Dricksa som ett proffs

joel  |  Publicerad 2008-03-07 14:20  |  Lästid: < 1 minuter

Ut på krogen och äta och dricka gott i helgen? Strö pengar runtomkring för att imponera på dig själv eller din omgivning, och för att kunna se personalen i ögonen även nästa gång.
Det för många svårbegripliga drickssystemet avskaffades officiellt i Sverige 1993 men lever i praktiken kvar och skapar frågeställningar när du minst av allt vill tänka på dem.
Café tog hjälp av mästerkocken Melker Andersson – mannen bakom succé-krogarna Fredsgatan 12, Grill och Le Rouge – för att bringa reda i dricksdjungeln.
Melker gillar inte dricks. Han tycker att hela systemet är förlegat.
– Det pris som står på menyn i Sverige är det som ska gälla. Det är just den summa som restaurangen anser som skälig för att täcka sina kostnader och göra vinst.
Om du som kund är mycket nöjd uppskattas emellertid lite dricks. Så här mycket:

En öl vid en bardisk?
– Nej, då lämnar jag ingen dricks.

Tre öl och två drinkar?
– Då lämnar jag 10 spänn… Eller, nä, 20 kronor!

En god lunch?
– Alltså, priset på menyn ska gälla egentligen. Men okej, 20 kronor.

En romantisk middag för två för 1 200 kronor?
– Mellan 50 och 100 kronor.

Om man ska betala med jobbets kontokort för firmans stora middag som gick på 9 700 kronor?
– Hmm. 700 kronor, ungefär. Jag skulle nog runda av uppåt och lägga på en femhundring.

Taxiresan hem efter krogen?
– 20 spänn även där.

Vad är den största dricks du hört talas om?
– Jag får nog inte veta det alla gånger. Men jag har hört att Operakällaren ska ha fått 50 000 kronor en gång.

JOHAN SÅTHE

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:03