Café testar: Är iPad Air den bästa padda-investeringen du kan göra?

Ipad Air 3

Världens bäst säljande tabletmärke har gjort om rejält i sin produkt-lineup. Café testar ett av nytillskotten, det pris- och prestandamässiga mellansyskonet iPad Air enligt testmodellen Viktigt på riktigt.

Joakim Almén | Foto: Apple  |  Publicerad 2020-01-27 14:07  |  Lästid: 3 minuter

Trots konkurrens från Android tablets som Huaweis MediaPad, Samsungs Galaxy S-serie dominerar fortfarande Apple tabletsmarknaden. Sen introduktionen av den första iPaden 2010 har den amerikanska techjätten haft en särställning på paddmarknaden – precis som man haft på telefonditon med sin iPhone.

Under förra året introducerade Apple en rad nya produkter i sitt iPad-utbud. Bland annat tillkom en ny version av värstingmodellen Pro, en relansering av den gulliga men prestandamässigt svagare iPad Mini och ett återupplivande av mellansyskonet iPad Air, den tredje generationen.

Café ställer sig frågan om det är värt att lägga några extra tusenlappar på en iPad Air istället för den svagare, men betydligt billigare iPad 9,7.

Apple hade ett produktlanserings intensivt fjolår. Här är är två av nyheterna, iPad Air och gulliga iPad Mini.
Apple hade ett produktlanseringsintensivt fjolår. Här är är två av nyheterna, iPad Air och gulliga iPad Mini.

Jag funderar på att köpa en iPad istället för en dator och använda i arbetet, borde jag?

En fråga som inte går att besvara utan att ställa motfrågan: Hur komplicerade arbetsflöden har du? Vid enklare arbetsflöden – skriva, maila och swipea fram och tillbaka mellan apparna – är iPad Air en fröjd att ha att göra med. Den snabba hårdvaran är i klass med betydligt dyrare iPad Pro och mycket kraftfullare än i den gamla 9,7 tums-iPad-modellen kompatibiliteten med iOS 13 gör att jobba på den funkar sömlöst – men du kommer att behöva köpa till Apples smarta tangentbord.

Hur bra är skärmen och hur känns den att hålla i?

Skärmen är en definitivt en av Air:s främsta säljargument. 10,5 tum känns som en perfekt storlek och den är skön att hålla i – även om en brasklapp bör delas ut för lite väl vassa kanter. Färgåtergivningen, upplösningen och inkluderingen av true tone, vilket innebär att skärmen anpassar efter ljuset i rummet, är strålande vare sig du surfar, kikar på Netflix eller spelar ett spel.

En iPad Air med ett basketspel på skärmen.
Kollar du på mycket på Netflix eller spelar spel på din iPad kommer den imponerande skärmen att vara till belåtenhet.

Hur bra är ljudet?

En av få nackdelar med iPad Air är att den bara har två högtalare, tillskillnad från den dyrare storebrodern iPad Pro som har fyra. De två högtalarna är dessutom olyckligt nog är placerade bredvid varandra. Kikar du ett klipp på Youtube eller en film på Netflix utan lurar eller bluetooth-enhet inkopplad kommer ljudet 100 procent från höger, vilket knappast är en optimal audioupplevelse. Själva ljudet är helt okej och påminner om en iPhones diskanttunga ljud. Plus för att Air är utrustad med ett uttag för hörlurar, alltså ett 3,5 milimetersuttag och inte Apples egna problematiska lightning-uttag.

Hur bra är kamerorna?

Kom igen, vem tar bilder med en surfplatta? Men okej, den bakre kameran har en 8 megapixelskamera, samma som i den billigare och gamla iPad 9,7, som gör jobbet – men är långtifrån kvalitén hos dagens smarttelefoner med dubbla eller trippla linser. Den främre kameran är däremot betydligt kraftfullare: 7 megapixel och 1080p video. FaceTime-samtalen och selfiesarna ser riktigt krispiga ut. Om du vant dig med ansiktsigenkänning kommer du att bli besviken – iPad Air har en den gamla hederliga fingeravtrycksläsaren.

Vilka tillbehör stödjer iPad Air och är det värt att köpa till något av tillbehören?

iPad Air stödjer Apples smarta tangentbord som är busenkelt att koppla in. Apples ihopvikbara tygtangentbord är lättmanövrerat och känns som ett måste om du vill använda iPaden som en ersättare till en dator. Nackdelen är som vanligt med Apple-tillbehör att de kostar en del – drygt 1 800 kronor får du hosta upp om du vill kunna uppleva lyxen skriva snabbare på din iPad. iPad Air stödjer även Apple Pencil. Dock bara den första generationens Apple-penna, vilket hamnar på minuskontot.

En iPad Air med Apples smarta tangentbord och penna.
Apples smarta tangentbord är lika smidigt som det är ett praktiskt tillbehör till din iPad.

Hur länge räcker batteriet?

Enligt Apple håller batteritiden 10 timmar vid konstant användande. Vid måttlig användning håller den i flera dagar innan den behöver laddas via lightning-kabel (samma som en iPhone laddas med). Tillskillnad från den dyrare iPad Pro-varianten använder den inte USB-C, som ju är den nya standarden för MacBooks. En fulladdning tar drygt fyra timmar, vilket får anses vara helt okej, även om det inte skiljer sig märkvärt från någon av Apples andra iPads.

Är iPad Air värd sitt pris i förhållande till andra iPad-modeller?

En iPad Air Wi-FI med 256 gigabytes lagringsutrymme utan möjlighet att ha SIM-kort kostar drygt 7 600 kronor. Klarar du dig på 64 gigabyte är priset cirka 5 800 kronor.

Vill du inte tumma för mycket på prestandan och tänker att du ska använda iPaden för jobb så är det en utmärkt investering och väl värd sitt pris. Ska du däremot bara använda paddan för slösurf – eller som förströelseverktyg för barnen räcker det gott och väl med den billigare iPad 9,7, som är nästan 3 papp billigare. Pro-versionen är med sitt pris på cirka 12 400 kronor (256 gb-versionen) bara för dig som alltid ska ha det bästa, värsta och dyraste.

För testet användes en Apple iPad Air Wi-Fi + Cellular, 10,5″ 256GB guld.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-01-27 14:07