Annons

Ur nya numret av Café: Vi möter Mad men-stjärnan Jon Hamm i Los Angeles för ett samtal om gratiskläder, jobbet som bartender och varför folk i reklambranschen fortfarande ligger med varandra i vilorummet. Intervju av Magnus Sundholm.

Annons

Det står bara vatten på bordet i det här intervjurummet. Det förtar en del av Mad men-imagen – Don Draper hade väl suttit och sippat whisky vid det här laget?
– Det hade han säkert, även om det är tidigt på dagen. Men vi kan göra något åt det om du vill!

Även modet är centralt i serien, med skräddarsydda kostymer och vattenkammade sidbenor. Har det här inslaget påverkat din privata klädstil?
– Min personliga stil är förstås mycket enklare än det jag har på mig i Mad men. Jag går oftare runt i jeans, baseballkeps och t-shirt. Men jag gillar att klä upp mig – särskilt i kläder som folk gett mig gratis, haha. Jag har mycket mer kläder nu än jag någonsin trodde att jag skulle ha i mitt liv.

Sexismen i Mad men har fått folk att höja på ögonbrynen. Hajar du själv till ibland när du får nya manus?
– Mycket av Dons uppträdande på jobbet skulle man se ner på i dag. Det innebär inte att det inte existerar. Två av mina kompisar som är reklamare säger att det är likadant i dag. Det finns fortfarande personer som kommer tillbaka efter lunch helt plakata. Andra ligger med varandra i vilorummet. Människor är människor. Enda skillnaden i dag är att byråerna har större avdelningar och fler formulär att fylla i när man gör bort sig.

En tv-krönikör i Los Angeles Times skrev nyligen att Don Draper är djävulen personifierad. Håller du med?
– Han är snarare 100 procent amerikan, en otämjd individualist som bara tror på sig själv.

Draper är oärlig och kan vara rentav elak. Han bedrar och ljuger. Ända relaterar både män och kvinnor till honom – och gillar honom. Kan du förklara varför?
– Han är missförstådd, haha. På en grundläggande nivå kan alla relatera till någon som gör misstag och fattar beslut av fel orsaker. Samtidigt tror jag att den som ser någon bete sig svinaktigt vill att personen ska ändra sig. Det kan säkert väcka intresse för serien.

Har han några egenskaper som du skulle vilja ha?
– Absolut, Don har exempelvis ett självförtroende som inspirerar folk omkring honom. I Hollywood är det en verklig tillgång att kunna uttrycka sig riktigt självsäkert och argumentera för en viss åsikt med samma pondus. Inte minst är det bra när man vill få andra att uträtta något som de inte vill göra.

Vad är det bästa eller sämsta jobb du haft utanför Hollywood?
– Inget av dem var dåliga. Jag har aldrig haft problem med att jobba som servitör, bartender eller umgås med andra. Jag gillar sånt. Jag hade alltid kul. För mig var det ett roligt sätt att tjäna pengar.

Vad har du för råd till den som vill slå sig in i Hollywood i dag?
– Det är enkelt: Gå arbetslös i 15 år, ströjobba som servitör och bartender. Få slut på pengarna och det viktigaste av allt: ta sedan hem en roll i en stor, internationell tv-serie, haha.

Gilla Cafe.se på Facebook

Läs hela intervjun i nya numret av Café, som finns i en butik nära dig nu. Här kan du läsa mer om innehållet.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar