Det finns bara en Henrik Larsson

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2010-06-02 11:04  |  Lästid: < 1 minut

De har rest till rymden, erövrat Hollywood, skapat tv-historia, toppat Billboardlistan, vunnit Serie A och byggt miljardförmögenheter som entreprenörer. De är – i vårt tycke – de 20 viktigaste svenska männen under Cafés livstid. Idag: Henrik Larsson, på plats nummer 17.

henrik_larsson

Henrik ”Henke” Larsson är den som bäst länkar samman två av de mest framgångsrika epokerna i fotbollslandslagets historia: Sommaren 1994 var han delaktig i vm-festen, som straffläggare i kvartsfinalen mot Rumänien och målskytt i bronsmatchen mot Bulgarien. Tio år senare, i EM-premiären i Portugal, mötte han Erik Edmans hårda inlägg med en språngnick. 2–0-målet mot Bulgarien blev en symbol för ett Sverige som efter mästerskapet faktiskt hyllades i Uefas  rapport för sin fina offensiva fotboll.

Hösten 2009 gjorde Henrik Larsson sin 106:e och sista landskamp. Samtidigt blev han, 38 år och 20 dagar gammal, Sveriges äldsta utespelare i landslaget. Han var inte bara den mest tongivande spelaren under Lars Lagerbäcks år som förbundskapten – på flera punkter bekräftade Larsson också den svenska fotbolls­rörelsens självbild: individuellt skicklig, men främst en lojal lagspelare. Tekniskt briljant, men utan att låta skönhet gå före funktion. Två säsonger i Barcelona – och en vinter i Manchester United – blev det slutgiltiga beviset för hans storhet som fotbolls­spelare.

Då förstod vi äntligen att  60 000 sjungande skottar på Celtic Park inte kunde ha fel: Det finns bara en Henrik Larsson.

Christofer Brask

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-08-04 18:03