Digitala graviditetstester är (nästan) lika kraftfulla som den ursprungliga IBM-datorn

Graviditetstest

Oavsett ämne finns det nördar – och när man fascineras av hårdvaran i ett graviditetstest är det nog höjden av nörderi. Två technördar på Twitter har köpt testet och avslöjar hemligheterna inuti.

Wilmer Gyllström | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2020-09-07 14:04  |  Lästid: < 1 minut

Vanligtvis brukar ett graviditetstest vara relativt enkelt, du tar fram ”stickan”, kissar på den och inväntar resultatet. Men den uppdaterade digitala versionen är inte en vanlig sticka, den liknar nämligen en gammal IBM-dator. Ja, i alla fall hårdvarumässigt.

Ett graviditetstest kostar runt 90 kronor. När Twitteranvändaren foone, som i sin presentationstext beskriver sig själv som en ”software necromancer”, plockat isär testet hittar han inte bara ett RAM-minne – utan även processor, ett knappcellsbatteri och en liten LCD-skärm. En dator? Nej, ett graviditetstest.

Och nu blir det tekniskt detaljnörderi: Processorn i ett graviditetstest är en 8-bitars Holtek microcontroller med 64-bit RAM, som kan köras antingen på 4 MHz eller 8 MHz beroende på batterikonfigurationen. Det kanske låter simpelt, men sanning är att det finns en hel vetenskap bakom detta chip.

Twitter-användaren berättar vidare hur ”Du kanske tror att den är väldigt begränsad eftersom att den bara har 64 bitar RAM-minne, men testet använder faktiskt en piplined arkitektur för att fungera med en instruktion per cykel. Vilket är en relativt bra prestanda för att vara en 4 Mhz CPU”.

Foone spekulerar i att graviditetstestet troligtvis är snabbare på siffror och grundläggande kunskaper, än den processorn som användes i den ursprungliga IBM-datorn. Ursprungsdatorn IBM baseras på Intels 8088 mikroprocessor med ett 8-bitars chip. Skillnaden mellan en dator och ett graviditetstest är att du slänger den ena efter användning – alltså testet.

Man kan kanske anta att en LCD-skärm och en processor som digitaliserar ett graviditetstest förbättrar noggrannheten, men så behöver det inte vara. Det digitala graviditetstestet innehåller fortfarande en remsa för att mäta den kemiska reaktionen som skapas när man kissar på den. Pappersremsan fungerar som så att när man urinerar på den slås den på och batteriet aktiveras. Därefter använder den tre lysdioder och två fotosensorer för att läsa raderna på pappersremsan som vanligtvis ger ett resultat.

Processorn, RAM-minnet, batteriet och LCD-skärmen finns bokstavligen till för att kunna läsa av pappersremsan som visar om man är gravid eller inte. Dessvärre är chippet inte programmerat, det går alltså – högst teoretiskt – inte att lira ett Doom-spel på ett graviditetstest.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-09-07 14:10