Annons

Mårten Nylén gör kometkarriär på att pumpa muskler med kändisarna. Hans klientlista är som en röd matta av blod, svett och tårar. Petter, Gustaf Skarsgård, Enrique Iglesias, George Scott, Josephine Bornebusch, Jessica Almenäs, Sara Sommerfeld,Backstreet Boys… Tidigare publicerad i Café 08/2011. Foto (beskuret): Stefan Franzen Hartzell.

****************

För allmänheten blev han ett riksbekant ansikte när han presenterades som tränare för deltagarna­ i TV4:s bantarprogram Biggest Loser. Den 35-åriga Karlshamns-killen som för 15 år sedan flyttade till Stockholm är i dag en av Sveriges mest eftersöka personliga tränare. Eller som hiphopstjärnan Busta Rhymes sa: ”Mårten really knows his shit.”

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag har inte marknadsfört mig mot just stjärnorna, men med word of mouth-effekten blir det mycket folk i samma krets. För mig har det blivit många artister, låtskrivare och musikproducenter. Men jag jobbar med alla. En klient är en klient för mig, oavsett vem det är, säger Mårten Nylén.

Men Busta Rhymes, Backstreet Boys och Enrique Iglesias åker knappast till Sverige för att bättra på sitt sexpack?
– De är artister och jobbar över hela världen. Är en artist fyra dagar i Stockholm och spelar in en låt kan han eller hon ta kontakt för att de vill träna under den tiden. Iband reser jag också utomlands för att träna med mina internationella klienter, till exempel Thailand eller London. Då jobbar vi intensivt några dagar, sedan lägger jag upp ett schema som klienterna kan följa själva.

Är du anställd eller kör du själv?
– Jag har frilansat under hela min karriär, men det finns de som är anställda av en gymkedja eller av ett företag som hyr ut personliga tränare. I början kan det annars vara svårt att få ihop tillräckligt med klienter för en heltidstjänst.

Hur får du nya kunder?
– Mycket är som sagt via word of mouth. Gör du en kund otroligt bra får du två-tre nya förfrågningar.

Var brukar du träna med dina klienter?
– Eftersom jag jobbar med många offentliga människor inom media och i affärsvärlden har jag det ganska bra förspänt och kan hyra in mig på olika gym. Dom ses många gånger som ett attraktivt klientel för flera gymägare.

Attraktivt var ordet. Vad krävs för att lyckas som personlig tränare?
– Kunskap, dedikation och erfarenhet. Men du blir inte en bra personlig tränare för att du har gått en kurs. Du måste sätta dig in i vad klienten vill prestera. En boxare har andra mål än en dansare. Det är viktigt att du har ett intresse för kroppen och för träning, men jobbet är mer än träningslära. Ibland handlar det om att hantera en människa i kris. Att bygga muskler är enkelt. Utmaningen är att få klienterna att utvecklas som människor.

Jonas Terning


********************


”Smile while you can, Busta. Soon you’ll eat mjölksyra.”

****************

Jobbet i siffror

2
– Mina klienter tar inte semester samtidigt, så jag har aldrig någon längre semester. Två veckor är lång tid för mig.

3
– Mina klienter tränar
i snitt tre timmar i veckan med mig.

4
– Jag går upp 04.00 och kör mitt första träningspass 04.30. I snitt kör jag runt 12 träningspass i veckan.

5
– Jag har runt fem klienter per dag. Då blir det mer kvalitet i träningen.

14
– Jobbet är som bäst när man får känna glädjen i en klients förändring. När det kommer ut 14 personer från ett program som Biggest Loser, och alla har förändrats… Det är en fantastisk känsla!

20
– Jag gick min första kurs när jag var 20 år, och utbildar mig än i dag. Det finns ett stort utbud av kurser, via bolag eller frilansande personliga tränare.

500
– Normaltaxan för en personlig tränare ligger mellan 500 och 1 000 kronor i timmen beroende på kunskap, utbildning och expertis.

Annons

Dela (25)
Tweeta

Annons


Laddar