church, exempelvis. Jag är extremt svag för helgcountry – alltså låtar om hur man äntligen stämplar ut från sitt underbetalda verkstadsjobb, tar ett par tuggor av mammas majsbröd, lastar sin gigantiska Ford-pickup full med vattnig öl och åker ner till sjön för att hänga med några snygga ”corn stars” fram till gryningen.

Några överraskningar?
– Sting har faktiskt gjort en briljant countrylåt som heter I’m so Happy I Can’t Stop Crying, den är med. Willie Nelsons Roll Me up – gästad av Jamey Johnson, Kris Kristofferson och Snoop – är också kul. Snoop sjunger i den! Sedan finns det ett par spår som inte direkt är country – lite bluegrass, lite sydstatsrock – men hey, det är min lista. Hippies som har problem med det kan ta sidodörren ut.

Hur föddes ditt countryintresse?
– För typ tio år sedan, på en maratonflight från Brasilien tillsammans med svensk journalistiks egen Hank Williams, Klas Ekman. Jag slog ihjäl lite dödtid med att flippa igenom radiosystemet, mest för att kolla om Air France bjöd på samma dynga där som i filmutbudet. På countrykanalen rullade Alan Jacksons klassiker Designated Drinker – och efter det var jag fast. Det slog nog an en latent ursprungssträng hos mig också. Jag växte upp på en bondgård i Värmland och har faktiskt skördat hö på riktigt, till skillnad från exempelvis dig. Jag ÄR country.

Vad är grejen med genren?
– Det bor några otroliga låtskrivare här: raffinerade refränger och en oemotståndlig språkestetik. Bara countryn har titlar som Touchdown Jesus, Christmas in Prison och She’s Actin’ Single (I’m Drinkin’ Doubles). Den som inte roas av det är död inombords.

Vilka är spellistans tre bästa låtar?
– Omöjligt att svara på, men varmast just nu går nog Eric Churchs Drink in My Hand, Pistol Annies Trailer for Rent och John Richs Shuttin’ Detroit Down.

Och den bästa textraden?
– Om jag nu tvunget måste välja en bland alla närmast poetiska djupsinnigheter här, så… kanske ”them pantyhose ain’t gonna last too long, if the DJ puts Bon Jovi on” ur Joe Nichols Tequila Makes Her Clothes Fall off.

Dwight Yoakam spelade relativt nyligen i Stockholm. Jag antar att du var på plats?
– Tyvärr inte! Jag hade dock extremt giltigt förfall: Min son föddes i de dagarna. Det hade givetvis varit oerhört country att utebli från förlossningen och sedan skriva en låt om det. Kunde kanske ha hetat (Ain’t Exactly) Father of The Year, Paging Daddy eller Born Late. Hör av er, Nashville!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-08-03 12:52