Hoppa till innehåll

Dokumentärgeniet Louis Theroux har släppt en podcastserie

Markus Aamisepp

Den brittiske tv-journalisten med den säregna berättartekniken släpper en intervjupodd.

Det finns få ämnen som den eminenta brittiska tv-journalisten Louis Theroux inte vill sätta tänderna i. Vare sig det handlar om heroinepidemier i USA, sexarbetare, scientologi eller nazister är inte bara reportern på plats och rapporterar, utan även spenderar mycket tid med människorna som befinner sig i dessa extrema miljöer för att få en djupare inblick i deras liv och vad som fått dem att hamna i respektive livsöde. Om inte annat känner du kanske igen den brittiska journalisten genom hans patenterade intervjuteknik där han ställer en kontroversiell fråga för att därefter bli knäpptyst – ibland väldigt länge – vilket gör intervjuobjektet obekvämt och därför så där extra exponerande för att fylla ut det genanta tomrummet av meningsutbyten.

Theroux-manéret är en frisk fläkt i tider av annars snabba, raka och hårda nyheter som på ett djupare plan skildrar hur livet är på platser som vi kanske har mest fördomar om. Vad är det som får en kristen familj att med Westboro Baptist Church-plakat stå utanför stupade soldaters begravningar och ropa till deras sörjande familjer att deras söner kommer att brinna i helvetet? Hur är det att leva som tidigare dömd pedofil? Vilka är människorna som äger USA:s mest farliga husdjur (ja, han intervjuade faktiskt Tiger King-excentrikern Joe Exotic i America’s Most Dangerous Pets redan år 2011)? Ämnena är många och tunga – men även otroligt intresseväckande.

I Louis Theroux: Heroinstaden (2017) åker reportern till Huntington, West Virginia, som blivit centrum för USA:s dödligaste heroin-epidemi och möts av en stad där var tionde nyfödd är beroende, och räddningstjänsten kämpar med en överdosnivå som är 13 gånger högre än i övriga landet.

Nu när dokumentärbranschen, precis som nästan alla andra yrkesgrenar, drabbats av coronapandemin kan inte den nu karantäninlåsta Louis Theroux rapportera från världens dunklare platser och hörn. Därför har han istället startat en podcast vid namn Grounded With Louis Theroux där han hemifrån intervjuar författare, artister, skådespelare och andra celebriteter vars gemensamma beståndsdel är att Theroux inspireras av deras bedrifter. Bättre kan det alltså inte bli.

– Jag älskar verkligen att göra de här intervjuerna. Det har varit en möjlighet för mig att prata med människor jag beundrar och ha djupa konversationer med dem om deras liv, karriärer och mest intima känslor. Att göra en podd- och radioserie är väldigt annorlunda till hur jag annars jobbar. Därför har jag tyckt att det har varit väldigt kul och uppfriskande, säger Louis Theroux i ett uttalande.

En pigg och motiverad Theroux är alltså kanske vad vi alla behöver under dessa tider. Är du sugen på att lyssna på en av världens mest intressanta dokumentärmakare och journalister podd kan du göra det på BBC:s hemsida, eller på andra platser där podcasts finns.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.