Hoppa till innehåll

Verktyget som hjälper företag anställa kreatörer av afrikansk härkomst

Markus Aamisepp

Den digitala plattformen används redan av stora företag som Spotify, Adidas och Amnesty.

I ett initiativ att utmana vithetsnormen i den kreativa branschen i Sverige som internationellt lanserades den svenskgrundade plattformen Afripedia, som samlar och lyfter fram kreatörer av afrikansk härkomst, redan i november i fjol. Nu har grundarna bakom sajten tagit ytterligare ett steg genom att lansera ett verktyg som ska hjälpa företag att publicera jobbannonser för att hitta kreatörer.

Den digitala plattformen är alltså menad att användas av företag i sin strategi vid rekrytering. Spotify, Adidas och Amnesty hör till de första företagen att bruka verktyget.

– Senaste tiden har rått en stark trend att sätta svarta talanger framför kameran och för oss är det minst lika viktigt att verka för att placera kreatörer i produktionsledet och visa på en kreativ bredd. Inkluderande kommunikation handlar inte enbart om det som visas utåt, utan lika mycket om kontext och utformning, säger producenten och regissören Teddy Goitom, som grundat verktyget tillsammans med fotografen och regissören Senay Berhe.

På Afripedia samlas allt från etablerade till lovande kreatörer som tillsammans täcker in områden som design, styling, foto, illustration och redigering. Bland de svenska kreatörerna på sajten hittar du namn som stylisten och modedesigner Selam Fessahaye och fotografen och creative directorn Paul Edwards som i fjol vann Cafés pris Bäst klädda streetwear.

https://www.instagram.com/p/CCT6qwJpoLU/

– I mitt kreativa arbete vill jag utmana de eurocentriska normerna och inspirera den kommersiella industrin att satsa på unga normbrytande kreatörer. Med Afripedia finns det alla möjligheter för företag att göra just det, säger Paul Edwards.

Är du sugen på att kolla in ett banbrytande verktyg vars mål är att öka mångfalden inom branschen kan du läsa mer på Afripedias hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.