Hoppa till innehåll

Den ultimata juldrycken är här – G&T-glöggen återvänder

David Johansson

Förra året sålde Stockholms Bränneri slut på 2500 flaskor på åtta minuter, och lämnade en hel nation G&T-älskande julfanatiker i tårar. Ny chans när man mer än dubblat årets upplaga.

Det går faktiskt att tala om någon form av svenskt gin-under med många nya sorter som lanserats och prisats som världens bästa i internationella tävlingar under de senaste åren. Några som håller sin produktion i liten skala är Stockholms Bränneri, belägna på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. 
För tillfället har de tre olika smaker tillgängliga på Systembolaget: Oak Gin, Pink Gin, Dry Gin, med möjlighet att från leverantör beställa en fjärde, Co-lab Gin. Och lagom till att julen börjar visa sitt ansikte i våra hem, i butiker och på hyllorna i mataffärerna landar för andra året i rad Stockholm Bränneris Gin & Tonic Glögg. En succéglögg under 2017, där man sålde slut på 2500 flaskor på åtta minuter. Någonting man tagit tak för i år. 
– Förra årets intresse för vår glögg var helt otroligt. I år tar vi högre höjd så fler ska kunna få tag på produkten och kommer producera runt 6000 flaskor. Vad är inte bättre än att kombinera den fina svenska jultraditionen med glögg med hantverksmässigt framtagen gin och tonic? säger Anna Wikner, medgrundare och ägare av Stockholms Bränneri. 
Glögg-gin från Stockholms bränneri.
Smaken då? Själva beskriver Stockholms Bränneri sin glögg som ”en värmande kryddig, frisk korsning mellan en klassisk Gin & Tonic och en glögg.” Man tipsar också om att värma glöggen till cirka 75 grader och garnera med lingon och en rosmarinkvist. 
Precis som förra året lanserar glöggen den 15 november, och vill man få tag i en flaska eller två gäller det att göra en beställning kl 10.00 på Systembolagets hemsida, för att sedermera plocka upp besättning på valfritt Systembolag. Drycken kommer också finnas i tio stycken utvalda butiker så långt lagret räcker. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.