Café delar ut nytt streetwear-pris – Rebecca & Fiona bland de nominerade

Rebecca & Fiona och Paul Edwards.

Nomineringarna till Cafés nya pris Sveriges bäst klädda streetwear är klara. Priset, som är nytt för 2019 och är ett sidopris till Sveriges bäst klädda man, går till den i Sverige som tar streetmodet till en ny nivå.

Kristofer Steneberg | Foto: Instagram  |  Publicerad 2019-05-02 13:44  |  Lästid: 2 minuter

Tillsammans med mobiltillverkaren OnePlus och streetwearbutiken Caliroots lanserar Café en ny kategori för modepriset Sveriges bäst klädda man. Det nyinstiftade priset, Sveriges bäst klädda streetwear, går till en person som kreativt utmanar nuvarande streetmode och tar det till nästa nivå, visar influenser och drar referenser till konst, litteratur och musik. Vinnaren ska vara baserad i Sverige.

De nominerade till priset Sveriges bäst klädda streetwear är följande personer:

Noel Montti, modeprofil

Motivering: För att förstå Noels känsla för mode måste vi först bryta ner arvet han bär. Noels pappa är fotografen Eric Broms, Noels mamma är stylisten Maria Montti. Hans mor och far har med andra ord varit en del av mittpunkten inom svenskt mode sedan 80-talet. Noel är uppvuxen med Sveriges modeelit kring middagsbordet och hans kunskap och stil har kommit till därefter. Noel mixar hype-varumärken med high-end, lokala och japanska varumärken och toppar av allt med en bucket hat. Helt flawless.

Annie Friberg, modeinfluencer

Motivering: Annie Friberg har en garderob som de flesta önskar att de hade, fylld med ikoniska streetwearplagg. En sådan samling är något du bara har om du varit med en längre tid, och det har hon. Annie började reppa Palace långt innan de gjorde samarbeten med Ralph Lauren. Hon är som 50 på ett RnB beat, Cam’ron i en rosa päls eller Juelz klädd från topp till tå i den amerikanska flaggan.

Magnus Carlsson, DJ

Motivering: Om du inte redan följer Magnus Carlsson på Instagram så borde du börja nu – han är här för att lära kidsen hur slipsen ska dras. Han levererar Rick Owens realness och knyter samman allt med ett par lyxsneakers. Magnus är ett tydligt bevis på att stil är för evigt!

Paul Edwards, stylist

View this post on Instagram

THIS CAR FITS 2?

A post shared by Paul Edwards. (@statuesquous) on

Motivering: Vad än ”det” är så har Paul Edwards det. Hans stil är ambitiös, inspirerande, oförutsägbar och alltid ”on point”. Durags kombinerat med en oversized power suit? Absolut! Neonrosa turtleneck med en tacticalväst? Yes! En blommig skjorta med skrikrosa byxor? Yes, please. Med Paul behöver ingen tvivla på framtiden för streetwear. Den här killen kommer att gå långt.

Rebecca och Fiona, artistduo

Motivering: Tekniskt sett två personer som dock oftast omnämns i samma andetag. Rebecca & Fiona började utveckla sin unika stil långt innan de var internationella stjärnor. Deras unika in-your-face stil sammanflätar seconhand-fynd från Humana med Nike och Louis Vuitton. Detta toppas med ballerinatutu, cowboyhatt och bikinitopp för att skapa en alldeles särskild stil som ingen annan kan bära upp som de gör. Sverige är välsignade att ha dessa förebilder.

En till synes brokig skara nominerade men det finns enligt jurymedlemmen och Cafémedarbetaren Tom Cehlin Magnusson en röd tråd:

– Den gemensamma nämnaren skulle jag säga är förmågan att blicka framåt, och plocka in oväntade inslag och influenser i sina outfits. Det kan vara lätt att ryckas med i trender på Instagram, men jag tycker att alla personer på listan har förmågan att våga själva, och att inte titta för mycket på vad andra gör, säger han och berättar om vad man letat efter under nomineringsprocessen:

– Vi har letat efter personer som sticker ut, vågar och framför allt: folk som har kul när de klär sig. Personligen har jag tyckt att det har varit roligt att se hur folk blandar streetwear med plagg från modeveckorna runt om i Europa – tillsammans med en hel del svenska märken.

Andreas Koschnike är vd på streetwearbutiken Caliroots som i flera år varit ledande i Sverige på att sälja den här typen av mode. Han tycker att priset är viktigt för att visa på hur etablerat det blivit.

– Streetwear var tidigare ett sätt att uttrycka vilken subkultur du var nere med. Skate, hiphop, och så vidare. Idag är det fortfarande ett sätt att uttrycka sig och visar på de signalvärden du vill markera. När streetwear nu är som störst är det viktigt för oss på Caliroots att visa vad som är ledande och vilka som befinner sig på en riktigt bra nivå, säger Andreas Koschnike.

Sveriges bäst klädda streetwear kommer att delas ut för första gången till vinnaren den 8 maj på Cafés evenemang – där originalpriset Sveriges bäst klädda man delas ut för 28:e gången.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-02 13:46